maanantai 23. tammikuuta 2017

Viisi sääntöä sisustamiseen

Viime postauksessa vähän jo vihjailinkin, että olen suunnitellut tekeväni postausta asioista, joita olen oppinut sisustamisesta - usein yrityksen ja erehdyksen kautta. Ihan ensin pakko sanoa, että oikeastihan sisustamisessa ei todellakaan tarvitse noudattaa mitään sääntöjä, jokainen sisustakoon kotinsa kuten hyväksi kokee. Mutta itse intohimoisena sisustusharrastajana olen huomannut, että kauniita koteja usein yhdistää muutama melko yksinkertainen niksi, joita noudattamalla olen itsekin saanut välillä aikaan ihan toimivia kokonaisuuksia. Niistä viisi suosikkiani tässä.


 1. Valitse iso matto


Liian pieni matto tekee tilasta usein sekavan ja jopa todellista pienemmän oloisen. Jos siis epäröit kahden koon kanssa, niin valitse rohkeasti se isompi. Olohuoneessa maton tulisi ylettyä kunnolla sohvan alle ja koota huonekalut kokonaisuudeksi. Meillä on 2x3-metrinen matto ja se saisi olla vielä suurempikin. Jos tykkäät matosta ruokapöydän alla, tarkista, että tuolin jalat mahtuvat maton päälle silloinkin kun pöydän ääressä istutaan. Sängyn allakin suuri matto toimii hyvin, itse ainakin olen ollut tosi tyytyväinen meidän isoon mattoon, joka korvasi pari pienempää, aina vinossa ollutta "sängynvierusmattoa" aikanaan.


2. Oikeat mittasuhteet selviävät sovittamalla


Maton koon lisäksi mittasuhteisiin kannattaa muutenkin kiinnittää huomiota. Meillä oli tähän kotiin muuttaessa vanhan kodin liian pieni sohva ja neljän hengen ruokapöytä. Kun saimme reilumman sohvan ja kunnon kokoisen ruokapöydän, koko alakerta tuntui suurenevan. Liian pienet huonekalut eivät suurenna tilaa, kuten voisi luulla - päinvastoin. Olen minimalisti ja tyhjien pintojen rakastaja, mutta pakko myöntää, että joskus enemmän on enemmän ja suurempi kaunista. 

Sisustushankinnoissa kehotan ottamaan tuotteita kotisovitukseen! Monissa verkkokaupoissa on palautusoikeus ja sisustusmyymälät antavat kokemukseni mukaan mielellään tuotteita lainaan sovitusta varten. Haaveilin aiemmin Lundian Soihtu-lattiavalaisimesta ja lopulta hain sen sovitukseen. No, liian isohan se meille oli. Suuri valaisin sai kaiken muun (mm. pianon) ympärillään näyttämään hassun kutistuneelta. Sen sijaan Soihtu-sarjan pöytävalaisin löysi paikkansa meiltä helposti, sen mittasuhteet olivat enemmän meidän nykyisen kodin tuntuiset. 

Jos olet epävarma mittasuhteista, voi apuna käyttää myös kameraa. Kuva paljastaa usein aika armottomasti, jos huonekalu tai valaisin on aivan väärän kokoinen. Ammattitaitoista sisustussuunnittelua voisin myöskin hyvin harkita käyttäväni isommissa hankinnoissa. Suunnittelijoilla on käytössään usein 3D-mallinnusohjelmia, joilla sovittaminen käy helposti ja välttyy hutiostoksilta.

3. Luo tasoeroja


Huonekalut ja kiintokalusteet muodostavat tiloihin useita tasoja. On TV-tasoa, senkkiä,  keittiön saareketta, sohvapöytää, kirjahyllyä... Kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että samassa tilassa yhdistyisi eri korkuisia tasoja. Esimerkiksi puolikorkean senkin pariksi voisi sopia ihan matala TV-taso. Pianon kanssa samaan tilaan voisi yhdistää täyskorkean kirjahyllyn.Jos samassa tilassa on paljon saman korkuisia tasoja, kokonaisuudesta tulee helposti hiukan tylsä ja staattinen.



4. Kodin sisä- ja ulkotilat ovat kokonaisuus


Kauniissa kodeissa sisä- ja ulkotilat muodostavat kokonaisuuden. Kannattaa siis kurkata omaakin kotia ulkopuolelta sillä silmällä. Jos asut mielestäsi susirumassa talossa, jonka julkisivusta et halua lainata yhtäkään elementtiä sisäpuolelle, niin mieti edes talon rakennusaikakautta. Yleensä talon rakennusajan muotoilu toimii todella hyvin myös sisätiloissa, esimerkiksi huonekaluissa, valaisimissa ja jopa tekstiileissä. (Taas tullaan näihin mittasuhteisiin.)

Meidän koti on ulkopuolelta aika selkeälinjainen, selkeyttä ja kontrastejahan suosimme myös sisäpuolella. Punatiiltä meillä ei ole sisätiloissa, mutta sen sijaan olen lainannut sävyjä ulkoa. Olohuoneen Takorauta-sävyllä maalattu seinä on saman värinen kuin ulko-ovet ja ikkunanpuitteet. Kaiteen siniharmaa toistuu ruokapöydän tuoleissa ja harmaanruskea rimotuksen sävy esimerkiksi keittiössä.


5. Riko kaavaa


Oletko löytänyt oman tyylisi? Onneksi olkoon! On aika rikkoa kaavaa! ;) Jos rakastat klassikkohuonekaluja, hanki niiden kaveriksi joku uudemman muotoilun edustaja. Jos kotisi on moderni, yksikin vanha ja perinteisemmän tyylin huonekalu voi tuoda uskomattoman paljon särmää. Maalaisromanttisen kodin katseenvangitsijana voi toimia moderni design-valaisin. Mustavalkoisessa kodissa saa olla yksi värikäs huone. Ja jos kodissa on paljon kulmikkaita muotoja (kuten huoneasioissa yleensä), kokeile pyöreää mattoa, peiliä tai vaikka kaarevaa seinää. 



Ja viimeisinä vaan tärkeimpänä: unohda säännöt, pidä hauskaa, äläkä pelkää epäonnistua. Maku ja muoti muuttuu, se on varmaa. Mutta yhtä varmaa on, että jotkut yksittäiset hankinnat miellyttävät tunnearvonsa tai loistavan muotoilunsa ansiosta vielä vuosikymmentenkin päästä. Mistä hankinnasta tulee hitti ja mistä huti, se selviää kokeilemalla. Oma tavoitteeni sisustajana on, että joskus tulevaisuudessa, pitkän ajan kuluttua kodissani on eri elämänvaiheissa toteutuneita unelmia, jotka muodostavat kerroksellisen, merkityksellisen kokonaisuuden juuri meidän perheelle.

Mitä sääntöjä teillä muilla on? Nyt parhaat vinkit jakoon!

8 kommenttia:

  1. Hyviä havaintoja ja kaunis koti teillä! Aika lailla samoja asioita olen oppinut ja toteuttanut viimeksi kuluneen vuoden aikana, kun olen rempannut ja sisustanut rivarikotiamme. Särmän hakeminen on vielä työn alla. Haluaisin löytää jonkun kivan vanhan katseenvangitsijan olohuoneeseen, tai makkariin tai työhuoneeseen. Pitää vissiin katsella vanhempien kotia maalla sillä silmällä :) Sieltä voisi hyvinkin löytyä, jos vain raaskivat luopua :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentista ja kauniista sanoistasi. Suunnitelmasi kuulostavat todella hyviltä. Särmä löytyy ihan varmasti! Onnea etsintöihin. :)

      Poista
  2. Komppaan yllä sanottua, hyviä ja toimivia sääntöjä joita itsekin yritän noudattaa. Lisäksi minulla on käytössä yksi kirjoittamaton sääntö; aina pitää yhdistää uutta ja vanhaa tai täysin eri tyylisuunnan esineitä. Minun mielestä kontrastit tekevät sisustuksesta niin paljon mielenkiintoisemman! Toki harmoniallekin on paikkansa esim. makuuhuoneessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo uuden ja vanhan tai eri tyylisuuntien yhdistäminen todellakin TOIMII! Ei sitä tietysti tarvitse joka huoneessa noudattaa, kuten sanoitkin, mutta ainakin jossakin kohtaa kotia jotain yllättävää ja kaavaa rikkovaa kannattaa olla, usein ne kohdat kerää ne suurimmat kehut myös vierailta ja jäävät mieleen.

      Poista
  3. Loistavia vinkkejä ja hei maton suhteen oot NIIN oikeassa!! Heti alkoi näyttää surkean pieneltä ja kutistuneelta meidän olohuoneen matto :D Mä mietin uudessa kodissa tota sisäovien vaihtoa.. ne on nyt sellaiset "peiliovet" (sanotaanko niitä siksi?) ja hyvin kuluneet. Eka ajatus oli vaihtaa ihan vaan sileisiin oviin, mutta nyt kun mietin, niin talon henkeen kyllä sopii paljon paremmin noi toisenlaiset, jotka siinä alunperinkin ollut.. hm... no, onneksi ei hetkeen ole varaa tehdä asialle mitään, niin saa aikaa miettiä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niitä tosiaan sanotaan peilioviksi, jostain erittäin tuntemattomasta syystä :D Olen kuullut onnistuneista maalausprojekteista myös, väliovia voi viedä esim. ruiskumaalaamoon ja se on yllättävän edullista. Meillä on ihan sileät väliovet ja aluksi ne tuntui tylsiltä (edellisessä kodissa oli sellaiset koristeellisemmat peiliovet), mutta nyt olen jo tottunut ja tykkään näistä sileistä paljon enemmän, sopii tähän kotiin. Eli ehkä kannattaa tosiaan muuttaa ja miettiä sitten, mieli voi muuttua kun "tutustuu" uuden kodin fiilikseen paremmin.

      Poista
  4. Hyviä vinkkejä. Riko kaavaa, juurikin niin. Samalla kaavalla sisustetut kodit eivät erotu joukosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ja hiukan kun rikkoo kaavaa, niin kokonaisuus kestää mielestäni aikaa myös paremmin.

      Poista

Ilahdun kommentistasi!