sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Ahaa-elämyksiä olohuoneen valaistuksesta

Pari viikkoa sitten kirjoittelin valaisinmietteistä olohuoneeseen, klik, nimittäin tumma seinä kaipaa lisää valoa ympärilleen. Ihan hyvä, että taas tuli otettua kuvia ja mietittyä asiaa, nimittäin koin pienen ahaa-elämyksen - meidän pitää vähentää valaisimia, ei lisätä niitä.


TV-tasolle täytyy saada enemmän ilmaa ja avaruutta, joten siirsin Block-lampun oikeaan reunaan ja vasemman puolen jätin tyhjäksi. Portaikon alle kokeilin jalkalamppua ja se sopikin sinne yllättävän hyvin! Pentikin isosta pallolampusta tullaan varmaankin nyt luopumaan, tai ainakin siirtämään varastoon tulevaa varten.

Oikeaan nurkkaan on todennäköisesti tulossa verho, sitä ollaan tässä nyt pähkäilty muutosta lähtien ja todettu, että kyllä olkkarissa nyt yksi verho saa olla, ihan jo akustiikkaakin parantamassa. Tiedä sitten tuleeko kokonaisuudesta ihan älytön, jos verho on vain toisella puolella, mutta kokeillaan, ei kai kaiken tarvitse olla niin symmetristä?


Näitä valaisinasioita pohtiessani tajusin myöskin yhden jutun - meidän kannattaisi paneloida olohuoneen katto! Tällaisen olisi varmasti saanut neuvoteltua asuntokauppaan mukaan, jos olisi hoksannut, no mepä ei moista tajuttu. Olohuoneemme katto on hieman korkeammalla kuin eteisen ja keittiön katot ja tällaista "kaunista" elementtiä. (Keittiössä, eteisessä ja yläkerrassakin katto on kai jotakin elementtiä, mutta ilman noita rakosia, jolloin se on paljon nätimpi.) Jos katon paneloisi, niin valaisinten paikat voisi miettiä ihan uudelleen ja lisäksi panelointiin saisi upotettua muutamia led-spotteja yleisvaloa tuomaan. Sounds like a plan?

Arvatkaapas vaan, innostuiko mieheni tästä ajatuksesta? No eipä tietenkään! Hänen mielestään kaikki kun on just täydellistä näinkin, myönsi kyllä, ettei elementtikatto ole kovin kaunis ja kodikas. Mutta minä kyllä aion selvitellä mahdollisuuksia ja hintoja tähän panelointiin, kaikki vinkit ja ideat siihen liittyen otan ilolla vastaan.


Valaistus on kyllä sellainen asia, jota minä pidän todella tärkeänä juttuna kotona ja siihen olen valmis panostamaankin. Maailma on täynnä kauniita design-valaisimia, mutta eihän niitä voi kaikkia yhteen kotiin hankkia - pitää valita muutama upeus ja sijoitella ne oikein, jotta ne pääsevät oikeuksiinsa. Ei vain niihin kohtiin, joihin rakennusliike on päättänyt pistokkeet sijoittaa...?

Taisin nyt vähän innostua. :)

7 kommenttia:

 1. Oletko varma ettet vain siirrä kattolampun paikkaa esim. liimattavalla johtolistalla? Panelointi on aikamoinen homma, lopputulos ei välttämättä kovin siisti ja huonekorkeuskin laskee..

  t.Olli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en ole varma. :D Tässä kun pohdin, niin mikä tahansa on mahdollista. Paneloinnissa houkuttaisi nuo upotettavat yleisvalot, ja kun huonekorkeutta on kuitenkin aika mukavasti, eli muutaman sentin lasku ei haittaisi.

   Poista
 2. Valmiiksi maalattua valkoista kattopaneelia, ei ole iso homma.Juoksujen välissä saa johdot kulkemaan ja lisää rasioita valaisimille ja upotettuja led-valaisimia.Kannatan :).

  VastaaPoista
 3. Lisäyksenä vielä edelliseen.Minusta tuo ihana Artekin valaisin ei toimi noin isossa huoneessa ns. Kattovalaisimena, pääsisi paremmin oikeuksiinsa alemmas pudotettuna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja rohkaisusta paneloinnin suhteen. Tuo on ihan totta, että valotehonsa puolesta kultakello ei ole parhaimmillaan ison huoneen kattovalaisimena vaan sopisi esim. roikkumaan matalalla jonkin tason päällä. Mutta kaunis se silti tässäkin on!

   Poista
 4. Uusissa taloissa on niin matalat katot muutenkin, etten paneloisi, mutta totuinkin lapsena yli kolmimetrisiin huoneisiin ja haaveilen niistä edelleen. :) Upotetut led-valot ovat toisaalta kyllä kivoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on olohuoneessa korkeampi katto kuin makuuhuoneissa, mutta eihän tätä toki miksikään kovin korkeaksi voi sanoa.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!