sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Viikonloppuherkku: Risotto

Viikonloppuisin on kiva tehdä hyvää ruokaa, jotain hieman arjen kokkailuista poikkeavaa. Yksi meidän perheen suosikeista on risotto, joka sopii niin lisäkkeeksi esimerkiksi paistetulle kalalle ja vihanneksille kuin ruuaksi ihan sellaisenaankin. Useimmiten risottoihimme tulee sieniä ja/tai katkarapuja, myös parsa sopii erinomaisesti kun sitä taas kaupoista saa.

Kovin kuvauksellinen ruoka tällainen haalean vaalea risotto ei ole, mutta maultaan sitäkin parempi.



Pikku-T rakastaa risottoa ja ylipäätään kaikkea ns. parempaa ruokaa. Punaviini- ja valkoviinikastikkeet ovat hänen suuressa suosiossaan. Arkena T syö hyvin vähäsuolaista ja terveellistä ruokaa (kuten me vanhemmatkin), joten viikonloppuherkut sallittakoon.


Ja näin se valmistuu:

- Kuumenna litra kasvislientä kiehuvaksi kattilassa (meidän suosikki on Maggi Fond Cups) ja pidä liemi koko ajan kiehuvana.

- Pilko 1 iso sipuli (sekä halutessa 1 valkosipuli) ja kuullota voi-öljyseoksessa kasarissa. Kun sipuli on muuttunut läpikuultavaksi, lisää 2,5 dl risottoriisiä ja kuullota sekin läpinäkyviksi "helmiksi". Riisi ei siis saa saada väriä pintaan.

- Kaada riisin joukkoon 2 dl valkoviiniä ja sekoita kunnes neste on imeytynyt. Lisää tämän jälkeen riisin sekaan kiehuvaa kasvislientä noin desilitra kerrallaan. Sekoittele ja odota, kunnes neste on imeytynyt ennen kuin lisäät seuraavan satsin. Kun kaikki neste on käytetty ja imeytynyt niin, että risotto on kuitenkin vielä pehmeän valuvaa, tarkista että riisi on sopivan al dente eli kypsää ja pehmeää, mutta vielä suutuntumaa jäljellä.

- Lisää joukkoon reilu desilitra hienoksi raastettua parmesan-juustoa sekä kunnon nokare voita ja pyöräytä ne sekaan. Lisää myös mahdolliset sienet / ravut tms., jotka on esipaistettu erillisellä pannulla. Risotto on valmista nautittavaksi valkoviinin ja hyvän seuran kera!

 
Tästä määrästä riittää hyvin lisäkkeeksi neljälle tai pääruuaksi kahdelle aikuiselle. Sen verran maukasta nimittäin tulee, että kannattaa varata tarpeeksi. :) 

P.S. Jos teillä on hyviä risottovinkkejä, niin otan niitä enemmän kuin mielelläni vastaan.

P.P.S. Vihdoin lunta, jee! Blogit varmasti täyttyvät lumisista kuvista lähipäivinä, enkä taida itsekään malttaa jättää kameraa kotiin kun lähdetään pian ulkoilemaan.

8 kommenttia:

  1. Kiva ruokapostaus, kiitos! Risottoa ei ole meillä juurikaan tehty, nyt voisi kokeilla tällä sun ohjeella, jos muukin perhe innostuisi. :)

    Ja tosiaan JEE, lunta!! On sitä odotettukin. Miten voikin virkistää mieltä niin paljon tuo valkoisuus ulkona ja pakkanen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu kyllä se lumi virkistää, ihanaa puuterista, ja oli oikeastaan ihan jouluinen tunnelma äsken kun tulin jumpasta kotiin - täällä päin kun monilla on vielä kyntteliköt ikkunoissa. :) Risottoa kannattaa kyllä kokeilla.

      Poista
  2. Mmmmm, pitäisi kyllä taas tehdä risottoa. Hyvä idea, se on niiiiin hyvää! Ruokakuvaaminen on tosiaan haastavaa, myös siitä avokadopastasta on hankala saada millään tavalla houkuttelevaa kuvaa...

    Ja tervetuloa talvi! Pilkahdus aurinkoa ja lunta, ihanaa :) Meillä heitettiin sekä eläimet että kaikki liinavaatteet heti ulos pakkaseen, raikastuivat yhtä lailla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa ihanalta, voisin itsekin tuuletella petivaatteita nyt kun on luvattu mukavia pakkasasteita. Avokadopasta on muuten kans todella hyvää!

      Poista
  3. Oi, risotto on kyllä niin hyvää, kaikilla mahdollisilla lisukkeilla! Ihanaa, että se maistuu teidän pikkuisellekin. Omista kokkailuista Parsa-mascarponerisotto (http://hellajahoukutus.blogspot.fi/2013/05/parsa-mascarponerisotto.html) oli ainakin aivan taivaallisen hyvää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, muistan tuon postauksen ja silloin jo piti kokeilla, mutta sitten jäi. Pitääpäs ottaa kokeiluun!

      Poista
  4. Jes, taidanpa tehdä tällä viikolla! Ei ihan jäänyt resepti mieleen, kun sen kerroitte ;) nyt saatan jopa onnistua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee, tällä reseptillä onnistut varmasti. Tehtiin tätä taas lauantaina ja vaikka kuvista tuli taas mitä tuli, niin julkaisin kuitenkin. :)

      Poista

Ilahdun kommentistasi!