lauantai 15. joulukuuta 2012

Kuomurattaat(ko)

Meidän Mutsy-yhdistelmävaunut valittiin aika pikaisella katsauksella ilman suurempia vertailuja ja mietintöjä - ja tietysti täysin ilman aiempaa käytännön kokemusta lastenrattaista. Ja muutama juttu niissä onkin alkanut ärsyttää. Ensinnäkin ne ovat kasattuna melkoisen iso paketti, jota ei ole mitenkään erityisen helppo ja näppärä nostella. Toiseksi taka-akselin leveys (mittasin 65 cm renkaiden reunasta reunaan, vaikka valmistaja ilmoittaa sen olevan 63 cm) on osoittautunut melko leveäksi esimerkiksi busseissa tai kahviloissa. Ja kolmas eli suurin ärsytys: Työntöaisaa saa säädettyä vain teleskooppisuunnassa ja minä lyhyenä naisena kaipaisin taittuvaa työntöaisaa, josta saisin itselleni ergonomisemman työntöotteen. 

En kuitenkaan halua hankkia meille uusia yhdistelmävaunuja, koska Mutsyt palvelevat vielä ihan hyvin tarkoituksessaan ja T on pian 7 kk, joten tuntuisi hullulta laittaa rahaa tässä vaiheessa ihan pikkuvauvan kärryihin. Aiemmin ajattelin, että jossakin vaiheessa hankimme T:lle matkarattaat, mutta nyt olen tullut siihen tulokseen, että en halua ollenkaan heppoisia pikkuisilla pyörillä varustettuja matkiksia vaan mielummin kevyet ja monikäyttöiset perinteiset kuomurattaat. Matkarattaathan saa sitten vaikka vuokrattua lyhytaikaista tarvetta varten. 

Nyt olen sitten käyttänyt jo ihan liikaa aikaa ja vaivaa miettien näitä mahdollisia "ison pojan rattaita". Kuomurattaissahan lasta ei saa käännettyä kasvot työntäjään päin, mikä on itselleni ainakin miinus - en tiedä olisinko vielä valmis siirtämään T:tä kasvot menosuuntaan. Mutta muuten tällaisissa rattaissa on aivan riittävästi ominaisuuksia nykyisiin tarpeisiin. Kokosin alle vaihtoehdot, jotka ovat yltäneet Top Kolmoseen.


1. Brio Race

Kuva: www.brio.fi
Rattaan leveys: 53 cm
Makuutilan mitat: 95x28 cm
Kokoon taitettuna: 92x53x35 cm
Kokonaispaino: 11,0 kg
Hinta: 259,- (Vauvatalo Johannan tarjoushinta)

+ kivan simppeli ja "briomainen" ulkonäkö
+ täysi makuuasento
+ kompakti ja matala paketti kasattuna
+ mukavan tuntuinen jousitus takapyörissä
+ sirot
+ lapselle saa lisävarusteena ratin
- hieman ahtaan oloinen istunosa
- ei kurkistusikkunaa kuomussa
- ei säilytystaskuja kuomussa
- teleskooppityöntöaisa


2. Emmaljunga Scooter

kuva: www.emmaljunga.com 
Rattaan leveys: 53 cm
Makuutilan mitat: 100x30 cm
Kokoon taitettuna: 88x53x40 cm
Kokonaispaino: 12 kg
Hinta: alk. 299,- (Vauvatalo Johanna)

+ taittuva työntöaisa
+ kurkistusikkuna kuomussa
+ hyvä säilytystasku kuomussa
+ tilava istuinosa
+ vakaan tuntuiset
+ hyvä, pehmeä jousitus
- hieman ison/painavan oloiset
- selkänoja ei mene täyteen makuuasentoon
- kallis


 3. Crescent Compact

kuva: www.crescentbarnvagnar.se

Rattaan leveys 52 cm
Makuutilan mitat 100x32 cm
Kokoon taitettuna: 91x52x43 cm
Kokonaispaino: 10,6 kg
Hinta: 179,- (Babystylen tarjoushinta)

+ taittuva työntöaisa
+ kurkistusikkuna kuomussa
+ säilytystasku kuomussa
+ tilava istuinosa
+ metallinen tavarakori
+ kevyet
+ täysi makuuasento
+ edullinen hinta
- huonohko jousitus


Brio Racet olen oikeastaan jo hylännyt, sillä niissä on liikaa huonoja puolia. Haluan ehdottomasti, että rattaissa on tavarakorin lisäksi tasku pikkutavaroille, sillä olen tykännyt Mutsyjen tilavista taskuista, joihin saa päivittäisessä käytössä tarvittavaa tavaraa - lompakon, kännykän, avaimet, harson, lelun, vesipullon... mitä nyt tarvitseekin. Toiseksi kurkistusluukku on tärkeä, koska haluan pystyä seuraamaan tilannetta jos T nukkuu rattaissaan kasvot menosuuntaan päin. Lisäksi Brioissa on kaikkein kapein ja lyhyin istuin/makuutila sekä teleskooppityöntöasia. Ja vaikka ne ovatkin ulkonäöllisesti miellyttävimmät ja näistä vaihtoehdoista ehkä ne siroimmat, niin se ei riitä kompensoimaan noita huonoja puolia.

Nyt sitten mietiskelen Emmaljungan ja Crescentin välillä. Molemmissa on runsaasti hyviä puolia, Crescentien etuna metallinen tavarakori (joka ei kerää soraa ja lunta kuten kankainen) ja lähes puolta halvempi hinta! Lisäksi ne ovat kevyemmät ja jopa hieman kapeammatkin. T nukkuu suurimman osan päiväunistaan sisällä omassa sängyssä, mutta reissussakin tietysti uni maittaa ja siksi tarvitaan makuuasentoa. Emmaljungissa selkänojan alin asento on kyllä aika makaava, mutta Crescenteissä se on täysi makuuasento, mistä jälkimmäiset saavat plussaa. Mutta ilmeisesti Crescentien jousitus on aika huono ja se voi olla juttu, joka vaikuttaa käytön mukavuuteen kaikkein eniten. Lähtökohtana olisi kuitenkin se, että näissä rattaissa jaksaisi työntää myös painavaa taaperoa niin lumessa kuin sorallakin. Ulkonäöllisesti Emmaljunga ja Crescent ovat mielestäni aika samalla viivalla, ei mitään kaunokaisia kummatkaan mutta menettelevät.

Jep, en itsekään tiedä miten olen onnistunut tämän tason vertailuun näiden rattaiden kanssa, mutta niin tämä aihe vain on vienyt mennessään. Onko teillä kokemuksia näistä rattaista ja jos, niin millaisia? Minkä ikäisen lapsen kanssa olette siirtyneet kuomurattaisiin (vai oletteko ollenkaan)? Ja onko vielä jokin huippuvaihtoehto, jota en ole ollenkaan osannut ottaa huomioon?

12 kommenttia:

 1. Mulla ei ole kokemusta noista mainituista rattaista, mutta tuosta täyden makuuasennon puuttumisesta tuli mieleen. Emmaljungasta on kokemusta toisesta mallista ja ainakin niiden perusteella toimivuus ja laatu on vaikuttanut hintansa arvoiselta.

  Meillä olevat kummatkin rattaat menisi täyteen makuuasentoon, mutta nyt vuoden ikäinen tyttö ei ole enää muutamaan kuukauteen suostunut edes päiväunille mennessä pötköttämään vaunuissa ihan vaakatasossa, koska haluaa nähdä ympärilleen. Joten nukuttaessa pidän selkänojaa toiseksi alimmassa asennossa ja tyttö näkee hieman ympärilleen ja nukahtaa siihen. Tyttö myös nukkuu siinä asennossa, koska en viitsi yleensä sitten enää säätää nojaa, kun toinen on nukahtanut. Se asento on lähes makaava, että ei nukkuessakaan valu siitä mihinkään tms. Jos istuinosan laittaa kokonaan makuuasentoon, niin tyttö vaan yrittää pönkeä ylemmäs ja saa raivarit ja nukahtamisen voi unohtaa :D.

  Matkarattaita kesällä reilu puolivuotiaalle ostaessa pidin ehtona, että menevät täyteen makuuasentoon ja jälkeenpäin ajatellen se oli turha ehto. En muista ovatko montaakaan kertaa olleet täysin makuuasennossa... Niissäkin tyttö nukkuu selkänoja loivasti kohollaan. Joskus nukahtaa ihan istualleenkin ja sitten vaan lasken sen verran nojaa, että asento on mukavampi.

  Joten kannattaa ehkä nykyisillä rattailla kokeilla onko nukkumisen kannalta oikeasti välttämätöntä se ihan täysi makuuasento? Mun kokemuksen mukaan isommalla jo tukevasti istuvalla ipanalla ei ehkä ole... Koko ajan kuitenkin myös vähenee se aika mitä niissä rattaissa nukutaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anki kommentistasi! Tuo on hyvä pointti, että välttämättä se täysi makuuasento ei ole välttämätön. Itse asiassa T nukahtaa myöskin usein tuollaiseen "lepoasentoon", jossa hän usein matkustaa hereillä ollessaan enkä aina edes jaksa laskea selkänojaa ihan alas asti hänen nukahdettuaan ja ihan hyvin tuntuu niinkin uni maittavan. Tuosta Crescentistä kyllä on aika vaikeaa löytää mitään käyttökokemuksia, kun ei ole läheskään yhtä suosittu merkki kuin Emmaljunga...

   Poista
 2. Heippa! Me siirryttiin 5 kk:n ikäisenä matkarattaisiin ( MacLaren) ja nyt ostettiin Kunnon kuomurattaat. Mountain buggy + one - merkkiset. Loistavat talveen, ettenkö sanoisi. Hyviä puolia on myös se, että niissä valmiina paikka mahdolliselle tulevalle sisarelle. Hintaan sisältyi vauvan koppa ja sisaristuin. Pidän näissä myös kolmipyöräisyydestä. Nämä tietysti makuasioita. Mietin kyllä noita Emmaljungia, mutta nää MB:t kyllä hintansa väärti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo onkin mulle ihan uusi merkki! Noissa näyttää kuitenkin olevan leveys ihan sama kuin meidän nykyisissä ja kapeammat olis toiveissa.

   Poista
 3. Moi!
  Meillä ollaan vasta siinä vaiheessa, että laskettuun aikaan on vajaa pari kuukautta. Vaunuostoksille oltiin päätetty lähteä heti joulun jälkeen, ja niin tehtiinkin. Muutamassa kaupassa katseltiin ja kokeiltiin erilaisia vaunuja, mutta sitten myyjän esiteltyä meille Mutsy 4Riderit, ostopäätös syntyikin saman tien. No, nyt kotona onkin sitten tietysti alkanut moni asia mietityttää ja hiukan kaduttaa ettei tullut pidempään harkittua näitä asioita!

  Yksi huono puoli on tuo teleskooppiaisa, vaikkakin sen säädön helppouteen ihastuin kyllä heti. Mutta ne korkeudet on tosiaan hiukan puuttellisia... Toinen asia onkin sitten ratas-istuin, jota ei tullut kaupassa kunnolla testailtua ollenkaan, kun keskityin siihen vaunukoppaan niin innoissani. Nytpä ajattelinkin siitä kysyä, kun sulla on jo käytännön kokemusta asiasta. Kuinka helppoa selkänojaa on säätää käytännön tilanteissa? Minusta se mekanismi tuntuu aika jäykältä, melkein tarvitsen kaksi kättä, että saan napin painettua pohjaan, ja mistäs sitten kolmas käsi selkänojaa laskemaan? Saati sitten isuinsyvyyden säätö, se on minun voimilleni täysin mahdoton. (Tosin mulla on solisluut kroonisesti kipeät, olen satuttanut ne aikoinaan ja kipeytyvät helposti tällaisista jutuista.) Millaiseksi sinä olet kokenut istuimen käytännössä?

  Melkein tässä ajattelin jo, että pitäisiköhän palauttaa koko ratas-istuin nyt vielä kun se on mahdollista, ja miettiä kuomurattaita ihan erikseen sitten kun niiden aika on. Mutsyn ilmakumirenkaisiin ja vaunuosioon olen kuitenkin ainakin toistaiseksi kohtuullisen tyytyväinen, ja pitkänä naisena teleskooppiaisakaan ei suuresti haittaa. Mutta käytäntöhän sen sitten vasta näyttää, kuinka vaunut toimivat.

  Hyvää uutta vuotta sinulle ja viisautta matkaan kuomurattaiden hankinnassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Nina! Meillä kävi juuri samoin, että katseltiin ihan muita vaunuja, mutta kun myyjä esitteli Mutsyt niin ihastuttiin ihan totaalisesti. Jotenkin tuntui, että niissä oli vaan kaikki kohdallaan ja juuri ne ominaisuudet, joita haettiinkin. Ja kun vielä pari kaveria kehui maasta taivaisiin, niin siinä se sitten oli. Ja en mä sano etteikö ne hyvät olisi olleetkin, tosiaan varmaan melkein kaikissa malleissa ärsyttää jotkut jutut.

   Meillä siirryttiin ratasosaan jo T:n ollessa 4 kk, koska hän ei viihtynyt vaunukopassa (ehkä refluksin takia), joten siitä on kertynyt jo paljonkin kokemusta. Ensinnäkin sanoisin, että mun mielestä ne säädöt on just hyvän jämäkät, eivät ainakaan petä kovassakaan käytössä. Se selkänoja kyllä säätyy tosi helposti alas, mä saan sen kun painan toisella kädellä nappia ja toisella otan kiinni sekänojasta. Kun tekniikan oppii niin on tosi helppoa. Ja ylöspäin se nousee ihan nostamalla yhdellä kädellä ja ne pykälät on aika napakat eli kuuluu kunnon kloks kun menee paikalleen, ei tarvitse arpoa onko varmasti turvallisesti paikallaan. Samoin kuomu on tosi jämäkkä, pysyy varmasti paikallaan kovassakin tuulessa.

   Istuinsyvyyttä on säädetty meillä kaksi kertaa. Kun ratasosa otettiin käyttöön, niin mieheni laittoi sen small-kohdalle (en tiedä miten mutta ohjekirjaa joutui katsomaan) ja siinä se on ollut koko ajan, kunnes viime viikolla hän sääti sen large:ksi. Joten sitä ei ole tarvinnut mitenkään päivittäin säätää. On kyllä vähän jäykkä säätö, mutta tosiaan ei mikään mahdoton tai tarvitse päivittäin.

   Kokonaisuudessaan olen tykännyt istuimesta paljon enemmän kuin vaunukopasta. Mutta ehkä voisit palauttaa sen ja katsoa sitten miten vauvanne viihtyy vaunukopassa. Osa vauvoistahan viihtyy siellä tosi pitkääkin, jopa 8 kk asti, jolloin voi siirtyä suoraan kuomurattaisiin. Meidän tapauksessa ei olisi voinut tehdä niin ja meillä olisikin ehkä voinut jättää sen kopan hankkimatta. ;) Mutta näistä vauvoistahan ei etukäteen tiedä. Ja minä olen edelleen tykännyt nähdä lapsen koko ajan työntäessä, joten en ole vielä kuomurattaisiin halunnut siirtyä. Eilen kokeilin ekaa kertaa työntää lasta kasvot menosuuntaan (ostoskeskuksessa) ja hän kyllä tuntui kovasti tykkäävän kun näki paremmin ympärilleen.

   Meillä on ratasosaan hankittuna Mutsyn oma lämpöpussi, jota voin suositella tosi lämpimästi, hehe. Siitä saa myös istuinpehmusteen, joka on rattaissa ollut tosi kiva ja se on meillä nytkin tuolla kohdallaan, vaikka päällä on tällä hetkellä lämpimämpi Eisbärchen-pussi.

   Kysy vaan jos joku muu vielä askarruttaa, vastailen jos osaan. :)

   Poista
  2. Niin, ja onnellista kevätvauvan odotusta sinulle Nina!

   Poista
  3. Hei ja iso kiitos vastauksestasi :)

   Juuri niin mekin Mutsyihin ihastuttiin, vaikka Emmaljungat piti kai alunperin ostaa. Mutsyt vaan tuntuivat niin tosi hyviltä siellä kaupassa! En ole juurikaan muissa merkeissä nähnyt yhtä isoja kääntyviä ilmakumietupyöriä. Ja minulle on suurta plussaa, että molempien lukitus tapahtuu yhdestä ja samasta vivusta tosi helposti. Kokeilulenkillä lumisella kadulla kulkivat oikein hyvin, ja sisätiloissa ovat tosi ketterät. Työntöotekin tuntui ihan hyvältä. Tässä tapauksessa pituudestani lienee hyötyä, vaikka yleensä ottaen olisin mieluummin vähän lyhyempi! Mutta hiukan silti mietityttää, olisiko matalampi ote silti vielä parempi.

   Testailin tänään rattaita vähän lisää ja havaitsin, että kyllähän se selkänojan säätäminen minultakin ihan onnistuu. Ongelmana olikin ostoskori, joka oli meillä siinä paikoillaan (istuinosa siis menosuuntaan päin), ja sen pidikekoukku on juuri siinä painonapin edessä tiellä. Silloin napin painaminen tuntuu hankalalta. Mutta siitäpä sitten valkenikin minulle seuraava pikku harmitus. Eli taitaaa olla niin, että kun lapsi on kasvot työntäjään päin, ostoskoria ei voi käyttää lainkaan, ja toisinkin päin se on hankalaa, koska selkänojan säätö vaikeutuu silloin...

   Harmitus sinänsä, koska toivoin, että olisi hyvät säilytystilat, jottei tarvitsisi kantaa tavaroita vaan voisi laittaa ne vaunuihin. Mutta onhan siellä se alakori, luulen vain että kuraisella kelillä ovat myös tavarat kurassa jos sinne jotain laittaa, vai mitä sanot? Vaunukopan kanssa ostoskori toki menee, mutta silloinkin vähän hassusti "väärältä" puolelta sinne pääsee käsiksi, eli kuomun takaa. Sentään turvakaukalon kanssa homma näyttäisi toimivan hyvin, ja ostoskoriin on helppo pääsy.

   Kyllä olisi ollut viisasta kaikki nämä asiat tarkkaan tutkia jo kaupassa! Saa nähdä pääsenkö täyteen mielenrauhaan hankinnastamme :D Ainakin menen vielä hiukan kokeilemaan ja vertailemaan. Järkevämpää minun olisi vaan ollut tehdä kaikki kokeilut ja vertailut ENNEN ostopäätöstä!

   No, tulipa tästä pitkä selostus, ja sinänsä ei kyllä edes liity tähän alkuperäiseen aiheeseesi, eli kuomurattaiden hankintaan. Anteeksi! Päädyin tänne blogiisi kun googlailin Mutsyja, ja jäinkin sitten lueskelemaan blogiasi pitkäksi aikaa. En ole koskaan seurannut mitään blogeja, mutta tästä todella pidin heti, kiitos kivasta blogista! :) Kesällä tekemäsi vaunuesittely Mutsyistä oli ihanan positiivinen, ehkäpä minulla tulee olemaan yhtä mukavaa niiden kanssa, toivottavasti.

   Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi Tampereelle! Olen sieltä kotoisín, joten ne seudut ovat sangen tuttuja :) Avioliiton myötä kotipesä kuitenkin perustettiin toiseen kapunkiin pari vuotta sitten, ja nyt odotamme pientä tulokasta innolla!


   Poista
  4. Tuo ostoskori on tosiaan ihan huippu, ollut kovassa käytössä vaunukopan ja turvakaukalon kanssa. Mutta sitä on kyllä hankala käyttää silloin jos ratasistuin on käytössä ja lapsi kasvot työntäjään päin, koska silloin tilaa jää niin vähän tavaroille. Olen sitten käyttänyt ihan vain sitä normaalia ostoskoria. Mutta mä käyn melkein aina kaupassa ilman autoa ja hyvin olen siltikin pärjännyt! Ja sen korin saa myös irti, olen irrottanut ja pessyt, koska likaantuuhan se kurakeleillä. Mutta tavaroiden kuraantuminen ei ole ollut mikään ongelma, yleensä kun mulla on siellä ollut vain kantoreppu tai ostoksia muovipussissa tms.

   Isot kääntyvät ilmakumipyörät on tosiaan ollut tähän asti ilmeisesti vain ja ainoastaan Mutsyn erikoisuus! Nyt tulee tämän vuoden alussa myyntiin Brion uutuus Smile, jossa on melkein yhtä suuret ilmatäytteiset renkaat, hyvältä vaikuttaa sekin.

   Tuo työntöaisa on oikeastaan se ainut iso juttu, joka mua häiritsee. Mieheni (180cm) ei koe että se olisi huono, päinvastoin hän tykkää teleskooppimallista, mutta mä tosiaan olen niin lyhyt (155cm), että hartiat jumittelee. Sinänsä mun mielestä tuo juttu on sellainen, mistä myyjän olis pitänyt osata sanoa, koska melkein ainut juttu minkä sanoin kriteeriksi kun mentiin vaunuja katsomaan, oli että pitää olla sellaiset joita tämmöinen pieni nainen jaksaa nostaa autoon ja käsitellä muutenkin ja siksi en halunnutkaan kovin isoja yhdistelmiä ostaa.

   Kiva että olet tykännyt blogistani, ihana kuulla. :)   Poista
  5. Ai niin, lisäys vielä että kyllä sen ostoskorin käyttö on ihan näppärää vaikka lapsi olisi kasvot menosuuntaan päin ja makuuasennossa. Just viimeksi kävin kaupassa niin ja hyvin sujui. :)

   Poista
  6. No niin, ehkäpä nyt viimeinenkin testailukierros on tehty. Myyjä ei ehkä katsonut meitä suopeimmalla mahdollisella silmällä, kun säädimme kaupassa vaunujen kimpussa, vaikka jo viikko sitten hän myi meille Mutsyt... pelkäsi varmaan, että perumme koko kaupat! (Tosin en tiedä olisiko se peruminen ollut edes mahdollista enää.)

   Mutta siis, kiitos vinkistä, testailin nyt nyös Brio Smilet ja muutamia muita varteenotettavia. Netistä huomasin, että myös Akjaxilla on samantyyppinen rengasratkaisu kuin Mutsyissä, mutta niitä ei tuntunut olevan kaupoissa täällä. Lisäksi vertailin Mutsyn istuimen eri mallit, mutta vissiinkin erot olivat vain kuoseissa (Cargo, Active ja Team -mallit), ja mekanismit olivat samanlaiset.

   Kyllä tämänkin testikierroksen jälkeen Mutsyt tuntuivat parhailta, joten nyt päätin olla lopultakin tyytyäinen ostokseemme! Jotenkin niiden selkeys, yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys, ja myös ulkonäkö viehättää. Ja kipeille solisluilleni ne ovat kyllä parhaat, kaikissa muissa merkeissä oli kaikenlaisia hankalampia säätöjä, jotka sattuvat. Ja onneksi minun ei tarvitse niitä kasailla ja nostella autoon ollenkaan yksikseni, sillä ajokortti on meidän perheessä vain miehelläni :)

   Vertailin myös erilaisia aisoja ja työntökorkeuksia, ja on se onnekseni niin, että myös taittuvalla aisalla korkeampi ote on minulle parempi kuin matalampi. Olen 170cm pitkä ja mieheni on 180cm, eli itseasisassa Mutsyn korkeus taitaa lopultakin olla meille melko optimaalinen. Mutta en yhtään ihmettele, että sinulla hartiat jumittaa kun olet niin pieni! Toivottavasti saat hyvät kuomurattaat ja matalamman otteen :)

   Miinuspuoliksi jäänevät nyt sitten lähinnä ostoskorin hankalampi käyttö istuimen kanssa ja vaunukopan kuomu, joka saisi olla suojaavampi. Ja myöskään istuin ei ole kovin syvä ja tilava isommalle taaperolle, niinkuin monissa muissa merkeissä. Mutta kaikissa vaunuissa/rattaissa on omat plussansa ja miinuksensa, ja mieltymykset ovat niin käyttäjäkohtaisia, että täydellistä lienee vaikea löytää.

   Kiitos sinulle tästä ajatustenvaihdosta :) En tunne henk.koht. ketään, jolla olisi Mutsyt, ja tämä pieni ajatustenvaihto toimi mahtavana vertaistukena minulle. Kiitos!

   Hyvää torstaipäivää ja pian alkavaa viikonloppua!
   Nina

   Poista
  7. Eipä mitään, kiva juttu jos olen voinut olla avuksi. Ja hyvä että sait nyt vielä vahvistusta päätökselle. :) Itse asiassa varmaan teidän pituisille työntäjille tuo teleskooppisäätö onkin hyvä valinta, tai ainakin jotkut pitkät kaverit on sanoneet ettei välttämättä saa esim. Emmaljungassa hyvää otetta. Tuosta istuimen syvyydestä, kyllä sinne isompikin lapsi kuomun alle mahtuu. Nimittäin esim. All I ever wanted is here-blogin Karlan tyttö taitaa olla kertomansa mukaan aika isokokoinen ja hänhän on ollut kovin tyytyväinen Mutsyihin. Esim. tässä postauksessa näkyy: http://kaikkimitahalusin.indiedays.com/2012/11/19/lapselle/

   Poista

Ilahdun kommentistasi!