lauantai 28. toukokuuta 2016

Koekeittiön sisustusvalinnat ja suunnittelijan suosikit

Viime postauksessa fiilistelinkin jo kivaa projektiani, jossa pääsin suunnittelemaan koekeittiön sisustusta. Nyt ajattelin vielä kertoa tarkemmin sisustusvalinnoistani ja tietysti omista suosikeistani.

Toiveena oli ruokailutilaa ja -kokoustilaa noin 30 hengelle, rento fiilis, hieman boheemi, luova ja raikas. Tilassa tullaan järjestämään ruokakoulutuksia, -kuvauksia ja kehittämään uutta reseptiikkaa, joten luova ilmapiiri on tärkeä juttu.  


Tila oli aiemmin varastona, joten ennen-kuvia minulla ei ole Sain projektin aloituspalaverissa pohjakuvan, jossa itse (ammattilais)keittiön paikka oli päätetty. Minun tehtäväkseni jäi ruokailutilan sisustaminen ja pintamateriaalien ja -sävyjen miettiminen. Harmaa lattialaatta oli päätetty valmiiksi, muuten kaikki oli vielä auki.

Projekti aloitettiin kiertämällä hieman varastoja läpi ja sieltä löytyi tuo vanha, jo paljon elämää nähnyt tammipöytä upean kaarevine muotoineen. Ja siitä se ajatus sitten lähti...

Tammipöytä sijoitettiin keskelle tilaa, heti sisääntulon lähettyville. Sen alle halusin suuren, mustavalkoisen maton ja päädyin kulutusta kestävään Ikean Lappljung Ruta-mattoon.Tuolitkin löytyivät Ikeasta ja itse ihastuin tähän uuteen Kullaberg-malliin täysin. Upeasti muotoiltu tuoli, jossa on korkeussätö! 

Luulen, että omaan kotiin on ihan pakko saada ainakin yksi tällainen. Sopisi vaikka juniorituoliksi ruokapöydän ääreen tai miksei työtuoliksi aikuisellekin. Ainakin minulle lyhyenä ihmisenä tavallinen keittiönpöydän ääressä työskentely ruokailutuolin kanssa on äärimmäisen epäergonomista. Hinta 49,- ei todellakaan ole paha, näitä saattaa joutua hankkimaan kaksikin kappaletta omaan kotiin. Apua, olen niin tuoliterapian tarpeessa!Kulunut tammipöytä tuo tilaan syvyyttä ja mielenkiintoa. Hauska miettiä, missä kaikissa tilanteissa se on tätä ennen palvellut. 


Aluksi ajattelin, ettei tila välttämättä tarvitsisi varsinaista tehosteväriä, mutta inspiraatiokuvia hakiessani huomasin, että keltainen väri alkoi kummasti toistua. En ehkä kotona niin välitä ajatuksesta tehosteväreistä, mutta tällaisessa suuressa tilassa tämä keltainen toimii mielestäni todella hyvin kokonaisuuden punaisena (keltaisena) lankana ja piristäjänä. 

Kaikki vapaat seinät maalattiin lempparillani, hiekanharmaalla Tikkurilan Laasti -sävyllä, paitsi yksi seinä mustalla liitutaulumaalilla ja WC:n ovi upealla auringonkeltaisella.


Liituja varten seinään kiinnitettiin Normann Copenhagenin Pocket -säilyttimet.


Harmaat pöydät saatiin eräästä toisesta kohteesta ja ne nähtyäni totesin, että haluan tilaan mustia, valkoisia ja keltaisia tuoleja. Luulisi, että tällaisen kombon löytäminen olisi hyvinkin yksinkertaista, mutta toisin kävi - tuolien löytäminen osoittautui varsin haastavaksi projektiksi. Kiersin todella monia paikkoja läpi ja tuskailin jo, etten löydä kiireisellä aikataululla ja tiukalla budjetilla ikinä sopivia tuoleja. Jotenkin nämä tuolit ovat tässä tilassa niin keskeisessä roolissa, etten halunnut tehdä niiden suhteen suuria kompromisseja.


Täydellinen malli ja värikombo löytyi Ikeasta. Pieni mutka tosin meinasi tulla matkaan kun selvisi, että tämä Reidar-malli oli juuri lopetettu! Onneksi ihanan henkilökunnan avustuksella saimme kuin saimmekin haalittua näitä tuoleja tarpeeksi tilaan. Alun perin ideana oli suurin osa valkoisia ja muutama keltainen sekä musta seassa, mutta tosiaan näiden saatavuushaasteiden myötä päädyimme siihen, että mustasta tuli tuolien pääväri, jota valkoinen ja keltainen piristävät.

 
Tuolien muoto on kyllä todella kaunis ja väriyhdistelmä toimii hienosti. Niistä sain myös ajatuksen toistaa ympyrämuotoa tilassa. Pallomaista muotoa löytyykin monesta paikasta, esimerkiksi naulakoista, peilistä, ikkunateippauksista ja pienistä somisteista.Tammipöydän ylle halusin näyttävät valaisimet ja nämä upeat Sessakin valkoiset kaunottaret löytyivät Sokoksesta. Sisäpuolen upea hopeakuviointi vahgitsee katseen ja polttimon päälle on laitettu suojakupu, joten valo ei häikäise pöydän ääressä istujaa. Arvostan tällaisia käytännön asioita todella paljon kotona, joten halusin huomioida ne tässäkin tilassa.


Keittiön puolen sisustukseen en suuremmin puuttunut, sinne tuli ammattilaiskeittiön kalustus ja välineistö. Sama sävymaailma kuitenkin jatkuu sielläkin puolella. Valitsin tilaan valkoisen laatan, joka ladottiin tiililadonnalla. Sauma-aineena olisi toiminut hyvin myös tumma harmaa, mutta tämä vaaleanharmaakin on kaunis.


Haalin tilaan muutamia betonisia yksityiskohtia. Ihanat nämä ruukut, ne löytyivät myös Sokoksesta.
Seinälle kiinnitettiin tauluja, joiden kauniita ruokakuvia voi vaihtaa vaikkapa vuodenajan mukaan.


Visioin tilaan keltaiset kukkaruukut, mutta nepä osoittautuivat melko hankaliksi löytää. Onneksi työreissulla piipahdimme Jyväskylässä Viherlandiassa ja sieltä sitten roudasin nämä ihanat ruukkuset. House Doctorin pyöreät tabletit sopivat niiden kanssa superhyvin.


Alun perin olin ajatellut tummanharmaata kaapinovea ja valkoisia tasoja, mutta projektin aikataulun takia materiaaleja piti hieman muuttaa sellaisiksi, joita löytyi varastotavarana. Niinpä vaihdoimme toisin päin - korkeakiiltoinen valkoinen kaapinovi sai seurakseen tummanharmaan laminaattitason. Kaunis yhdistelmä! Oma suosikkini on tuo musta lankavedin, tällaiset on ehkä saatava omaankin kotiin. ;)


Hankin tilaan kaksi valkoista String Pocket -hyllyä, joihin on kiva kerätä kulloisenkin kokkaus- tai koulutusteeman mukaisia tavaroita. Ylemmässä kuvassa näkyvä betonikello on House Doctorin. Ferm Livingin keltaiseen koriin voi kerätä ruokalehtiä ja -kirjoja.


Taitava graafinen suunnittelijamme suunnitteli tilan ikkunateippaukset sisustukseen sopiviksi. Ne kruunaavat kokonaisuuden ja sopivat tilaan aivan täydellisesti, eikö?


Eteisessä toistuu tehosteväri sekä pyöreä muoto. Muuton Dots-ripustimet ovat aina kauniit ja toimivat ja niistä löytyi täydellinen kirkkaankeltainen sävy. Pirteä pyöreä Langesund-peili on Ikeasta. Mietin ensin erillistä naulakkoa tilaan, mutta päädyimme pelkkään tankoon. Simppelit, mustat henkarit ovat Prismasta.


Tässä projektissa oli todella ilo olla mukana. Avajaisissa hymyilin nähdessäni suuren joukon ihmisiä istumassa tuoleillaan ja kokkien hääräävän keittiössä. Sillä sisustuksessa tärkeintä on tietysti se, miten tila toimii ihan oikeasti käytännössä.


Ja vielä ne omat suosikkini kertauksena:

- Ikea Kullaberg työtuoli
- mustat lankavetimet
- vanha tammipöytä kaarevine muotoineen

Mikä on sun suosikki?

12 kommenttia:

 1. Kiva postaus ja kauniita kuvia, suosikkia en osaa sanoa.
  Osallistu kastehelmi arvontaan.
  Hyvää lauantai päivää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kivasta kommentistasi ja ihanaa viikonlopun jatkoa!

   Poista
 2. Tosi kiva kokonaisuus Suvi :) Harmi, ja ihmekin, että Reidar-tuolit lopetetaan, kun niissä on aina mun mielestä ollut niin kiva muoto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! No joo, Ikealla on tapana lopetella noita melkeinpä parhaimpia ja kivoimpia tuotteitaan...

   Poista
 3. Suvi tosi hienoa työtä! Kokonaisuus on upea ja siitä näkee, että olet tosi taitavasti ja huolellisesti miettinyt kaiken pienintäkin yksityiskohtaa myöten. Wau.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Anne, tosi ihana kuulla tällainen kommentti. Yritin kyllä miettiä myös yksityiskohtia ja sitä, että tila toimisi käytännössä hyvin.

   Poista
 4. Hyvältä näyttää, ja kivat teippaukset on piste iiin päälle :)

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää, ja kivat teippaukset on piste iiin päälle :)

  VastaaPoista
 6. Tosi upea kokonaisuus! Hienoa työtä! :) Voi että mä rakastan tuota keltaista väriä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, keltainen on valloittanut nyt minutkin ihan täysin.

   Poista
 7. DreamHost is definitely one of the best web-hosting provider for any hosting services you need.

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!