maanantai 28. tammikuuta 2013

Verhot vaihtoon?

Arkeen on palattu ihanan viikonlopun jälkeen ja heti viikon alkajaisiksi mietin mitäpäs muutakaan kuin sisustusjuttuja, tällä kertaa verhoja.

Olen hankkinut meidän olohuoneen verhot about seitsemän vuotta sitten silloiseen Jyväskylän vuokra-asuntoon. Kangas on Marimekon pellavainen Olkikukka, jonka valmistus on sittemmin lopetettu. Muistan vielä kuin eilisen kun olin nähnyt tämän kankaan netissä ja ihastunut siihen ja menin kyselemään Jyväskylän myymälästä, saisiko sitä ostaa. Kyseistä kangasta ei ollut saatavilla ja kun kysyin mahdollisesta tilaamisesta, myyjä sanoi, etteivät mielellään tilaa kun ei tuosta kankaasta oikeastaan kukaan ole tykännyt. :D Ostin kankaan sitten Porista Casa Ratsulasta, jossa sain vielä kaupan päälle ompelun.


Hankinnasta asti verhot ovat olleet meillä esillä kolmen eri asunnon olohuoneessa ja tässä kodissa myös makuuhuoneessa. Tykkään kankaasta kovasti, enkä missään nimessä aio kokonaan luopua näistä verhoista, mutta nyt kaipaisin vaihtelua olkkariin. Tuo meidän olohuoneen ikkunajärjestys on hieman hassu, koska sivuilla on nuo isot ikkunat - joista (minun mielestäni liian) iso telkkari peittää osan, mutta tuossa on sille ainut järkevä paikka - ja toisella puolella taas ovi ikkunoineen, mutta tuossa välissä on pelkkä valkoinen seinä. Mielestäni kohta vaatii ehdottomasti jotkut verhot, mutta Olkikukka-kangas ei pääse kovin hyvin siinä oikeuksiinsa, koska kuvio näyttää parhaalta kun valo siivilöityy siitä läpi ja tässä paikassa sitä ei luonnollisesti juurikaan tapahdu.


Mutta millaiset uudet verhot? Esimerkiksi monet Marimekon mustavalkoiset kankaat ovat aivan ihania, mutta olen aiemmin muutamia näytetilkkuja kotiin tuoneena todennut, että tämän asunnon sävyihin ei ainakaan isoina pintoina sovi mustavalkoinen kirkkaalla valkoisella vaan kaivataan hieman beigeen taittavaa sävyä. Toisaalta mietin myös harmaata, ehkä joukossa saisi olla jotain väriäkin ripaus. Pellava on materiaalina ollut ihan jees, mutta muutkin vaihtoehdot käyvät. Näistä kuvista ei nyt näy, mutta meillähän on sellaiset vanhanaikaiset leveät verholaudat tuolla katonrajassa ja niitä ei olla poistamassa eli uusienkin verhojen ripustus tulisi olemaan ihan perinteisesti nipsuilla. Laudan takana on kiskot kahdessa tasossa, joten hieman limittäinenkin ratkaisu onnistuisi esim. paneeliverhoilla. Yleisilme saisi mielellään vähän raikastua ja reipastua.

Te ihanaiset sisustustaitoiset lukijani, auttakaa zubia mäessä. 
Millaiset uudet verhot valitsisitte meille olkkarin piristykseksi?

8 kommenttia:

  1. Mustavalkoinen kangas on tosiaan helposti aika levottoman näköinen isona pintana. Itse valitsisin yksivärisen verhon (esim. valkoisen), ja jos haluaisin väriä lisää, tämän rinnalle toisen verhon (esim. beigen/harmaan). Tuolle yhdelle seinälle voi ihan hyvin laittaa kaksi tai useampaakin verhoa, sillä saa näyttävyyttä ja kerroksellisuutta lisää. Useamman verhon kanssa sisustusta pystyy myös muuttaan helposti vuodenaikojen ja fiiliksen mukaan. Valkoisessa, harmaassa ja beigessä on lukuisia sävyeroja, joten varmaan kokeilemalla eri kangaspaloja löytyy sopivin vaihtoehto. Jos valitsee kaksi verhoa, kannattaa valita niiden sävy tarpeeksi erilaiseksi keskenään.

    Verhoista olen oppinut sen, että olennaista on paitsi kankaan materiaali ja väri myös verhojen rypytys! Eli mitä tiheämmin verhot rypyttää, sen näyttävämpi ja hienompi kokonaisuus saadaan aikaiseksi. Meillä oli edellisessä asunnossa pelkästään makkarin seinällä yht. kuusi verhoa, jotka oli rypytetty todella tiheään - lopputulos oli näyttävä ja viimeistellyn näköinen. Emme olleet aluksi uskoa kangaskaupan myyjää, kun hän suositteli meitä ostamaan kuusi verhoa yhteen huoneeseen. Nämä verhot olivat tosi ohutta materiaalia, jotka päästivät valoa hyvin läpi, joten tiheä rypytys onnistui hyvin. En osaa sanoa, toimiiko tuo rypytys nipsu-kiinnityksillä, ja miltä lopputulos näyttäisi paksummilla pellava/silkkiverhoilla, mutta ainakin ohuilla ja harsomaisilla verhoilla se toimi tosi hyvin.

    Vinkkinä voin sanoa kun asut Tampereella: verho-ostoksilla kannattaa poiketa Kalevan Sammonkadun kangaskaupassa. Heillä on hyvä valikoima ja edulliset hinnat. Myyjä osaa auttaa tosi hyvin, kun kertoo mitä on etsimässä. Täällä asuessa meillä on oikein ikävä sitä Sammonkadun verhokauppaa, siellä kun tuli poikettua lukuisia kertoja :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä, näistä on paljon apua ja tuossa Sammonkadun myymälässä pitääkin mennä käymään! Mulla on joku outo juttu siinä, etten tykkää oikeastaan rypytetyistä verhoista vaan mun makuun aika suora verhotyyli on parempi (jos noin voi sanoa). Siinä mielessä joku kerroksellinen paneeliverhotyyli voisi olla toimiva?

      Poista
  2. Legendaarinen Jyväskylän Marimekko! Mulle sanottiin just sama kommentti kysellessäni erästä pussilakanasettiä, jäi huvittamaan pitkäksi aikaa :D Tainnut olla myyjän vakikommentti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä...? Ihan uskomatonta. Toivottavasti kyseinen myyjä ei harrasta enää samaa "asiakaspalvelua". Luulisi myyjien tietävän, että ihan kaikki eivät halua niitä suosituimpia unikkoja ja pieniä kiviä, mutta silti tykkäävät Marimekon tyylistä ja laadusta! ;)

      Poista
  3. Voi Zubi, minun on sanottava, että mielestäni verhot ovat kaikkin vaikein osa sisustamista! Komppailen tässä ensimmäistä kommentoijaa, hyviä vinkkejä hänellä. Myös kangasmateriaali vaikuttaa verhon fiilikseen paljon, riippuen haluaako ylellisyyttä himmeästi hohtavalla silkillä vai kotoisuutta puuvillalla. Eli en osaa auttaa yhtään, sorry! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, no niinhän se taitaa olla, että verhot ovat niitä vaikeimpia juttuja. Puuvillaa vähän vierastan olohuoneen verhomateriaalina, se on jotenkin liian arkinen. Silkki/sifonki tms. taas on ehkä omaan makuuni liian näyttävää, joten tuo pellava on tähän asti ollut sellainen hyvä kompromissi. Saa nähdä tuleeko se oikea uusi verhokangas vielä vastaan vai jäävätkö vanhat käyttöön... Kaikkein mieluiten olisin kokonaan ilman verhoja, mutta se ei ole tässä tilassa hyvä ratkaisu.

      Poista
  4. Mä oon eilisestä saakka yrittänyt miettiä jotain fiksua vinkkiä tähän;) mutta joudun ehkä komppaamaan edellistä: Vaikea on neuvoa verhoissa. Yksi mikä tuli mieleen on raakasilkki: ei kiillä niinkuin sileä, mutta olisi ihanan ylellinen..? Yksivärisenä mietin että voisiko joku vaaleasiniharmaa tmv sopia..? Oikeastaan tekisi mieli ehdottaa jotain tummaa sävyä tuomaan kontrastia ja jännitettä, kun teillä on niin suoperharmonista ja jos vaihtelua kaipaa, mutta kesää vasten tumma ei ehkä innosta. Siksi siniharmaa. Tai joku kaunis tosi vaalea vihreä..? Voisi olla raikas beigen kaverina, jos löytyy hyvä sävy. Mustavalkoisesta olen samaa mieltä että voi olla levoton kun ikkunaa on noin paljon + puhdas valkoinen kenties vähän raaka teidän värimaailmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, olette ihania kun yritätte auttaa tässä vaikeassa pulmassa. :) Raakasilkki voisikin olla hyvä vaihtoehto! Ja harmaa on itselläkin ollut mielessä. Itse asiassa mä ajattelin kans, että joku tummempi sävy voisi vähän rikkoa tätä vaaleutta ja harmoniaa (vaikka viihdynkin vaaleassa kodissa hyvin), mutta olin tosi yllättynyt kun eilen näytin miehelle netistä kangasvaihtoehtoja ja hän piti niitä kaikkia liian tummina - vaikka siis eivät olleet edes mitään kovin tummia minusta. Vaalea vihreä toisi kyllä raikkautta ja keväisyyttä tilaan, hyvä idea!

      Poista

Ilahdun kommentistasi!