sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Koti viime jouluna

Näin ensimmäisen adventin kunniaksi aloin etsimään vähän jouluinspiraatiota omista viime joulun kuvistani. Ihan hauskaa kurkistaa kotiin vuosi sitten ja huomata sisustuksessa tapahtuneet muutokset. Tämän vuoden aikana sohva on mennyt vaihtoon ja sen myötä vanha mattokin jäi pieneksi. Myös ruokapöydän tuolit ovat vaihtuneet, valaisimet vaihtaneet monta kertaa paikkaa (heh, tämä on asia, mistä perheenjäseneni aina mua härnäävät) sekä ritiläpenkki löytänyt paremman paikan eteisestä.

Intoilin viime jouluna huonekuusesta, mutta en jaksanut katsella sitä koko vuotta - ehkä hankin täksi jouluksi uuden? Tai sitten joku pieni joulukuusi voisi tulla terassille? Muistitteko muuten, että meillä (lähes koko Suomessa) oli viime vuonna valkoinen joulu? Aika ihanaa.En voi luokitella itseäni ns. jouluihmiseksi. Toki lapsena se oli isompi juttu ja haluan tietysti tarjota omallekin lapselleni joulun riemua. Sen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa stressiä siivoiluista, ruuista ja valtavaa lahjakasaa. Me olemme tänäkin jouluna suuntaamassa Poriin joulun pyhiksi, minusta näitä juhlapyhiä on ihana viettää isolla porukalla ja olen iloinen, että meillä on siihen mahdollisuus. Mikäs sen parempaa kuin ulkoilla porukalla, saunoa, herkutella ja pelailla lautapelejä? Ruokapuolesta on perinteisesti vastannut isäni, mutta tänä vuonna voisimme ihan hyvin kokeilla myös enemmän nyyttärimeininkiä.

Viime vuonna kokeilimme uutta systeemiä perheessämme, jossa jokainen ostaa vain yhden lahjan ja saajat/antajat arvotaan. Meitä on tässä "lahjaringissä" 7 aikuista, joten kuuden lahjan sijaan jokainen hankki yhden - vähintäänkin järkevää. Homma toimi hienosti ja jatkamme samaa rataa tänäkin vuonna. Tällöin se yksi lahja voi olla hieman suurempi/arvokkaampi, eikä pääse syntymään mitään valtavaa stressiä lahjojen hankkimisesta. Mulla on tänä vuonna vuorossa lahja siskoni poikaystävälle ja siihen onkin jo muutama idea takataskussa. Tietysti sitten on monia pienempiä joulumuistamisia hankittavana, esimerkiksi päiväkodin aikuisille ja ystäville... nämä aina tuottavat päänvaivaa, mutta tänä vuonna mulla on muutama ihan hyvä idea, joista voisin postailla kunhan saan asioita etenemään.

Joulutunnelma syntyy mielestäni parhaiten kaikista tunnelmallisista valoista ja koristeista, pelkästään kaupungin jouluvaloja on ihana fiilistellä, vielä jos olisi lunta... aah. Tykkään myös hulluna joululauluista ja soitan pianoa ylivoimaisesti eniten joulun aikaan. Olisi ihanaa ehtiä johonkin joulukonserttiin tänä vuonna - ainakin päiväkodin joulujuhla on ohjelmassa ja uskon, että se jos mikä vie mielen joulun tunnelmaan.

Paras juttu tämän vuoden joulussa tulee kuitenkin olemaan se, että mulla on reilu viikko lomaa! Ihan mielettömän ihanaa, odotan tosi innolla. Kyllä sen voimalla jaksaa rutistaa nämä loppuvuoden kiireiset viikot töissä.

Miten te valmistaudutte jouluun?

8 kommenttia:

 1. Kuulostaapa hyvältä idealta tuo lahjarinki, silloin tosiaan pystyy paremmin panostamaan ajatuksella siihen yhteen lahjaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin - ja myöskin itse saa vain yhden lahjan, jota on toivottavasti ajateltu. Olen aika minimalisti ja liika tavara ahdistaa, siksi hyvä näin. Ja parhaat lahjathan ovat aineettomia, itse toivon kauneushoitolalahjakorttia.

   Poista
 2. Kauniita tunnelmakuvia, nättiä. Tuo lahjarinki kuulostaa mielenkiintoiselta. Mikä siinä onkin, että lahjojen hankkiminen tuntuu usein niin stressaavalta? Meillä oli alakoulussa pikkujouluissa aina lahjarinki ja se oli hurjan hauskaa! Ja hyvin toimi.

  Aivan ihanalta kuulostaa tuo lomakin! Mukavaa ensimmäistä adventtia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se lahjojen hankkiminen aika stressaavaa, jos lahjottavia on valtavan paljon. Minäkin olen jo pähkinyt hirveästi noita päiväkodin aikuisia. Ja sekin, kun ei voi olla ihan varma, saako itse lahjan joltain ystävältä... kamalan noloa, jos en olekaan miettinyt mitään vastalahjaa! Kiitos samoin, kivaa ensimmäistä adventtia (tai sen iltaa pikemminin).

   Poista
 3. Erään kaverin vinkistä löysin blogisi ja nyt seuraan säännöllisesti. Nyt rohkenin kommentoida, kun täytyy todeta, että tuo lahjarinki perheen kesken on oikein järkevä ja kiva idea! Me olemme usean vuoden ajan toimineet samanlailla perheen kesken entisen, älyttömän lahjamäärien sijaan. Ja juuri kiva sen vuoksi kun voi panostaa/ostaa vähän arvokkaamman lahjan, kun on yksi muistettava:) Tähän loppuun vielä, että en tiedä muistatko mua, mutta kävimme samassa muskarissa aikoinaan esikoistemme kanssa. Olen Sofía 3v.n äiti ja juuri 1 vuotta täyttäneen pojan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Maija! Kiva kun kommentoit, muistan kyllä sinut ja suloisen tyttösi, onnea myös pienestä pojasta! Tuo lahjarinki on kyllä tosi kiva, helpottaa ainakin minun jouluvalmistelujani paljon. On myöskin kiva saada vain yksi, vähän "isompi" paketti.

   Poista
 4. Meillä oli vuosia käytössä tuo lahjarinki-systeemi ja hyväksi todettu. :-) Nyt pari vuotta on menty ilman lahjoja. Kummasti kyllä vähentää joulustressiä kun ei tarvitse juosta lahjojen perässä, kaikilla kun tuntuu olevan kaikkea / hankkivan itse tarvitsemansa. Itselle ainakin just se yhdessäolo läheisten kanssa on se "the juttu", varsinkin kun tuntuu että nykyään nähdään ihan liian harvoin. Ja näin aikuisenahan sitä osaa arvostaakin ihan eri tavalla. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No juuri näin! Iso osa joulun stressistä tulee siitä lahjojen haalimisesta. Olisin ihan valmis luopumaan lahjoista kokonaan, mutta kaikki meidän perheessä eivät ole, joten tällä lahjaringillä mennään. ;) Joskus olisi kyllä kivaa hankkia lahjaksi jotain yhteistä tekemistä, mm. reissusta isommalla porukalla ollaan puhuttu. Mutta se ei ole vielä edennyt toteutukseen asti, aikataulut menevät usein vähän ristiin. Ehkä vielä joskus.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!