tiistai 16. syyskuuta 2014

Blogihaaste: Uutta suomalaista muotoilua

Valkoisen Harmajan Suvi aloitti blogihaasteen, jonka tarkoituksena on tuoda esiin suomalaista muotoiluosaamista ja uusia suomalaisia designtuotteita. Sain tämän haasteen Ruuhkavuosi-blogin Venlalta, kiitos kivasta haasteesta! Blogihaasteen ohje menee näin:

Olisi kiinnostavaa kuulla mitkä ovat sisustusbloggareiden uusia suomalaisia lempituotteita?
Mitä uusia suomalaisia designtuotteita kotoasi löytyy tai mistä tuotteesta unelmoit?
Onko lähialueellasi muotoiluosaamista, jota haluaisit tuoda esiin?


Tämä haaste on kiva, koska helpostihan sitä tulee miellettyä nimenomaan ne klassisimmat artekit ja muut Suomi-designiksi. Meiltäkin löytyy aika monta designklassikkoa vuosikymmenten takaa ja niin kauniita toteutuneita haaveita kuin ne ovatkin, niin pitää muistaa myös kiinnittää huomiota uudempaan muotoiluun ja nouseviin suomalaisiin suunnittelijakykyihin.

Olen tästä ennenkin kirjoittanut, mutta hyvää, toimivaa designia saa usein edullisemmin "tuoreena" - klassikoille kertyy aina hintaa enemmän ja lisäksi niiden valmistus saattaa usein olla siirtynyt jo pois Suomesta. Esimerkiksi meidän olkkarin katossa roikkuva Golden Bell-valaisin on valitettavasti Kiinassa valmistettu.


Viime aikoina blogeissa on keskusteltu paljon design-kopioista ja hyvä niin. On tärkeää, että kopiointiin puututaan. Kaikki kuluttajat eivät ole valmiita maksamaan designista tai edes kiinnostuneita tai tietoisia muotoilun nimistä. Heilläkin on kuitenkin oikeus saada ostaa omaan budjettiinsa sopivaa tavaraa hyvillä mielin. Ei ole oikein, jos joka kerta kun löytää jotain silmää miellyttävää, pitää miettiä, että onkohan tämä nyt jokin design-kopio! Olen itse nimittäin ollut ihan liian usein tällaisessa tilanteessa. Valmistajien sekä joissain tapauksissa myös jälleenmyyjien vastuulla onkin valvoa suunnittelua ja tuotantoa, ei kuluttajien.

Kuvissa esiintyy Muuramen lipastoni, jota on todella monesti luultu Ikean Malmiksi. Kaverit vain automaattisesti olettavat sen olevan Ikeaa. Aika kurjaa oikeastaan tuokin, että tässä tapauksessa kopio on jo saavuttanut melkeinpä tunnetumman aseman kuin alkuperäinen! Itselleni Muuramen lipasto on toteutunut unelma, ostin sen saatuani ensimmäisen vakituisen työpaikkani opiskelujen jälkeen. Tämä huonekalu on minulle todella rakas ja myös huippulaadukas.


Uudempaa suomalaista muotoilua edustaa Muumurun hieno graafinen printti, josta tykkään hurjasti! Se odottaa vielä kiinnitystään, samoin kuin tuo tammihylly, jonka ostin viime viikonlopun Vaasan-reissusta. (Se ei ole uutta kotimaista vaan tanskalaista muotoilua ja tosi makee, palaillaan tähän hyllyyn vielä myöhemmin.)

Ai niin, ja onhan tuo Iittalan Vitriini-rasiakin vielä melko tuoretta kotimaista designia!


Uudempaa suomalaista muotoilua edustavat myös Housen metallikori sekä Arto Halmetojan Minimi-jakkara. 


Arto Halmetojan tuotantoon ihastui alun perin mieheni Design on Tampereen Designtori-tapahtumassa pari vuotta sitten. Nämä Designtorit ja muut DOT ry:n tapahtumat ovat muuten loistavia tapoja tutustua uuteen suomalaiseen (pirkanmaalaiseen) muotoiluun, suosittelen lämpimästi! Itselleni Designtoreista on tullut jo pienimuotoinen perinne ja viime aikoina olen ostanut myös esimerkiksi lastenvaatteita niistä.

Ostin Minimi-jakkaran miehelleni lahjaksi ja se on kyllä yksi kauneimmista huonekaluistamme. Upeaa työtä! Halmetoja on muuten kotoisin Orivedeltä, eli lähimuotoilua meille pirkanmaalaisille.


Prismoissa ja Sokoksissa myytävän House Onni-sarjan korin on tälle syksylle puolestaan suunnitellut suomalainen suunnittelutoimisto Muovo. Sarjaan kuuluu myös monia muita kauniita esineitä, esimerkiksi kivoja kynttilälyhtyjä.


Marimekon astiat ovat hivuttautuneet kotiimme pikku hiljaa. Siirtolapuutarhaa löytyy jo vino pino, on kuppeja, lautasia, leikkuulautoja, tarjoiluastioita... ihania kaikki! Ja muuten kestäviä myös, nimimerkillä "kokeiltu saada rikki pudottamalla kivilattialle, mutta ei onnistunut". 

Päivittäisessä käytössä ovat myös Novian muotoilijaopiskelijoita tilatut puiset lasinaluset, joiden toinen puoli on tyylikäästi saarnipuuta ja toinen maalattu mustaksi, valkoiseksi tai keltaiseksi. Lapseni on muuten tosi tarkka, että hänen mukinsakin alla on aina tällainen!


Niin ja hei, eihän unohdeta Matti Klenellin suunnittelemaa Nappulaa? Iittalan Nappula-kynttilänjalat ovat saaneet jo klassikon aseman, joten helposti unohtuu, että nehän ovat oikeastaan varsin tuoretta muotoilua. Meiltä löytyy sekä valkoinen että messinkinen versio ja tuo messingin sävy on jo saanut kaunista patinaa pintaansa.


Suosikkejani suomalaisesta muotoilusta ovat silti edelleen Artekit. Niin kauniita, käytännöllisiä ja aina tätä päivää. Okei, ruokapöydän laatuongelmat tekivät pienen särön minun ja Alvarin väliseen yksipuoliseen rakkauteen, mutta vain pienen.Mistä suomalaisesta tuotteesta sitten haaveilen kotiimme? Monestakin! Ainakin BeDesignin Wave-pöytä olisi upeaa omistaa, samoin saman merkin Deer-hylly. Suomi-muotoilun klassikoista Artekin tarjoiluvaunu olisi joskus hienoa saada omaan kotiin, vaikka se ei uutta muotoilua edustakaan. Seuraan aktiivisesti suomalaisten merkkien uutuuksia ja niiden joukosta löytyykin usein kaikkea kiehtovaa, esimerkiksi Marimekon kuosi-uutuuksia ihailen kaudesta toiseen. Iittalan tämän syksyn uutuuksista ihastuin sympaattisen muotoiseen Kuukuna-valaisimeen, sille olisi kyllä tilaa meillä. 

Tämä haaste on tainnut kiertää jo aika monessa sisustusblogissa, mutta jos et ole vielä tähän tarttunut, niin nappaa koppi tästä, hep! :) Haluan erityisesti haastaa mukaan Kuplassa-blogin Amalin sekä Scarlet's memories -blogin Sannan.

2 kommenttia:

  1. Kauniita suomalaisia designtuotteita! Etenkin ihastuttaa tuo Halmetojan jakkara. Meille kotiutui viime viikolla Onni-malliston lyhty ja tuo korikin olisi kaunis. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Venla, Halmetojan jakkara jaksaa kyllä ihastuttaa mua edelleen kaarevilla muodoillaan. :) Onni-malliston lyhtyä olen monta kertaa katsellut, olisi kiva terassille. Ostitko sä sen ulko- vai sisäkäyttöön?

      Poista

Ilahdun kommentistasi!