torstai 17. toukokuuta 2012

Kurkistus suljettuun maahan - ja kirjasyksyyn

"Meillä ei ole mitään kadehdittavaa maailmalta."
pohjoiskorealainen propagandajuliste


Luin tässä hiljattain erittäin mielenkiintoisen kirjan elämästä Pohjois-Koreassa. Barbara Demick on haastatellut Pohjois-Koreasta loikanneita ihmisiä vuodesta 2001 lähtien. Lisäksi hän on matkustanut useaan otteeseen maassa ja tutustunut sen historiaan laajalti. Kirjassa henkilöitä ei esitellä haastateltavina vaan heidän eläämäänsä kuvataan romaaninomaisesti, tarinoiden kietoutuessa toisiinsa. Toisaalta Demick ujuttaa taitavasti joukkoon myös faktatietoa ja pyrkii selittämään vaikuttavia asioita tapahtumien taustalla - hänelle onkin teoksesta myönnetty BBC:n tietokirjapalkinto.

Millaista on elää arkea maassa, jossa varomattomista sanoista joutuu vankileirille ja kuka tahansa saattaa olla hallituksen vakooja? Miten ihmiset toimivat ja selviytyvät kommunistisessa diktatuurissa nälänhädän ravistelemina? Kuinka köyhyys, puutos kaikesta ja toisaalta luja usko Johtajaan sekä parempaan tulevaisuuteen kietoutuvat toisiinsa? 

Suljettu maa ei kuvaa vain historiaa, sillä Demickin paljastamat asiat ovat arkipäivää tälläkin hetkellä Pohjois-Koreassa. Itselleni ravistelevinta olikin ajatella lukukokemuksen varrella, kuinka lyhyt aika tapahtumista onkaan - mitä itse tein kulloisenakin vuonna ja kuinka tietämätön olin asioista, joita ikäiseni nuoret silloin kävivät läpi tuossa kaukaisessa, mutta silti niin lähellä olevassa valtiossa. Demick kuvaa moralisoimatta ja koskettavasti ratkaisuja, joihin kirjan henkilöt päätyvät ja toisaalta myös sitä irrallisuuden tunnetta, joka heille jää loppuelämänsä ajaksi loikattuaan Pohjois-Koreasta. Lukija voi  helposti samaistua siihen, miksi pohjoiskorealainen haluaa pois maastaan, mutta yhtälailla kokea, miksi suuri osa on halunnut jäädä kotimaahansa sen ihmisarvottomuudesta huolimatta.

Suosittelen tätä kirjaa lämpimästi kaikille lähihistoriasta, ihmiskohtaloista sekä kommunismista kiinnostuneille. Raskaasta aihepiiristä huolimatta kirjan tunnelma ei ole synkkä tai toivoton, mutta se antaa runsaasti ajattelemisen aihetta - ainakin mikäli ei ole itseni tapaan aiemmin kovin paljon Pohjois-Koreasta lukenut. Oman lukukokemuksen varrella google lauloi moneen otteeseen kun en malttanut olla hakematta lisätietoa tapahtumista.

Lopuksi vielä hieman fiilistelyä tulevasta kirjasyksystä, nimittäin nyt on luvassa todellista herkkua kotimaisten nuorten kirjailijoiden faneille! Nämä uutuudet ovat ainakin itselläni lukulistalla (klikkaamalla pääset kustantajan sivuille), pidän näiden kaikkien kolmen kirjailijan tyylistä erittäin paljon. Sofi Oksasen uutuuden ympärille rakennettu mediakampanja on lisäksi aivan ainutlaatuinen Suomessa, mielenkiintoista seurata sitäkin, vaikka tietysti eniten odotan itse lukukokemusta ja sen myötä jatkoa Stalinin lehmille ja Puhdistukselle. Tässähän voisikin alkaa lämmitellä lukemalla nuo kaksi uudelleen...

Riikka Pulkkinen: Vieras (julkaistaan 9/2012)
Juha Itkonen: Hetken hohtava valo (julkaistaan 8/2012)
Sofi Oksanen: Kun kyyhkyset katosivat (julkaistaan 31.8.2012)

2 kommenttia:

  1. Tosi mielenkiintoiselta kuulostava kirja suljetusta maasta. Luin monta vuotta sitten kiinalaisnaisista kertovan kirja Villijoutsenet, joka avasi silmiä keisarien ja Maon aikaiseen Kiinaan.
    Odotan myös syksyn uutuuksia, kaikkien kolmen mainitsemasi kirjailijan kirjoista olen pitänyt. Kiitos vinkeistä!

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!