lauantai 27. joulukuuta 2014

Paras basilikapasta

Minulla on keittiössä pari bravuuria, joilla onnistun aina hurmaamaan ruokavieraat. Toisen niistä ajattelin jakaa teille nyt. Tämä basilikapasta on herkullinen, helppo ja erittäin nopea ruoka, johon voi hyödyntää kaapista löytyviä lihoja, kanoja ja kaloja monipuolisesti. Esimerkiksi mahdolliset joulukinkun jämät sopivat erinomaisesti tämän pastan sekaan! Meidän perheessä tämä pasta on suosittu myös ihan arkiruokana hieman erilaisin variaatioin.


Tarvitset:
- 1-2 ruukkua tuoretta basilikaa
-  parmesan- tai manchegojuustoa (jos haluat olla oikein nopea, valmis raaste käy, mutta itse raastaen tulee vielä astetta maukkaampi lopputulos)
- cashew-pähkinöitä
- hyvää oliiviöljyä
- 1-2 valkosipulinkynttä
- muuta sipulia maun mukaan
- pippuria ja oreganoa
- pastaa (me söimme pikkumiehen mieliksi tuollaista "matopastaa") ja suolaa
- lihaa/kalaa/rapuja/kanaa maun mukaan, meillä suosikkeja ovat pekoni ja ravut


Koska kyseessä on nopea pastaruoka, niin kannattaa aina aloittaa sillä, että laittaa pastaveden kiehumaan. Samaten ravut kannattaa laittaa kylmään veteen sulamaan. Ravuistahan tulee helposti sitkeitä, jos ne sulattaa liian nopeasti esimerkiksi lämpimän veden alla - paras tapa on antaa niiden rauhassa levätä mahdollisimman kylmässä vedessä.
 
Kuten raaka-aineista varmaan jo arvasittekin, ideana on väsätä ikään kuin kotitekoinen pestokastike! Sen tekemisessä tärkeässä roolissa on Tupperwaren mahtava yrttileikkuri. Tällä pienellä laitteella saa käden käänteessä yrtit, sipulit, vihannekset, pähkinät, juustot jne. hienoksi silpuksi. Tämä on varmasti paras keittiötarvikeostokseni ikinä. Ostin pienen punaisen leikkurini syksyllä ja myönnän, että olemme käyttäneet sen myötä paljon enemmän tuoreita yrttejä ja kasviksia ruuanlaitossa. Joskus se pilkkominen vain on liikaa... Vaan eipä ole enää! ;)

 
Ei siis muuta kuin tavaraa sisään...

 
... pari pyöräytystä ja lopputuloksena on huumaavan ihanan tuoksuinen valkosipuli-basilika-pähkinämössö.


Vielä reilusti oliiviöljyä, juusto sekä mausteet, uusi pyöräytys - ja kastike onkin valmis. 

Se on sanottava, että jos tekee reilummalle joukolle ruokaa, niin tämä yrttileikkuri on melko pieni kooltaan, joten kastikkeen joutuu tekemään useammassa erässä. Normaalin neljän hengen satsin saa kuitenkin tehtyä helposti kerralla.


Pastaveteen pitää mielestäni aina laittaa suht reilusti suolaa, niin paljon, että vesi maistuu kunnolla merivedeltä. Silloin pastaan tulee juuri oikea maku.


Pastan kiehuessa on hyvää aikaa paistella pekonit ja ravut. Kun liha on kypsää, on aika lisätä pestokastike joukkoon. Tässä vaiheessa yleensä lorautan vielä lisää oliiviöljyä sekaan, jotta kastikkeesta tulee tarpeeksi notkeaa. Makuasioita tietysti, kuinka öljyisestä kastikkeesta pitää.


Lopuksi sekoitan aina pastan ja kastikkeen yhdeksi massaksi. Tämä ruoka ei ole ehkä ulkonäöltään se näyttävin, mutta voin luvata, että maku on aivan ihana.


Pastan seurana voi tarjoilla vaikkapa tuoretta leipää kera yrttilevitteen, juomana maistuu ainakin itselleni erinomaisesti saksalainen Riesling. Nam! Herkullisia välipäiviä!

2 kommenttia:

  1. Ihana resepti! Mistä tollaisia leikkureita saa..? Tai siis, tarviiko päästä jonnekin kutsuille..?

    t. (aina) nälkäinen pikkusisko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun työkaveri piti kutsut, joilla on itse ollut, mutta tilasin leikkurin hänen kauttaan. Tuo on vähän hassua kun Tupperwarella ei ole varsinaista verkkokauppaa. Edustajien kautta saa kyllä tilattua varmasti ilmankin kutsuja... pitää vähän kysellä!

      Poista

Ilahdun kommentistasi!