maanantai 11. kesäkuuta 2012

Suussa sulavaa raparperista

Tähän aikaan vuodesta kaikki lehdet ja blogit pullistelevat raparperiohjeita. Työnnänpä minäkin lusikkani tähän soppaan, sillä mielestäni tämä herkullinen resepti on yksinkertaisesti parasta mitä raparperista saa, enkä ole tähän vielä muissa blogeissa törmännyt. Ratkaisevana ainesosana on kunnon kerma, jonka ansiosta piirakkaan tulee pehmeä, hieman toffeinen maku. 



Suussa sulava raparperipiirakka

Pohja:
200 g huoneenlämpöistä voita
7 rkl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl kermaa

Nypi ainekset yhteen ja taputtele jauhotetuin sormin isoon piirakkavuokaan tai uunipellille.

Täyte:
2 munaa
2 dl sokeria
60 g sulatettua voita
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl kermaa
500 g raparperia pieninä kuutioina

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi ja lisää varovasti nostellen muut ainesosat taikinaan. Raparperi lisätään siis suoraan täytetaikinan joukkoon. Levitä koko massa tasaisesti pohjan päälle ja paista 180-asteisessa uunissa n. 20 minuuttia. Tämä piirakka on parasta jääkaapissa yli yön levänneenä. Tarjoa vaikka tuoreiden mansikoiden ja vaniljajäätelön kera - kuvassa niiden tilalla vaniljakastiketta ja mansikkahilloa.


Lopuksi vielä pieni helppo vinkki, jos sinulla on paljon raparperia, etkä ole innokas leipuri. Nimittäin olen itse pari kertaa nyt keitellyt raparperinpaloista ja ihan tavallisesta taloussokerista "mössöä", ikään kuin hilloa. Tosi helppoa ja nopeaa! Anna vain raparperin ja sokerin kiehua kattilassa, kunnes seos on tasaisen sakeaa (en ole katsonut kelloa, mutta ehkä kymmenisen minuuttia?) ja jäähdytä. Sokerin määrää säätelemällä saa tietysti joko kirpeämpää tai makeampaa hilloketta. Maistuu todella hyvältä vaikka maustamattoman jugurtin tai rahkan kanssa.

Mukavaa kesäistä viikkoa kaikille, muistakaahan herkutella arjessa!

2 kommenttia:

  1. Tämä resepti on nimeltään Leenan raparperipiirakka.
    Raparperikuutioita kevyesti sokeroituna voi myös pakastaa, jos innostuu talvellakin vaikka kiisselistä tai lanka-eli raparperivispipuurosta. Mansikan kanssa raparperi sopii oikein hyvin!

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!