keskiviikko 28. elokuuta 2013

Ah, Artek!

Minulla on meneillään joku ihan mahdoton Artek-villitys, haluaisin meille vaikka mitä Aallon klassikoita. Lapsuudenkodissani oli paljon Artekia (vanhemmillani on yhä edelleen, pitäisikin joskus kuvailla heidän kotiaan tänne) ja parikymppisenä pidin Artekin tuotteita liian tavallisina ja tylsinä. Nyt se tavallisuus ja tylsyys tuntuu jotenkin hyvältä.

Huonekalut kestävät aikaa ja kulutusta, sopeutuvat eri tyyleihin sekä käyttötarkoituksiin, palvelevat arjessa. Niitä ei tarvitse varoa, ne eivät herätä liikaa huomiota, mutta ovat kuitenkin näyttäviä ja kauniita. Sellaisia ovat mielestäni Artekin tuotteet. Niin ja kai niillä lapsuusmuistoillakin on oma roolinsa siinä, mikä miellyttää silmää.Meillä olisi ihan aito tarve uudelle ruokapöydälle. Nykyinen mäntypöytämme on isovanhempieni vanha, 60-luvun Sotkaa (silloin sielläkin myytiin massiivipuuta). Olemme kunnostaneet pöydän pinnan siistiksi, mutta metallijalkojen kiinnikkeet ovat niin pahasti löystyneet, että pöytä ei valitettavasti ole enää tarpeeksi tukeva. Lisäksi kaipailisin helpommin puhtaana pidettävää pöytäpintaa lapsen sotkujen takia.

Artekin ruokapöydät ovat todella kauniita ja ikilevy-laminaattipinta on tosi helppo pitää puhtaana. Olenkin tässä mietiskellyt, mikä olisi hyvä ratkaisu. Yllä olevissa kuvissa näkyvä 81B on kaunis, mutta koko taitaa olla meille liian pieni (120x75). Nykyinen pöytämme on kooltaan noin 140x85. Toisaalta se saattaisi mennä väliaikaisratkaisuna nykyisessä kodissa ja muuntuisi sitten jatkossa lastenhuoneen tai työpisteen pöydäksi...? Joka tapauksessa seuraavaan kotiin haluaisin ison ruokapöydän, todennäköisesti Artekin 83-pöydän, ja sille ei ole tilaa nyt.


Äitini on jo jonkin aikaa haaveillut Artekin A330S-valaisimesta valkoisena keittiön työtason lisävaloksi. Se onkin varsinainen kaunotar, joka kelpaisi minullekin! Visioissani näkisin kultakellon (ja nimenomaan kullan sävyisenä) roikkumassa pianon yläpuolella... Toimisikohan? Luulen, että tätä on ihan pakko vielä joskus kokeilla.


Mieheni on minua rohkeampi käyttämään sisustuksessa tummia ja syviä sävyjä. Eipä siis ihme, että Artekin tuotteissakin hänen suosikkinsa on musta linoleum-pinta yhdistettynä koivuun. Ja se onkin tosi upea! Ruokapöydässä ei niin käytännöllinen kuin laminaatti, mutta ehdottomasti meille vielä joskus tulee jotain linoleum-pintaistakin Artekia. Vaikka sohvapöytä...?


Tällä hetkellähän meiltä löytyy Artekin huonekaluja huimat kaksi kappaketta: 153A-ritiläpenkki sekä E60-jakkara. Se on Artekissa muuten aika hauskaa, että osa tuotteista aiheuttaa mieletöntä haluanhaluan-sydämentykytystä ja osa taas suorastaan inhoa, näin siis ainakin minulla.

Pidättekö te Artekin tuotteista?


Postauksen kuvat (pianokuvaa lukuun ottamatta) lainattu: www.artek.fi

14 kommenttia:

 1. Olen tykännyt hankkimistamme Artekeista, erityisen mieleinen on ollut iso ikilevypintainen ruokapöytä. Tuolien istuinosat päällystytettiin lähiaikoina tummanruskealla nahalla ja niistä tuli kuin uudet! Pöytä kesti ja kestää lapsiperheen ruokailut,askartelut ja leipomiset, mutta tuolit olivat ennen korjausta aika huonossa pintakunnossa. Yksi suosikkini on baarijakkara ja toinen ritiläpenkki.
  Kultakello muutti meille keittiön aamiais- ja iltapalavaloksi muutama viikko sitten. Yllättäen hopeinen näytti parhaalta!
  Kaikista Artekeista en tykkää, varsinkin nojatuolit ja sohvat ovat aika epämukavia lyhyelle istujalle.
  Aina pitää olla joku haave sisustuksessa. Osaisipa vaan aavistaa, mistä tykkää mahdollisimman kauan. Artekeissa harvemmin pettyy, lompakko vaan kevenee...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samaa mieltä noista nojatuoleista ja sohvista! Tosin sellainen villakangaspäällysteinen vuodesohva olisi ihana ja hyvä istuakin, testailin just Vepsäläisellä.

   Hopeinen kultakello kuulostaa kauniilta! :) Ja kyllä nuo klassikot vain ovat niin pitkäikäisiä. Vaikka se lompakko keveneekin. En kauheasti pidä sanonnasta "maksaa itsensä takaisin" (mitenniin maksaa), mutta näissä Artekeissa sitä varmaan voisi käyttää.

   Poista
 2. Puit juuri sanoiksi mun ajatuksia Artekn tuotteista :) Mä tykkään eritoten valaisimista, ne on myös sellaisia joita voi ostaa pieneen kotiin ja joille varmasti löytyy paikka jatkossakin. Itse käyn aina säännöllisesti Huuto.netissä kurkkimassa, jos sieltä meille sopivia Artekin tuotteita käytettynä. Ne näyttävät säilyttävän (myös rahallisen) arvonsa aika pitkään, eli siinäkin mielessä ovat pitkäaikaisia hankintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen myös nyt alkanut käydä huutonetissä kurkkimassa, melko paljon tuntuu olevan Artekia tarjolla etenkin siellä pk-seudulla. Harmi muuten, ettei täällä Tampereella ole Artekin omaa myymälää ollenkaan!

   Mulla on kaksijakoinen suhtautuminen Artekin valaisimiin. Toisia rakastan ja niistä haaveilen, mutta osasta taas en tykkää yhtään! ;) Saa nähdä tuleeko meille joskus joku Artek-valaisin.

   Poista
 3. Ekassa kuvassa viehätti Artekin kalusteiden lisäksi asunto! Voi kun löytyisikin itselle koti noin kauniilla ikkunoilla ja leveillä ikkunalaudoilla! Lattiakin on todella kaunis... En usko, että Artekin näyttäisivät yhtä kivalta omassa kodissani, vaikka teoriassa sopivatkin asuntoon kuin asuntoon. t. Sisko

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanopas muuta, tuollaisessa asunnossa kelpaisi kyllä sisustella kun mikä vaan näyttäisi hyvältä! Mun mielestä Artekit kyllä istuvat niin vanhempiin kuin uudempiinkin kiinteistöihin, modernimpaan tai perinteisempään tyyliin.

   Poista
 4. Itselläni on juurikin tuo 81b ja onhan se kieltämättä pieni jos vieraita tulee. Kahdelle aikuiselle ja yhdelle taaperolle mielestäni kuitenkin passeli arkikäyttöön :) isompi pöytä siis täälläkin haaveissa! Ja toki monta muutakin artek-unelmaa ♥

  Kiitos muuten välikausipostauksesta, meillä näyttää melko samalta, ,joskin haalaripainotteista :D


  - P -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, kiva kuulla kokemuksia tuosta 81B:stä arkikäytössä! Sehän on kyllä tosi näppärän kokoinen pöytä, sopii tilaan kuin tilaan myöhemmin (koulupöydäksi, sohvapöydäksi...). Ja kauniin sirolinjainenhan se on!

   Ja jee, mukavaa jos vk-postauksesta oli iloa. :)

   Poista
  2. Ihana se kyllä on ja useita käyttömahdollisuuksia :) tyttären koulupöydäksi sitä kaavailin, kunhan tuosta hieman kasvaa (ikää kun vasta 8kk) :D toistaiseksi on ainakin hyvin lähteneet kaikki sose yms sotkut :)

   - P -

   Poista
  3. Joo, se pinta on kyllä huippuhelppo pitää puhtaana! :) Eikä sun muuten tarvitse odottaa että lapsi kouluikään asti kasvaa, tuohonhan saa ostettua niitä lyhyempiäkin jalkoja.

   Poista
  4. No niimpäs saakin, eipä tullut mieleen :) kiitti sulle! Nyt voikin hommata nopeammin ton isomman ;)

   Poista
 5. Eilen kaverin kotikotona katseltiin kuvia kun lapsuudenkotia rakennettiin. Perheessä on edelleen 30v jälkeen artekin sohvapöytä+nojatuoli, keittiönpöytä ja tuolit. Että niitä on kyllä varmasti käytetty ns koko rahan edestä näiden vuosien aikana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä siinä jo on huonekaluhankinta onnistunut jos 30 vuoden päästäkin ovat käytössä!

   Poista

Ilahdun kommentistasi!