maanantai 2. huhtikuuta 2012

Hei aurinko!


Otsikoksi voisi paremminkin sopia Missä aurinko? - aivan karmea takatalvi! Lumisadetta luvataan jatkuvaksi vielä huomisenkin päivän, tylsää. Surkuttelun sijaan pitää kai vain ihailla valkeaa maisemaa ja keskittyä johonkin hyvää oloa tuottavaan tekemiseen. Eräs sellainen on itselleni jooga.

Ensikosketukseni joogaan sain vuonna 2002 ollessani au pairina Yhdysvalloissa. Kävin siellä power yoga -nimisellä tunnilla ja huomasin, että jooga oli minulle oikeastaan aika luontainen tapa liikkua. Olin koko ikäni harrastanut erilaisia jumppia, lapsena telinevoimistelua ja joukkuevoimistelua ja vaikka en ollut mikään äärimmäisen notkea, niin koin joogassa paljon onnistumisen elämyksiä. Jatkoinkin Suomeen palattuani joogaharrastusta äitini kanssa astangajoogan parissa. Siellä oli upeaa kokea kehittyvänsä melkeinpä kerta kerralta, oppia pääseisontoja ja hiljalleen muitakin haastavampia asanoita.

Jatkoin joogaa opiskeluaikana yliopistoliikunnalla sekä kuntokeskuksissa, mutta kaipasin harjoitteluuni aina yhtä puuttuvaa elementtiä - musiikkia. Saan musiikista ihan valtavasti energiaa ja tehoa treeniin. Muistaakseni vuonna 2004 tutustuin ensimmäistä kertaa Les Mills -konsepteihin kuuluvaan Body Balanceen ja siitä asti kyseinen tunti on kuulunut suosikkeihini ja nyt jo useamman vuoden ajan kiinteästi viikottaiseen treeniohjelmaani. Harjoitus on rauhoittava ja energisoiva, siinä yhdistyvät joogan, tai chin ja pilateksen liikkeet kauniiseen musiikkiin.

Nyt raskausaikana ohjatuilla tunneilla käynti on hieman vähentynyt, mutta olen pyrkinyt tekemään lähes joka päivä kotona aurinkotervehdys A:n ja B:n muutamaan kertaan. Saatan käydä alkulämmittelyksi pienellä kävelyllä, mutta välillä vain levitän suoraan joogamaton olohuoneen lattialle ja laitan soittolistaltani jonkun kivan kappaleen soimaan. Välillä sarjat sujuvat kevyen oloisesti ja välillä raskaammin, yritän kuunnella omaa oloa ja kehoa kunakin päivänä. Varmaa on kuitenkin se, että harjoituksen jälkeen on parempi olo kuin ennen sitä.

Tiedän, että musiikin tahtiin joogaaminen on joidenkin mielestä aivan älytöntä hömppää ja kappaleet häiritsevät hengitysrytmiä, mutta minä saan musiikista energiaa ja sitä kautta paljon enemmän sarjoista irti. Sen varalta, että siellä ruudun toisella puolella on joku, joka myöskin tykkää tervehtiä aurinkoa musiikin tahtiin, niin lisään tähän pari omaa suosikkikappalettani.
Hyvää oloa huhtikuuhun!

2 kommenttia:

 1. Kyllä musa on ihanaa välillä, kun joogaa ns. tuttuja asanoita. :) Jos opettelen uutta, niin silloin en kuuntele musaa, vaan yritän opetella sen hengityksen ensin oikein. :) Pitääkin kokeilla taas aurinkoa tervehtiä, joskos se sieltä tulisi paremmin ja nopeammin esiin. ;)

  VastaaPoista
 2. Aurinkotervehdys, eli Surya Namaskara on fyysisen joogan perusharjoitus. Joogan harrastajien mukaan fyysisenä harjoitteena sen tarkoitus on pitää huolta kehosta selkärangasta, nivelistä ja niiden liikkuvuudesta. Aurinkotervehdys voidaan tehdä erilaisissa joogasuuntauksissa hieman eri tavalla, mutta kuitenkin melko samalla tavalla. Aurinkotervehdyksen tausta ja alkuperän on auringon palvonnassa.

  Hindulainen uskonto opettaa auringonpalvonnasta ja joogan aurinkotervehdys tulee suoraan sen opetuksista. Hindulaisuudessa palvotaan Suryaa, joka on aurinko jumaluus.

  Joogagurut opettavat aurinkotervehdyksen salaista tai kätkettyä opetusta. Joogagurujen mukaan aurinko symbolisoi korkeinta sielun tietoisuutta, jossa korkein lähde on sielu itse, jonka sanotaan olevan jokaisessa ihmisessä. Opetuksen mukaan suurimmalla osalla ihmistä tämä korkein sielun tietoisuus on hukassa, koska sitä ei osata etsiä. Gurut opettavat, että tämän tähden esimerkiksi joogan kautta on elvytetty esiin tieto saada ymmärrystä kuinka harjoittaa ja saada esiin sielun korkein tietoisuus. Gurujen mukaan puhdas sielutietoisuus luo ihmisen energisen chakra systeemin, joka luo fyysisen kehon.

  Joogan aurinkotervehdyksen henkisen kasvun päämääränä on tervehtiä, eli palvoa aurinkoa ja kehittää ihmisen korkeinta sielua auringonpalvonnan kautta. Aurinkotervehdys ei siis ole ainoastaan pelkkä fyysinen harjoitus, vaan myös henkisen kasvun harjoitus ja auringonpalvontaa.

  Teksti kopioitu sivulta http://koti.phnet.fi/petripaavola/jooga.html

  VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!