tiistai 10. helmikuuta 2015

Kesäkunnossa ympäri vuoden

Minulla oli tänään mielenkiintoinen tilaisuus osallistua Varalan urheiluopistolla kuntotestaukseen. Minulta mitattiin niin leposyke kuin verenpainekin ja kehonkoostumus Tanita-laitteella. Lisäksi oli liikkuvuutta, tasapainoa ja lihaskestävyyttä mittaavia erilaisia harjoitteita. Oli todella palkitsevaa huomata, että sain kaikista osa-alueista ikääni nähden erinomaisella tasolla olevan tuloksen.

En ole tippaakaan mittaajatyyppi liikunnan suhteen. En omista sykemittaria enkä henkilövaakaa, aktiivisuusrannekkeen sain lahjaksi syksyllä ja se odottaa edelleen käyttöönottoa laatikossaan. Liikun puhtaasti oman fiiliksen ja tottumuksen sekä kehon signaalien perusteella. Olen liikkunut elämäni aikana niin paljon, että osaan arvioida sykkeeni tosi hyvin. Joskus kun tulee testattua salilla jossain crosstrainerilla tai vastaavassa. Treenien suhteen olen kai puhtaasti niin isossa adrenaliinikoukussa, että treenaamaan on vain pakko päästä.


 Oli kuitenkin mielenkiintoista saada ihan mitattuakin tietoa omasta kunnosta. (Tietysti pitää muistaa, että nämä mittaukset ovat aina vain suuntaa antavia ja tulkinnanvaraisia.) En ole aiemmin saanut tämän tyyppistä informaatiota kehostani - itse asiassa ihan lopullinen raportti tulee vielä päivän tulosten ja vastaamani kyselyn perusteella myöhemmin. Erityisen iloinen olin hyvästä leposykkestä (mittaa aerobista kuntoa, jonka välillä olen kuvitellut romahtaneen toimistotyön ja perhe-elämän yhdistelmän ansiosta) sekä hyvästä verenpaineesta (raskausaikana kärsin korkeasta verenpaineestaI. Lihaskuntoharjoitteista parhaat tulokset sain tasapainosta, kiitos joogan, sekä punnerruksista. Ylävartalon voima on mulla aina ollut luontevampaa kuin alavartalon, toisin kuin ehkä useimmilla naisilla. 

Tanita-kehonkoostumusmittauksen iloisimpia yllätyksiä olivat alhainen rasvaprosentti ja korkea lihasmassan osuus kehosta. Sisäelinten ympärillä olevan rasvan määrä oli myös minimaalinen. Mielenkiintoista oli tietää muun muassa, että kulutan joka vuorokausi yli 1200 kilokaloria, vaikka makaisin liikkumatta sängyssä koko ajan! Rasvaprosentti oli yllättävänkin alhaalla ja aion nyt kiinnittää tarkempaa huomiota jatkossa rasvojen saantiin, eli esimerkiksi lisätä ruokaan reilusti öljyjä, pähkinöitä ja avokadoa. 

Niin ja se kenties mielenkiintoisin - kehonkoostumusmittauksen perusteella kroppani metabolinen ikä on 16 vuotta!


No niin, millä nämä tulokset on saatu aikaiseksi? Ihan normaalilla liikunnallisella elämäntavalla ja suhteellisen terveellisellä arkisyömisellä sekä riittävällä levolla. Niistä nyt muutama sana.

Liikunta

Ihan alkuun mainittakoon, että olen sellainen ihminen, joka juoksee joka paikkaan ilman syytä. Okei, olen myös yleensä myöhässä joka paikasta, mutta vaikka en olisikaan, niin saatan juosta vaikka parkkipaikalta kauppaan ihan huvin vuoksi. En koskaan arkena käytä kenkiä, joissa en pysty kävelemään nopeasti. ;)

Minulla on liikunnassa vahva jumppatausta, monenmoisissa telinevoimisteluissa ja tanssitunneilla on tullut käytyä. Kuntokeskusten ryhmäliikuntatunnit ovat ehdottomasti se mun juttu. Tällä hetkellä en ehdi treenaamaan ihan niin usein kuin ennen lasta (varmasti tuttu juttu muillekin äidelle), mutta silti on ollut mukava huomata, että niin vaatekoko kuin oma fiilis ja kuntokin tuntuvat pysyvän silti ennallaan. En noudata mitään tiettyä treeniohjelmaa, mutta viikossa tulee suunnilleen vedettyä seuraavat jumpat:

- 1 tunti joogaa tms. kehonhuoltoa
- 1 BodyPump
- 1 intervallityyppinen treeni, esimerkiksi LesMills Grit-tunti/kahvakuula/HIIT

Kävelen nykyään aina jumppaan, noin 15 minuuttia reipasta kävelyä mäkisessä maastossa per suunta. Kesäaikaan tulee lisäksi lenkkeiltyä sekä kävellen että juosten. 

Minulla on ollut jonkin verran selkäkipuja sekä hartiajumeja viime aikoina ja ajattelin, että haluaisin alkaa käymään noin kerran viikossa kuntouimassa. Koska aika on rajallista ja miehelläkin on omat harrastuksensa, tarkoittaa se kuitenkin melko todennäköisesti yhtä jumppaa vähemmän. Toisaalta vaihtelu virkistää. Itse asiassa vaihtelua treeneihini kaipaisin enemmänkin, koska tiedän varsin hyvin, että kevyempiä ja raskaampia viikkoja yhdistelemällä liikunnasta saa enemmän tehoja irti ja kehittyy.

Varsinaisia tauko- tai palautusviikkoja en pidä, mutta niitä tulee ihan luonnostaan esimerkiksi lomien tai hyvin kiireisten työviikkojen takia. Se on ihan OK, yleensä taukoviikon jälkeen polte päästä liikkumaan on valtava ja treeni kulkee hyvin.


Työ, lepo ja kehonhuolto

Olen tällä hetkellä siitä onnellisessa asemassa, että pystyn pitämään hyvän tasapainon työn ja vapaa-ajan välillä. Olen pääsääntöisesti kahdeksan tuntia päivästä töissä ja istun siitä ajasta mahdollisimman vähän, lähinnä palaverien ajan. Minulla on säädettävä työpöytä, joten seison melkeinpä aina kun olen omalla työpisteelläni. Vähän liikaa omaan makuuni tulee kuitenkin oltua paikallaan ja vaikka nykyisestä työstäni tykkäänkin hurjasti, niin viihtyisin vähän liikunnallisemmassakin työssä - ehkä vielä joskus...

Haaveilen myös, että voisin palata jumppaohjaajan hommia tekemään jossain vaiheessa, juuri nyt tuntuu ettei arjessa aika riittäisi. Mutta olisi se mukavaa!

Olen kova nukkumaan ja kahdeksan tuntia yössä on melkeinpä tultava täyteen, että jaksan. Arkisin siitä joutuu hieman nipistämään, mutta viikonloppuisin otan sitten takaisin. Pikku-T heräilee edelleenkin öisin, joten yöunet ovat usein vähän katkonaiset. Olisin mieluusti sellainen ihminen, joka pärjää kuuden tunnin yöunilla, mutta minkäs teet.

Hierojalla olen käynyt suht säännöllisesti noin vuoden ajan, se on aika ehdoton juttu kun toimistohommia tekee. Ainakin mulla vetää hartiat niin jumiin. Myös vyöhyketerapiaa kiinostaisi kokeilla. Selkäkipujen takia täytyisi myös saada aikaiseksi varata aika fysioterapeutille tai jollekin kunnon niksauttajalle...


Ruoka

En noudata mitään tiettyä ruokavaliota, syön ihan kaikkea. Tykkään myös makeista herkuista ja niitä tulee kulutettua aika reilustikin. Ruokavalion perusta on kuitenkin aika hyvin kunnossa. Syön joka päivä kaksi lämmintä ateriaa (kiitos lapsen, se toinenkin lämmin ruoka tulee tehtyä ja syötyä!) ja etenkin lounaalla kasaan lautaselle valtavan määrän kasviksia. Syön myös aika paljon leipää ja juon reilusti maitoa joka päivä. Kiitos säännöllisen ateriarytmin, myös vatsa voi hyvin ja energiaa riittää pitkin päivää mukavasti. Aiemmin skippasin tosi usein muka kiireessä lämpimät ruuat, nykyään en tee sitä juuri koskaan. Urheiluravinteita en käytä ollenkaan, ne maistuvat niin keinotekoisilta.

Huh! Tästä aiheesta riittäisi tarinaa vaikka kuinka, mutta ehkä jatketaan jossain seuraavassa postauksessa. Kiitos, jos jaksoit lukea tänne saakka. Olisi mukava kuulla, millaisia ajatuksia postaus herätti ja ennen kaikkea, miten Sinä treenaat ja voit hyvin?
 
Translation: I like to move it, move it.

Postauksen kuvat Espanjan reissulta viime lokakuulta.

5 kommenttia:

 1. aivan huippukiva postaus! nykyään joka tuutista, jopa urheilun suhteen "tavisten" blogeista tulee ties mitä kitudieettijuttua ja treenien hullun tarkkaa ylöskirjaamista. mä uskon että tällainen rento meininki jossa tehdää asioita, koska ne on kivoja ja niistä tulee hyvä fiilis, toimii parhaiten, joten hyvä että joku kirjoittelee tällaisiakin juttuja! mun oma treeni-ideologia on se, että treenaan, koska rakastan treeniä itsessään sekä sitä jälkifiilistä. muulla ei ole väliä. välillä on pakko toppuutella ettei tulisi treenattua liikaa! ruoan suhteen syön myös ihan kaikkea, pääasiassa toki sitä, mistä tulee paras olo eli hyvää perusruokaa. onneksi kulutus on niin kovaa että voi vetää niitä herkkujakin ihan mittavasti ;)

  oikeasti ihana postaus kaiken dieettaamisen keskellä! :)

  p.s. aivan ihana toi joka paikkaan juokseminen, pitääkin alkaa kokeilla! jostain syystä yliopistolla tulee vähän hölmö olo jos juoksee (kiire luennolle!) mutta ehkä moisesta ei pitäisi välittää vaan antaa mennä vaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ihanasta kommentista! Piristi oikein päivää. Olen miettinyt, että viitsinkö edes kirjoittaa kauheasti näistä liikuntajutuista kun en tosiaan ole kovin trendikäs liikkuja tai noudata mitään tiettyä, mielenkiintoista ohjelmaa. Mutta tekstiä näköjään aiheesta tulee ja kiva, että myös pidit postauksesta.

   Joo ja en ehkä suosittele tuota juoksemista, jos haluaa antaa itsestään fiksun kuvan. :D Mulla on oikeasti ihan typerä tapa tuo kiirehtiminen ja myöskin aina vähän myöhässä oleminen. Mutta joskus luin jostakin, että "luonnostaan hoikkien" ihmisten salaisuus on se, että he liikkuvat ripeästi tavallisissa askareissa. Tiedä sitten onko totta...

   Poista
 2. Olen anonyymin kanssa samaa mieltä: ihanan "tavallista" kaiken hössötyksen, superin ja erikoisuudentavoittelun keskellä! Ja WAU mitkä tulokset!!!! Itse en ole koskaan uskaltautunut kehonkoostumusmittaukseen, en tiedä josko tämän jälkeen... olen vain jostain syystä aivan varma että mulla on kuitenkin joku kaamea rasvakerros sisäelinten ympärillä ;)

  Mä yritän pikkuhiljaa palata treenaamaan raskauden ja synnytyksen jälkeen, kun jälkitarkastuksessa sain luvan. Onnellisimmillani olen kun ehdin spinniin/pumppiin ainakin 2-3 kertaa viikossa. Lisäksi 5-7 päivänä viikossa kunnon lenkki koirien kanssa (tätä en laske varsinaisesti kuitenkaan urheiluksi, kun tahti on nuuhkimisineen sen verran verkkaista, vaikka välit mennäänkin ripeästi). Kun liikun riittävästi, tekee samalla automaattisesti mieli syödä hyvin: herkut maistuvat aina, mutta joku riittävässä liikunnassa tekee minulla sen, että pääasiassa tekee mieli kevyitä ja terveellisiä juttuja. Viitisen vuotta sitten havahduin siihen etten syö tarpeeksi kasviksia/marjoja/hedelmiä vaikka niistä kovasti pidänkin, joten aloin aktiivisesti lisätä niitä ruokavaliooni. Vieläkin asia unohtuu joskus, mutta pääasiassa uskoisin jo pääseväni ainakin niihin suositeltuihin puoleen kiloon.

  Etenkin nyt imetysaikana ja vauvan viihtyessä lähinnä sylissä tulee kuitenkin istuttua AIVAN liikaa, mutta tällä hetkellä sille ei oikein voi kovin paljon mitään (muuta kuin varmistaa että edes hikiliikunta palaa normaalille tasolle, vaikka ilman arkiaktiivisuutta yleistilanne onkin aika heikko). Vauvan lähtiessä liikkeelle pitää kuitenkin alkaa kiinnittää asiaan tietoisesti huomiota.

  Raskausaikana en kerännyt paljonkaan kiloja ja olen nyt itseasiassa pikkuisen kevyempi kuin ennen raskautta, jolloin aloin kuitenkin olla aika hyvässä kunnossa hiukan tavoitteellisemman treeniputken päätteeksi. Nyt kropassa tuntuu että lihakset ovat huvenneet liikuntatauon aikana, mutta ennen kaikkea pää kaipaa jo kovasti liikuntaa. Mulle liikunta onkin vähintään yhtä tärkeää psyykkisen kuin fyysisen hyvinvoinnin takia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! :)

   Sä liikut tosi paljon, nuo lenkit koirien kanssa ovat kuitenkin just sitä hyvää perusaktiivisuutta. Varmasti saisit hyvät tulokset kehonkoostumusmittauksessa. Tosin en tiedä, kannattaisiko sinne mennä ihan noin pian synnytyksen jälkeen. Minä aloittelin ihan rauhassa jumpat silloin jälkitarkastuksen aikoihin. Meni aika pitkään ennen kuin jaksoin kevyemmilläkään tunneilla tehdä kaikkia vatsalihasliikkeitä. Mutta sieltä se kunto palautuu hitaasti ja varmasti. Liikunnasta nautti jotenkin eri tavalla kun oli kokenut sen raskauden aikaisen ajan kun ei pystynytkään taipumaan kaikkiin tuttuihin asentoihin. Ja nimenomaan tuon henkisen hyvinvoinnin takia, jumppa oli sellaista omaa aikaa (itkuisen) vauva-arjen keskellä ja tavallaan pala sitä normaalia, vanhaa elämää. Ja edelleen se on mulle sitä, omaa aikaa ilman vastuuta muista.

   Vauvan kanssa on mukava lähteä liikkeelle sitten kun hän vähän kasvaa ja voitte tehdä pitempiä vaunulenkkejä! Ja kuitenkin päivän mittaan tulee varmasti liikuttua ihan yllättävänkin paljon kun nostelee lasta ja tekee kotihommia ym. Lähdet vaan rauhassa liikkeelle, kyllä se kunto sieltä palautuu ennalleen ennemmin kuin huomaatkaan.

   Ja MUISTA syödä joka välissä, imettäminen kuluttaa järkyttävän paljon. <3

   Poista
 3. Bluehost is ultimately one of the best hosting provider for any hosting plans you might need.

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!