torstai 22. maaliskuuta 2012

Toimiva koti vähillä neliöillä


Tässäpä kotimme pohjapiirros! Tarkalleen ottaen tuo ei kyllä ole juuri meidän asuntomme, parvekettakaan ei ole vaan tilalla on (onneksi) pieni terassipiha. Mutta huonejärjestys ja niiden mittasuhteet ovat samat. Neliöitä tässä ei tosiaankaan ole liikaa, alle kuuteenkymmeneen mahtuu silti kaikki tarpeellinen.

Viime aikoina sisustustrendejä ovat mielestäni hallinneet suuret mittasuhteet, kuten kookkaat huonekalut, upottavat koko perheen kulmasohvat, suuret taulutelevisiot. En väitä, ettenkö mielelläni ottaisi meillekin sellaista kymmenen hengen löhösohvaa saati jotain ihanaa suurta talonpoikaistyylistä astiakaappia, jää nähtäväksi saanko joskus jossain tulevassa kodissa nämäkin haaveet toteutettua. Mutta tällä hetkellä käytössä ovat nämä 59 neliömetriä, jotka on hyödynnettävä mahdollisimman järkevästi.

Mitä siis kannattaa mielestäni ottaa huomioon sisustettaessa pieniä asuntoja?

1. Huonekalujen mittasuhteet ovat erittäin tärkeät. Meillä on suhteellisen pienet ja sirot huonekalut, jotka saavat tilan vaikuttamaan suuremmalta. Myöskin se, ettei huonekaluja ole liikaa eli vapaata seinäpintaakin löytyy edes jostakin kohdasta, avartaa kokonaisuutta. Hieman vanhemmat huonekalut ovat myös monesti sopivia pieniin tiloihin, koska ennen perheet asuivat ahtaammin. Olemme saaneet mummolastani pari tuollaista vanhaa aarretta (niistä lisää myöhemmin). Kylpyhuoneessa tarvitaan aina paljon säilytys- ja ripustustilaa, mutta monet kosteiden tilojen kalusteet ovat syvyyssuunnassa ongelmallisen suuria. Tässä asiassa meitä on auttanut mikäs muu kuin Ikea, josta löytyi kapeaan kylpyhuoneeseen sopivaa ja käytössä todella toimivaksi osoittautunutta Lillången-sarjan kaapistoa.


2. Tavaramäärän pitäminen kohtuullisena. Säilytystilaa on harvoin liikaa, jos neliöitäkin on vähänlaisesti. Vaatehuone olisi aivan ihana, mutta sen puutteessa kaikki tavara on saatava mahtumaan pariin pieneen komeroon. Tässä asiassa auttaa hyvä itsekuri: sisustusostoksiakin tulee mietittyä aika tarkkaan, koska periaatteessa kaikki on koko ajan esillä ja pyrinkin laittamaan jonkin verran vanhempaa tavaraa kiertoon, jos jotain uutta on ihan pakko saada.

3. Seinien hyödyntäminen. Tässä asiassa olisi itsellä parantamisen varaa, mutta mieheni on vähän pistänyt vastaan, ei haluaisi kiinnittää jokaiseen seinään jotakin. Periaatteessa kuitenkin sitä säilytystilaakin voisi saada ihan huimasti lisää, jos ottaisi oikein kunnolla seinät ja katonrajat käyttöön.


4. Huonejärjestys. Tästähän se kaikki oikeastaan lähtee. Meillä on neliöihin nähden avarahko koti, koska neliöt on käytetty todella tarkasti hyödyksi, esimerkiksi avokeittiö säästää tilaa erilliseen keittiöön nähden. Myös ikkunoiden sijoittelulla on merkitystä - korkeahkot ikkunat saavat tilan näyttämään suuremmalta. Toisaalta pienissä neliöissä ei saa olla liikaa ikkunoita, jotta huonekaluillekin jää tilaa. Tällaisia asioita aion ottaa huomioon, jos joskus olemme suunnittelemassa uudisrakennusta.

5. Värimaailma. Jos meillä olisi enemmän tilaa, voisin mielelläni sisustaa jokaisen huoneen ihan erilaisella väriteemalla. Pienessä asunnossa halusimme kuitenkin yhtenäistää tiloja jatkamalla samaa sävykokonaisuutta huoneesta toiseen. Tämähän on täysin makuasia, mutta ainakin itse olen ollut tähän mennessä tyytyväinen. Meillä on esimerkiksi samat verhot makuuhuoneessa ja olohuoneessa.


Toivoisin, että vielä useampi huonekaluvalmistaja ja sisustusyritys ottaisi huomioon pienten tilojen haasteet sisustuksessa. Kuitenkin juuri neliöt maksavat asumisessa ja moni haluaa käyttää rahaa elämässään johonkin muuhunkin kuin pelkkiin vuokriin tai lainanlyhennyksiin.

Esimerkiksi me emme kovista etsinnöistä huolimatta löytäneet massiivipuusta valmistettua muotoilultaan modernia parisänkyä, jossa olisi leveä pääty niin, että se toimisi samalla myös yöpöytänä ja laskutasona - kapeassa huoneessa kun ei ole tilaa kunnon yöpöydille. Myös vanhempani ovat etsineet tällaista sänkyä, joten vinkatkaa ihmeessä jos tiedätte valmistajan, jolta moisen voisi löytää.

Tässä vielä tämän sinikeltaisen jätin mainospätkä, jonka halusin jakaa, koska se on oikeasti aika mainio. Monesti haaveilemme, että kunpa vain olisi lisää tilaa, niin toteuttaisin tämän ja tämän haaveen. Entäs jos se nykyinen tila on ihan tarpeeksi, mutta sitä täytyy vain katsoa hieman uusin silmin?


Mukavaa loppuviikkoa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!