sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Trendy home 2013

Trendien seuraileminen on minusta ollut aina hauskaa, vaikka en koskaan kovin rohkeasti ole etunenässä niihin mukaan lähtenytkään. Aiemmin tykkäsin seurailla, mikä pukeutumisessa on pinnalla, mutta nykyään kun sisustusintoilu on vienyt minut täysin mennessään, on puolestaan tosi mielenkiintoista miettiä sisustustrendejä. 

Muodin vaikutus omaan sisustamiseen on jännä juttu, koska useimmiten sitä ei tajua kyseisellä hetkellä vaan vasta jälkikäteen. ("Mitä ihmettä mä mietin niiden kirsikkapuisten kalusteiden kanssa?") Olen jo vuosia kerännyt inspiraatiokuvia koneelle ja jo niistäkin näkee tietyt toistuvat jutut vaikkapa vuoden takaa, vaikka ihan varmasti kuvittelin tallentaneeni ajattomia kuvia. Ajattomuus sisustuksessa on tietysti ihan hyvä juttu, mutta oikeastaan olen myös sitä mieltä, että aika ja trendit saavat näkyä omissa valinnoissa. Varmasti ajattomuus syntyy myös iän myötä - onhan kuusikymppinen ajattomasti pukeutuva lady paljon luontevampi näky kuin samoissa vaatteissa kulkeva parikymppinen. Sama juttu sisustuksen kanssa - vuodet tuovat kerroksellisuutta, ajatonta sisustusta ei voi ostaa valmiina.

No, asiaan. Eli siis siihen, mikä mielestäni on pinnalla sisustamisessa tänä vuonna 2013. Yleisfiilis on se, että tosi monet tyylit, värit ja muodot ovat pinnalla, jokainen löytää melko varmasti jotain omaa trendijuttujen joukosta. Yleisesti pehmeys ja luonnonmateriaalit syrjäyttävät krominkiiltoa ja monipuolinen väripaletti tiukkaa mustavalkoisuutta. Puun sävyissä mennään rutkasti lämpöisempään ja tummempaan suuntaan, tässä pari viime vuotta hyvin vaaleat ja valkolakatut puupinnathan ovat hallineet aika vahvasti. Olen myös havaitsevinani aika paljon ysärivaikutteita - konjakinvärinen nahka, puupaneloinnit, huonekasvit, vihreä väri, jopa se mintunvihreä jota löytyi ainakin oman lapsuudenkotini 90-luvulla remontoidusta kylppäristä. Ysärin ohella 50-luvun tunnelma on tosi vahvasti läsnä. Nyt kaikki metsästävät niitä viiskytluvun kaappeja kirppareilta!

kuva: Stadshem

Harmaa on nyt todella muodikas väri. Tykkään itse siitä kovasti, harmaalla saa luotua rauhoittavan ja pehmeän tai energisen ja räväkämmän vaikutelman muita ympäröiviä sävyjä vaihtelemalla.

kuva: Stadshem

Sävyissä mennään tummempaan suuntaan, kokovalkoisen ja supervaalean trendin jälkeen tämä näyttää itse asiassa oikein hyvältä - ja tosi kotoisalta. Viiskytluvun vaikutteet ovat vahvasti läsnä hauskaa peiliä myöten tässä huhtikuussa myyntiin tulevan Ikean Stockholm 2013-malliston kuvassa - ja ruskea, siitä ei pääse nyt mihinkään, se on todellakin IN. Puuta on runsaasti, valkoista ja kromia ei yhtään! Ja mitä veikkaatte, ovatko myös samettipäällysteiset huonekalut tekemässä uutta tuloaan? Ainakin tuossa Ikean uudessa mallistossa niitä näyttäisi olevan niin sohvan kuin nojatuolienkin muodossa.

kuva: Ikea

Metallipinnoissa on tosiaan kromin tilalle tarjolla pitkästä aikaa lämpöä, nimittäin nyt kullan ja messingin ystävät huomaavat olevansa muodikkaita. Itse tykkään tästä trendistä tosi paljon ja meiltä löytyykin kullan sävyistä metallia niin pianon yksityiskohdista kuin keittiön Kuplat-kattovalaisimestakin. Itse asiassa muistin, että varastossa on aikanaan pianon päälle ostettu pronssinsävyinen valaisin, sehän voisikin olla nyt ihan kuuminta uutta! Joku messinginsävyinen kynttilänjalka tai muu koriste-esine tulee melko varmasti päätymään meille tämän vuoden aikana, enkä mene vannomaan ettei ehkä joku valaisinkin...

kuva: Architonic

Keittiöissä jättimäiset liesituulettimet ja suuret huuvat ovat olleet pinnalla kovasti viime aikoina, mutta nyt vaikuttaa siltä, että keittiöissä aletaan taas suosia pienempiä ja huomaamattomampia liesituuletinratkaisuja. Huomatkaa vaalea harmaa välitilan sävy sekä taso!

kuva: Alvhem

Entäs se mintunvihreä? Tämä sävy nyt ei ehkä kuulu ihan suosikkeihini, mutta täytyy myöntää, että silmä on jo alkanut tottua, eikä alla oleva keittiö näytä ollenkaan hullummalta. Kiinnitin muuten huomiota tässäkin näyttävän liesituulettimen puuttumiseen - se on piilotettu yläkaapin sisälle, vaikka muuten keittiössä on avohyllyt. Kuvassa näkyy myös tuota lämpimämpää puun sävyä ja marmoria (jopa välitilassa), sulassa sovussa, ja yhden tuolin muodossa myös tummempaa vihreää.

kuva: Petra Bindel for Elle

Niin, se tummempi vihreä tulee kyllä vahvasti! Ainakin Ikea luottaa myös keltaiseen. Ihastuin tuohon pirtsakkaan sivupöytään, olisiko tässä vihdoin se minun yöpöytäni? Saa nähdä...

kuva: Ikea

Näiden lisäksi viherkasvit ovat nyt tosi pinnalla ja varmasti puutarhainnostus jatkuu myös erittäin vahvana. Itse olen hyvin kaukana viherpeukalosta, mutta eihän se vaatisi kuin hieman viitseliäisyyttä ja vähän opettelua...


Löydättekö te näistä poimimistani trendeistä jotain omaa ja kiinnostavaa? 
Vai inspiroiko juuri nyt joku ihan muu juttu, jota en edes tajunnut mainita?

2 kommenttia:

 1. On kyllä kivoja kuvia!
  Itse en mikään sisustaja ole. Aina sitä katselee tuollaisia kuvia haaveillen, mutta sitten ei kuitenkaan osaa oikein toteuttaa omassa kodissa. Omaa kotia en osaa kuvitellakaan vitivalkoisena, mutten kuitenkaan oikein uskalla kovin rohkeasti värejäkään käyttää.
  Itseäni eniten miellytti nuo Ikean kuvat. Ylimmässä oli jotenkin mukavaa lämpöä ja tummuutta. Alin taas yllätti piristävillä väreillään, vaikken ehkä omaan kotiin osaisi kuvitellakaan. Harmaa makkarikuvakin oli kivan rauhallinen, mutta ehkä inan liian kylmä mun makuun.
  Oivoi, kun näitä kuvia katselee, niin tekis mieli laittaa koko kämppä uusiksi. Vaan mistä löytyis sponsori? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä tykkäsin myös noista Ikean uusista kuvista, vaikka onkin yllättävän tummaa ollakseen kevätmallistoa. Mutta siis tosiaan tumma sävymaailma näyttää kotoisalta ja kivalta! Vähän sama homma täälläkin, että kauhea uudistusvimma olisi - lähinnä keittiöremontti kutkuttaisi ihan toden teolla.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!