maanantai 13. toukokuuta 2013

Vuosi äitinä


Vietin eilen elämäni ensimmäistä äitienpäivää äitinä. Päivä oli mukava, vietin sen läheisten parissa ja lahjaksi sain tosi mieluisan jutun, nimittäin lahjakortin kauneushoitolaan. Viikon kuluttua tulee täyteen kokonainen vuosi siitä kun minusta tuli äiti, joten äitienpäivään liittyi omalta osaltani aika paljon muistoja ja pohdintaa kuluneesta vuodesta. Tämä toukokuu on muutenkin ollut jatkuvaa flashbackia kaikesta synnytykseen ja vauva-arjen alkuaikoihin liittyvästä, varmaan koivujen tuoksu ja lämpenevät ilmat sen tekevät.

Ensimmäinen vuosi äitinä on ollut ikimuistoinen. Loputtomia ihania hetkiä pienen unituhinaa kuunnellen, vauvan pehmeitä hiuksia tuoksutellen, uuden oppimisen äärimmäistä iloa jakaen, lapsen hymyjä ja kikatusta ahnehtien, kiireettömistä kotipäivistä nauttien. Läikähdyksiä rinnassa, sellaisia yllättäviä hetkiä joina kyyneleet nousevat silmiin onnesta täysin arkisissa tilanteissa. Toisaalta kulunut vuosi on ollut myös loputonta univelkaa ja väsymystä jota en edes tiennyt olevaksi, huolta pienen voinnista, riittämättömyyden tunnetta, turhautumista ja ajoittaista tylsistymistä kotiäidin rutiineihin.

Ensimmäiset kuukaudet vauvan kanssa olivat tutustumista puolin ja toisin. Pienellä ei vielä ollut minkäänlaista päivärytmiä, mutta hän nukkui paljon ja pitkiäkin pätkiä, joten sain itsekin hyvin levättyä. Poika yllätti meidät vanhemmat tarkkaavaisuudellaan ja aktiivisuudellaan, hän oli tosi jäntevä tapaus jo ekoista kotipäivistä lähtien. Reilusti alle kolmekiloisena syntynyt poika söi reippaasti ja kasvoi tasaisesti rintamaidolla. Hän puklaili kyllä normaalia enemmän ja illat olivat usein aika itkuisia.

Juuri kun tuntui, että olimme löytäneet hiljalleen lapsen kanssa hyvän arkirytmin ja alkuajan sekavuus alkoi helpottaa (oppaissahan aina sanotaan, että se tapahtuu noin 3 kk kohdalla), T:lle iski "vatsatauti", jota kestikin sitten seuraavat kolme kuukautta. Tämä aika on yhtä sumua mielessäni. Yritin omalla ruokavaliollani saada pojan vointia kohenemaan, kävimme useilla eri lääkäreillä ja kokeilimme jopa vyöhyketerapiaa. Poika oli selvästi tuskainen ja itki todella paljon. Hän ei saanut nukuttua kunnolla. Yöllä hän heräili noin tunnin välein, joskus tiheämminkin, päiväunia hän sai nukuttua välillä pelkästään pystyasennossa kantoliinassa, tietysti niin että minä pysyin liikkeessä. Luinkin useampia kirjoja kävellen edes takaisin olohuoneessa. Olin itse niin väsynyt, että välillä ajatus jopa puhelimeen vastaamisesta tuntui täysin ylivoimaiselta. Laiduin ja hiukset lähtivät tupoittain. Kidutin itseäni lukemalla lapsettomien kavereiden statuspäivityksiä pitkistä unista viikonloppuaamuisin ja aloin itkeä kun pojan puolivuotisneuvolassa terveydenhoitaja mainitsi, että tässä iässä monesti pidemmät unijaksot alkavat lyhentyä. Ajattelin, että ok, minä luovutan, en vain pysty enää yhtään lyhyempiin unijaksoihin.

Onneksi meidän kohdallamme sentään ne unijaksot eivät lyhentyneet, päinvastoin. T:n ollessa puolivuotias saimme toimivan refluksilääkkeen ja minä lopetin imettämisen - pojan vointi koheni nopeasti. Oma väsymykseni oli vain niin syvää, etten osannut itse enää nukkua vaan valvoin öitä öiden perään. Opin uudelleen nukkumaan vasta lapsen ollessa noin 10 kk ikäinen ja nyt nautin taas nukkumisesta täysin rinnoin, nukun nimittäin melkein päivittäin myös päiväunet T:n kanssa. Nykyään meillä nukutaan muutenkin hyvin, sillä poitsu herää enää harvoin yön aikana ja nukkuu päivittäin parit kahden tunnin päiväunet.

Yksivuotias T on tarkkaavainen, kaikesta kiinnostunut, äärimmäisen suloinen ja reipas pieni poika, jolla on nauru herkässä. Hän pitää erityisen paljon autoista ja musiikista. Olen todella onnellinen, että saan olla tämän mainion lapsen äiti. Olemme kokeneet yhdessä vuoden aikana paljon ja hitsautuneet hyväksi tiimiksi koko perhe, tästä on hyvä jatkaa. Muistan miten turvallisia äidin puuhastelujen äänet kotosalla olivat minulle kun olin pieni ja toivon, että voin itse edustaa samanlaista turvaa ja rakkautta omalle pojalleni. 

Koko äitiys tuntuu kyllä välillä edelleenkin vähän absurdilta. Saatan katsoa itseäni jumppasalin peilistä ja miettiä, että hei, tuo tyyppi on jonkun äiti, onpas huvittavaa. :D Olen todella kiitollinen omalle kropalleni siitä, että se selvisi raskaudesta ja melko vaiheikkaasta synnytyksestä sekä selätti vielä piinallisen unettomuudenkin. 

Äitinä olen aika rento ja reipas, me mennään eikä meinata. Olen oikeastaan itsekin yllättynyt siitä, etten lopulta taida olla mitään kovin superhuolehtivaista sorttia vaan uskon, että kaikki sujuu kyllä omalla painollaan. Juuri nyt odottelen mielenkiinnolla, milloin T ottaa ensimmäiset askeleensa ilman tukea. Eka sana on jo tullut, ja se on äiti. <3

12 kommenttia:

 1. Aivan ihana postaus zubi! Niin rehellinen ja aito, täynnä rakkautta. Kiitos, että jaoit tämän meidän kanssamme :)

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus, mä ihan liikutuin :) On ollut ilo seurata sivusta ja olla osana odotusaikaa ja teidän ekaa vuotta yhdessä. T on niin ihanan reipas ja nauravainen, ja maailman paras päikkäriseura tuhinansa kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, T on kyllä melko hyvää päikkäriseuraa. ;) Kiitos itsellesi avusta A!

   Poista
 3. Kertakaikkiaan ihana postaus. Tästä pystyi oikein tuntemaan sen äidinrakkauden, ihan tippa tuli linssin kulmaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Helchu! Halusin kirjoittaa vauvavuodesta sellaisena kuin sen koin, onnellisena mutta myös raskaana.

   Poista
 4. Voi miten kaunis kirjoitus! Jännä juttu tämä äitinä oleminen; vaikka jokaisella onkin aina oma kokemus aiheesta, silti löytää samastumisen kohteita toisenkin "tarinasta". Vauvavuosi on kyllä ainutlaatuinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Jännä, miten pitkältä se välillä tuntuu ja sitten kuitenkin menee aivan liian nopeasti. Mielenkiintoista kuulla, miten teidän toinen vauvavuosi tulee sujumaan, varmaan joitain eroja ekaan kuitenkin on. :)

   Poista
 5. Ihana postaus - viimeinen lause sai kyyneleet silmiin. :) Tuttuja tunteita ja oloja. Itsellä äitiyden onnea varjostaa huoli vanhempien ja veljen sairastamisesta, välillä surettaa, välillä suututtaa, etten ole jaksanut olla niin hyvä ja täysipainoinen äiti tyttösilleni kuin olisin halunnut. Mutta heille kuitenkin paras, toivoakseni ja toivottavasti oma jaksaminen helpottaa kesän myötä.

  Meillä ei vielä ole äitiä sanottu eikä muutakaan, mutta muutamia askelia mennään ilman tukea, kuin vahingossa. Tänään tyttö näytti 1 v. nlassa hoitajalla myös muutamat topakat askeleet. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ulpu. Kurja kuulla, että teillä on sairastamista lähipiirissä, varmasti tosi raskasta. Älä silti ajattele, ettet olisi jaksanut olla täysipainoinen äiti, se ei varmasti pidä paikkaansa. Lapsillesi olet aivan varmasti se paras mahdollinen ja rakkain äiti. Paljon jaksamista sinulle! Minä koin myös unettomuudesta kärsiessäni aika paljon syyllisyyttä siitä, että olin väsynyt, vaikka vauva nukkuikin - en vain saanut itse levättyä.

   Meillä ei olla vielä nähty ainuttakaan askelta ilman tukea. Poika kyllä haluaisi kävellä tuettuna KOKO AJAN ja hermostuu, jos joku ei jaksa kävelyttää häntä ja/tai ohjata kävelyvaunua. ;)

   Poista
 6. Mä näin jälkijunassa luen näitä sun viime päivien postauksia, tämä on kyllä ihana :)

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!