sunnuntai 1. syyskuuta 2013

MOMO

"Kaksi kolmesta Suomen asuintalosta on rakennettu sotien jälkeen. Suuri osa niistä peräisin 1950-, 60- tai 70-luvulta. Ne ovat tavallisia kerros- tai rivitaloja. Niin tavallisia, ettei niille ole vaivauduttu keksimään nimeä. Paitsi nyt. MOMO tulee sanoista ”modest & modern” eli vaatimaton ja moderni. Momotalot edustavat siis modernismia vaatimattomalla tavalla. Niitä löytyy niin kaupunkien keskustoista, lähiöstä kuin maaseudultakin. Monelle momokoti on lapsuuden koti, mummola ja nykyinen koti." Lainaus /  momokoti.fi


Katja Lindroosin kirja Momo - Koti elementissään on hurjan mielenkiintoinen. Jos et ole jo tutustunut, niin suosittelen lämpimästi! Kannattaa käydä myös kirjaan liittyvällä nettisivulla kurkkaamassa. 

Kirja tarjoaa kauniita kuvia sisustuksesta ja designista kiinnostuneelle, mutta se ei kuitenkaan ole sisustuskirja vaan enemmänkin tietokirja. Teksti valottaa elämäntyyliä ja ideologioita sotien jälkeisten vuosikymmenten rakennusten taustalla sekä nostaa esiin kunkin vuosikymmenen rakentamisen plussia ja miinuksia.


Itse en ole koskaan asunut varsinaisessa momokodissa lukuun ottamatta elämäni ihan ekoja vuosia 50-luvun rivitalossa (ja tuosta kodista en muista mitään). Viimeiset 10 vuotta olen asunut 2000-luvulla rakennetuissa pienissä kerrostaloasunnoissa, mutta tämän kirjan myötä voin sanoa, että niissäkin on ollut paljon momoa.

Tuntuu, että 60-luvun moderni on edelleen pinnalla - esimerkiksi sieltä asti asuntoihin on laitettu leveitä verholautoja, joita minullakin on ollut "ilo" katsella kodeissani. Eikö ole aika hulluakin, että vielä viisi vuosikymmentä myöhemmin asuntoihin laitetaan samanlaiset patteriputkistot ja parvekkeiden tuuletustelineet...? Sen sijaan 50-luvun omaleimainen tyyli jäi vain yhden vuosikymmenen jutuksi, samanlaisia vetimiä, tuuletusikkunoita tai kaiteita ei sen koommin ole tehty (ainakaan massatuotannossa).


Vanhempani asuvat nykyään 1950-luvun rivitalokodissa, jossa on ilahduttavan paljon alkuperäisiä kauniita yksityiskohtia tallella. Mielestäni heidän kotinsa ja koko 50-60-lukujen asuinalueensa on todella ihana! Itse asiassa heidän kotinsa on ollut myös isovanhempieni koti ja siis meidän vanha mummila (ja tietysti nyt pikku-T:n nykyinen mummila). Ja kyllä, haluaisin ehkä itsekin asua vielä joskus momokodissa.


Asuuko joku teistä momokodissa?

7 kommenttia:

 1. Mä! Paitsi että lasketaanko omakotitalot..? Muuten kaikki täsmää ja paljon alkuperäistäkin on jäljellä: ne verholaudat (jotka kyllä saa lähteä asap..), ruskeat ovet ja listat, matala huonekorkeus... Tyyli on siis sellainen, josta en alunperin ole ollut kovin innoissani. Mutta pikkuhiljaa olen alkanut lämmetä ja nyt, remonttihaaveiden pyöriessä mielessä, jopa pohdin tapoja säilyttää ripaus aikakauden tunnelmaa. Vaikka mitään 60-luvun retrokotia ei ollakaan sisustamassa: se on paitsi epäkäytännöllistä, ei yhtään meidän tyyliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo joo lasketaan tietty! Kyllä munkin mielestä on kiva säilyttää ripaus aikakauden tunnelmaa sisustuksessa, ettei ihan maailma muutu kun tullaan ulkoa sisälle. Yksi viisas sisustusneuvo, jonka joskus olen saanut, on se että kannattaa kunnioittaa rakennusvuotta sisustuksessa ainakin jossain määrin. Eli just säästää jotain kivoja yksityiskohtia kuten ovenkahvoja ja pattereita ja korostaa aikakaudelle tyypillisiä ikkunanmuotoja yms. 60-luvun taloissa on muuten tosi ihanan suuret ikkunat ja mun mielestä 60-luku alkaa muutenkin olla sisustusjutuissa tosi in.

   Poista
 2. Mun lapsuudenkoti on 70-lukulainen momokoti, kerrostaloasunto :) Kun olen muuttanut pois kotoa, olen aina asunut 90- ja 2000-luvuilla rakennetuissa taloissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mielenkiinnosta kyselen, oletko koskaan ajatellut muuttavasi takaisin vanhempaan taloon?

   Poista
  2. Olen mä katsellut asuntoilmoituksia myös vanhemmista taloista eli en raakkaa niitä pois vaihtoehdoista vain siksi, etteivät ole uudisrakennuksia. Asunto, sen kunto ja ulkonäkö merkitsevät enemmän kuin talon rakennusvuosi. :)

   Poista
 3. Täältä löytyy yksi momoilija! Asuntona 60-luvun kerrostalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun jätit kommenttia, kävinkin jo vastavierailulla kivassa blogissasi!

   Poista

Ilahdun kommentistasi!