maanantai 10. syyskuuta 2012

Lamppuvinkki, pöytäprojektia ja valaisinpohdintaa

En tiedä teistä muista, mutta minä olen todella pettynyt energiansäästölamppuihin. Olen kokeillut lukuisia merkkejä ja mielestäni valoteho on huono enkä pidä siitä, että syttymistä pitää odotella ikuisuus (esim. eteisessä tai vessassa, c'mon, ei vain toimi). Hehkulamput ovat kuitenkin tosi vanhanaikaisia ja niiden saatavuuskin jo todella heikkoa. Nyt olen löytänyt oikein hyvän vaihtoehdon eli tavallisella kannalla varustetut lamput, joiden sisällä on halogeeni-valonlähde. Näitä saa ainakin IKEAsta, tarjolla on eri kannoilla ja valotehoilla varustettuja versioita.


Meillä oli viikonloppuna pieni projekti ruokapöydän kanssa. Tuo pöytä on noin 50 vuotta vanha Sotkan massiivipuupöytä, jonka hioimme ja käsittelimme vaalealla Osmocolor -vahalla pari vuotta sitten. Nyt vahapinta oli kulunut jo sen verran, että se kaipasi pientä freesausta. 

Uusintakäsittelyssä pintaa ei tarvitse hioa uudelleen, sen kun lisää uuden kerroksen vahaa ja antaa kuivua 12 tuntia, jonka jälkeen voi taas halutessaan lisätä uuden kerroksen. Nyt pöytä on jo omalla paikallaan, mutta välttelemme sen käyttöä vielä hetken, koska muutaman vuorokauden kuluttua viimeisestä käsittelystä pinnan voi vielä käsitellä himmeäkiiltoiseksi erillisellä kiillotustyynyllä, jolloin siitä tulee mielestäni vielä kauniimman näköinen.

Olemme olleet Osmocolor -pintaan tosi tyytyväisiä. Puun syyt kuultavat kauniisti vahan läpi ja vahapinta on kestänyt hyvin arjessa. Alla olevassa kuvassa pöytäpinta on nykyisellään, vielä kiillotusta vailla.


Nyt pimeämmän vuodenajan myötä ruokaryhmän valaisinpuoli kaipaa kipeästi päivitystä. Tykkään kyllä tuon nykyisen "pallon" ulkonäöstä kovasti, mutta sen antama valo ei vain sovi paikkaansa ollenkaan. Tuohon tarvitaan selkeämpää, kohdistetumpaa valoa, jonka alla on mukavaa ruokailla ja lukea lehteä. Miksi valaisinten löytäminen on aina niin kovin vaikeaa? En haluaisi tehdä toista hutihankintaa... Yksi vaihtoehto, jota mietin, on Yki Nummen klassikko Lokki, josta bongasin varsin hyvän tarjouksen - mutta sopiikohan se ruokapöydän valaisimeksi?


Valaisinvinkkejä otetaan avosylin vastaan!

6 kommenttia:

 1. Meillä on Lokki ruokapöydän yllä ja tykkään kovasti. Kaunis muotoilu ja hyvä tasainen valoteho. Suosittelen kyllä, vaikka aika monessa kodissa sellainen jo onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kerttu, kiva kuulla! Toki tuo on aika yleinen suomalaiskodeissa, mutta se ei kyllä minua haittaa, pikemminkin on ehkä osoitus toimivasta muotoilusta.

   Poista
 2. Lokki on tyylikäs, voisi sopia teille! Olen itse yrittänyt etsiä tyylikästä valaisinta eteiseen. Sen pitäisi olla aika lähellä kattoa eli ei mitään roikkuvaa ja antaa hyvä yleisvalo eteiseen. Mahdotonta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä mietin kans, että Lokki voisi sopia tähän meidän kokonaisuuteen ja olla semmoinen ajaton valinta. Katsotaan mihin päädytään...

   Meillä on eteisessä vain sellainen kolmiosainen halogeeni-spottivalaisin katossa. Ei ehkä mikään kauhean tyylikäs vaihtoehto, mutta valaisee kyllä riittävästi.

   Poista
 3. Energiansäästölamput on todellakin paholaisesta. Meillä ne toimivat vain Ikean vanhoissa "hattivattivalaisimissa", joissa valo on paperin sisällä, muutenhan ne ovat rumia ja yleensä oudon värisiä. Sekin on ärsyttävää, että ne syttyvät niin hitaasti ja täyden valotehon saamiseen menee kauan aikaa.

  Meillä on jostain saatu (vaiko otettu? :) ) ulkovalaisin keittiön pöydän yläpuolella. Se on musta spottimainen n. 25cm halkaisijaltaan oleva, eikä todellakaan toimi yleisvalaisimena. Muut keittiön valaistusratkaisut ovatkin sitten kaksi työpöydän lamppua, iso hattivatti ja tiskipöydän loisteputki. Huoneesta puuttuu siis hyvä yleisvalo kokonaan. Katsotaan miltä talvi tuntuu, kesällä ei haitannut yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehe, ihan mahtava nimitys tuo hattivattivalaisin. Tiedän heti mitä mallia tarkoitat! :) Siellä sisällä energiansäästölamppu voi tosiaan toimiakin, mutta veikkaan että tuollainen halogeeniversio antaisi vielä paremman valon? Kokeiles, jos käyt Ikeassa.

   Talvella valaisinten merkitys on tosiaan suuri viihtyvyyden ja ainakin mulle jaksamisenkin kannalta, kesäaikaan ei ole niin justiinsa.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!