tiistai 21. elokuuta 2012

Siivouspäivä

Isäni joskus vinoili, että mun pitäisi kirjoittaa siivousvinkkejä tänne blogiin kun olen aina ollut niin tarkka mm. peilipintojen kirkkaudesta. No pappa, täältä pesee! Ajattelin nimittäin kirjoitella siivouspäivästäni. Tällä kertaa lykkäsin siivouksen aloittamista mahdollisimman pitkälle, jotenkin homma ei kiinnostanut ollenkaan, mutta kun päätin kirjoitella aiheesta blogiin, sain ihan uutta puhtia. Eihän tämä bloggaus siis ole ollenkaan turha harrastus.

Tykkään kyllä tavallisesti siivoamisesta, se on sellaista ihan kivaa aivot narikkaan -puuhastelua, jonka lopputulos on mukavan palkitseva. Meidän pikkukämpän perusputsaus ei sitä paitsi pahemmin aikaa vie, etenkin kun se tehdään yleensä yhdessä miehen kanssa. Joskus olen miettinyt siivouspalvelujen ostoa ammattilaiseltakin, mutta vieraan päästäminen oman kodin pintojen kimppuun tuntuu hieman oudolta ajatukselta. Olen ehkä enemmän sitä sorttia, että haen ihan mielelläni illallisen jostain valmiina, mutta siivoan kotini itse.

Siivoushan on pitkälti välineurheilua ja hyvä imuri on aika kiva juttu, meillä on joku tuollainen pölypussiton Electrolux. Aiemmin meillä oli varmaankin yksi maailman tehottomimmista pikkuimureista, joten tiedän mistä puhun. Ei imurointi vieläkään suosikkeihin kuulu, mutta homma on nykyään paljon mukavampi ja nopeampi hoitaa.


Hyvästi rätit ja pesuainevedet, pölyt saa parhaiten pyyhittyä kuivalla mikrokuituliinalla.


Lapsuudenkodista opittua: kaiken voi pestä tavallisella tiskiaineella, useimmiten pesen vessankin sillä. Välillä jaksan käyttää oikein jotain varsinaisia puhdistussuihkeitakin. Vimillä saa valkoisista kalusteista tahrat ja likanaarmut aika kivasti pois, sillä putsailen tarpeen mukaan muutaman kuukauden välein.


Kaikki valkoisten lattialistojen omistajat tietävät, miten paljon niiden päälle kertyy näkyvää pölyä (en ikinä koskaan valitse koristeellisia valkoisia listoja, esim. tällaisia). Aikani rätti kädessä konttailtuani keksin kokeilla tällaista yhdistelmää: Sini-varteen ikkunanpesupää ja mikrokuituinen ikkunanpesin kiinni ja menoksi. Juuri sopivan kapoinen lattialistojen läpikäymiseen, pitkä varsi helpottaa ulottumista vaikeisiin paikkoihin kuten sohvan taakse, ja homma toimii niin kuivana kuin kosteanakin. Nykyään vetelen samalla pelillä koko lattiapinnat, neliöitä kun ei niin paljon ole, että tarvitsisin erillistä lattiamoppia.


Peilit ja lasipinnat puhdistuvat näppärimmin Cif-ikkunasuihkeella ja nukkaamattomalla Viledan ikkunaliinalla. Tässä asiassa olen merkkiuskollinen, jotenkin tuo on vain paras ikkunanpesusuihke, esim. Rainbow tai Pirkka eivät yllä yhtä helppoon ja siistiin lopputulokseen.


Mutta mitä ihmettä mä teen tälle tiskipöydälle? Kuvassa lavuaarin reuna kiillotuksen jälkeen eli aika karulta näyttää. Laseista jääneet renkaat ja muut kestotahrat erottuvat selvästi ja näyttää siltä kuin kukaan ei olisi pyyhkinyt pöytää aikoihin. Olen kokeillut kaikkia yllä olevia tuotteita, taikasientä yms. mutta nuo rinkulat ovat ja pysyvät.


Juttelin ystäväni kanssa viikonloppuna siitä, miten hän oli vaihtanut pesuaineet myrkyttömiin ekotuotteisiin koiran hankkimisen myötä ja havahduin itsekin miettimään, millaisia aineita oikein kodissa käytän. Pitäisiköhän pienen ihmisen takia vaihtaa aineita luonnonmukaisempiin? Oletteko te muuttaneet siivoustottumuksianne lasten myötä (paitsi tietysti venyttäneet käsitteen "siisti" rajoja...)?

21 kommenttia:

 1. Kokeilepa tiskipöytään Universal Stonea :) Alla linkki omaan tiskipöytäpostaukseeni. Ja tällä viikolla on vielä tulossa postausta siitä, miten sitten puhdistuksen kanssa sujuikaan. :)

  http://whitefresh.blogspot.fi/2012/07/ikava-tiskipoyta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, jään odottelemaan postaustasi! :)

   Poista
 2. Meilläkii voisit käydä imuroimassa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, tuu sä kokkaamaan mulle tänne lounasherkkuja, niin mä imuroin kyllä. It's a deal!

   Poista
 3. Mitä lattiamoppia suosittelisit? Oma on vielä kaupassa, kun en haluaisi ostaa mitään huonoa vaan oikeesti jonkun seuraavat vuosikymmenet palvelevan version.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En osaa kyllä valitettavasti suositella mitään, riippuu tietysti lattiamateriaalistakin mikä käy. Mikrokuitumateriaalit ovat mun mielestä tällä hetkellä parhaita. Mutta ehkä mikään moppi ei kestä vuosikymmeniä...?

   Poista
 4. Olen myös kovin kiinnostunut luonnonmukaisista pesuaineista :) olen jo vaihtamassa hiljalleen kosmetiikan, pesuaineet ja hiustenhoitotuotteet luonnontuotteisiin, pyykinpesuainekin taitaa olla ekologinen ja myrkytön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä mietin siivoukseen Method-sarjaa, siitä olen ainakin kuullut paljon hyvää. Minä olen kyllä vähän jälkijunassa ekotuotteiden käytön suhteen, en ole kosmetiikassa ja hiustenhoidossa vielä oikein löytänyt hyviä.

   Poista
 5. Minä olen joskus siivousintoisuudessani kokeillut ihan ruokasoodaa kirkastamaan tiskipöydän pintaa. Hieman vettä sekaan ja annan vaikuttaa. Ja jonkin verran kiiltoa on tullutkin.
  Meillä on käytössä Viledan Ultramax-spray moppi ja siihen kuuluva puristussanko. Olen ollut tyytyväinen, parempi kuin Sinin moppi joka aiemmin meillä oli käytössä. Imuri on myös joka päivä käytössä, tummalla laminaatilla näkyy myös kaikki mahdollinen roska.
  Universal stonesta olen myös kuullut hyvää, ainoastaan hinnan vuoksi en ole vielä raskinut sitä ostaa.
  Lasten kanssa on mukava siivota, molemmat lapset, 1- ja 3-vuotiaat auttavat minkä kerkeävät, vielä kun isäntäkin olisi yhtä innokas siivoamaan :)
  betty

  VastaaPoista
 6. Ruokasoodaa onkin helppo kokeilla, kun sitä löytyy tuolta leivonta-aineiden joukosta samantien. Olet kyllä tosi ahkera, jos joka päivä jaksat imuroida! (Onneksi meillä on vaalea laminaatti, heh) Haluaisin myös, että poika oppisi auttamaan siivoiluissa ja muutenkin siihen, että kotihommat ovat ihan kiva juttu kun ne tehdään yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tipahtelee ruokailujen yhteydessä yllättävän paljon ruokaa maahan kun lapset harjoittelee syömistä. Onneksi ruokapöydän alla ei ole mattoa, se olisi aivan kamalassa kunnossa..
   Lapset ovat yllättävän innokkaita oppimaan, varsinkin siivouksessa pienempikin haluaa oman luutun jolla voi pyyhkiä.
   betty

   Poista
  2. No ihan varmasti tipahtelee! Olenkin jo varautunut siirtämään maton pöydän alta pois kunhan syöttötuolivaiheeseen päästään. Ja varmaan sitten saa alkaa imuroidakin enemmän.

   Kokeilin muuten tuota ruokasoodaa eilen ja kyllä se jonkin verran kirkasti, etenkin keittiön tasoista lähti likaa, jota en tiennyt olevan olemassakaan. Kiitos siis vinkistä!

   Poista
 7. Universal Stonea mäkin olisin suositellut, sillä lähtee kyllä lähes lika kuin lika. Höyrypesurillahan varmaan lähtisi kans, itseäni kiinnostaisi se kylppärin suhteen (ja muutenkin).Mä oon pienen ekoinnostukseni ansiosta ostanut joitain Methodin puhdistussuihkeita (mm. kylppäri ja yleis) ja ne on ollut ihan ok. Lidlin ekologisempia aineita oon myös käyttänyt mm. käsi- että konetiskiainetta ja wc:n puhdistusainetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä kans haluaisin sellaisen höyrypesurin, mutta säilytystilojen vähyyden takia en ole sen vakavammin harkinnut kuitenkaan.

   Poista
 8. Ihailtavaa että jaksat paneutua siivoukseen! Itselläni on taipumusta pintapuoliseen "vähän sinnepäin" -siivoukseen. Toisaalta joskus saatan innostus hinkkaamaan jotain ärsyttää sotkukohtaa aivan pakonomaisesti. Siivousaineisiin ja -välineisiin ei ole tullut oikein panostettua, nekin varmasti auttaisivat saamaan hyvää jälkeä helposti. Oon vasta viime vuosina tajunnut, että siivous on kyllä tärkein sisustuskikka, se tekee ihmeitä kodin ilmeelle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllähän sitä tulee itsekin siivottua pintapuolisesti välillä, voi mennä tosi monta viikkoa ilman huolellisempaa siivousta. :)

   Poista
 9. Mä kirkastelen tiskipöytää ja -allasta pyykinpesujauheella. Jauhetta ja kuumaa vettä, antaa vaikuttaa ja sitten hinkkaa tiskiharjalla tai muulla karkeahkolla. Huuhtelu, kuivaus ja kyllä kiiltää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ihan uusi vinkki minulle, kiitos!

   Poista
 10. Onhan tuossakin ideaa, että vähentää myrkkypesuaineita lapsen tullessa taloon. Kemikaaleista höyrystyvät, näkymättömät ainesosat voivat kuitenkin aiheuttaa allergiaa ja astmaa myöhemmällä iällä. Liian siisti, mikrobeista täysin vapaa ympäristö ei myöskään ole paras lapsen vastustuskykyä ajatellen. (En nyt linkitä tähän mitään tutkimuksia, mutta aiheesta löytyy kyllä googlella helposti tietoa.) Toki lapsi tulee sitten oleilemaan paljon myös muussa ympäristössä aikanaan, mutta kodin haluan ainakin itse pitää vapaana suurimmasta osasta "turhia" kemikaaleja.

  Ruokasoodalla, etikalla, mikrokuituliinalla sekä sitruunalla olen itse päässyt aika pitkälle perussiivouksessa. :) Lukuunottamatta joitain vaikeita tahroja, mutta niitä byt syntyy onneksi todella harvoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä, että ylihygieenisyys ei ole hyvä juttu ja siksi haluankin välttää kaikkea bakteereja tappavaa perussiivouksessa - puhdasta tulee muutenkin. Etikkapullo löytyy itseltäkin, ei keittiöstä vaan nimenomaan siivouskaapista.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!