keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Antoisampaa arkea

Keskiviikko-ilta, pimeää, syksyistä. Arkiviikko puolessa välissä - viikonlopusta jo matkaa, työstressiä ilmassa, seuraavaan vapaapäivään tuntuu olevan ikuisuus. Pimeinä aamuina herääminen on ollut tavallista vaikeampaa, mietin, miten jaksan parin kuukauden kuluttua kun pimeys on melkein läpi vuorokautista.

Arki voi tosissaan olla harmaata, se voi olla jopa lähes mustaa. Se on oravanpyörää, loputtomia sähköposteja, kiirettä, hoitamattomia asioita, lyhyeksi jääneitä yöunia, levinneitä ripsareita ja unohtuneita avaimia. Ja sitten se on juuri niitä kaikkia ihania asioita, joista hyvä elämä on tehty. Onnistumisia töissä, hyviä lounaskeskusteluja, päiväkodin pihassa syliin juokseva lapsi, hyvä treeni, astianpesukoneen rauhoittava ääni, kuivuvat saappaat eteisessä, loistava biisi radiosta.

Kuten niin moni asia, myös arki on asennoitumisesta kiinni. Itse tykkään arjesta, vaikka se ei aina ihan helppoa olekaan ja varmaan nyt joku ajatteleekin, että hyvä se tuollaisen arkifanin on tuolla huudella. ;) Hyvä arki ja se, että siitä tykkää, on kuitenkin valintojen summa ja joudun itsekin jatkuvasti miettimään, mitkä asiat ovat arjessani säilyttämisen arvoisia, mitä haluan lisää ja mitä vähemmän. Ja nyt ajattelin listata muutamia asioita, jotka tekevät omasta arjestani astetta antoisampaa.


Liikunta. En jaksaisi varmaan tehdä yhtään mitään, jos en liikkuisi. Olen todella koukussa. Liikunta auttaa jaksamaan, sillä se saa kropan väsymään niin totaalisesti, että turha stressi on helpompi unohtaa ja tulee keskityttyä olennaiseen. Liikunnalle haluaisin tällä hetkellä järjestää enemmänkin tilaa arjessani.Lämmin ruoka. Entisenä välipalojen puputtajana todella tiedän, mistä puhun. Nyt kun olen totuttautunut taas lapsuuden jälkeen syömään kaksi lämmintä ruokaa joka päivä, huomaan, miten paljon siitä saa voimaa. Mieliala pysyy hyvänä ja ne turhat välipalatkin voi unohtaa. Niin ja kotona sitä lämmintä ruokaa pitää aina tehdä iso satsi, josta riittää moneksi päiväksi.Oma aikansa sähköpostille ja somelle. Rakastan työtäni ja sosiaalista mediaa, mutta jatkuva tavoitettavuus syö aika paljon energiaa. Olen siirtynyt puhelimessani sähköpostin manuaaliseen synkronointiin. Tsekkaan kyllä iltaisin usein työmeilit, mutta teen sen vain silloin kun todella haluan ja päätän painaa päivitä-nappulaa. Olen huomannut, että mieli on paljon rauhallisempi kun jumpan jälkeen ruudulla ei vilku heti saapuneiden sähköpostien määrä. Ehdin kyllä perehtyä niihin sitten kun sopiva hetki koittaa. Somen suhteen teen usein niin, että kirjaudun kokonaan ulos some-sovelluksista ja sitten kun haluan tsekata toisten kuulumiset tai tehdä päivityksen, kirjaudun sisään. Suosittelen kokeilemaan, jos tuntuu, että sähköpostin ja somen seuraaminen syö paljon energiaa arjessa.


Uni. Kadehdin avoimesti ihmisiä, jotka pärjäävät hyvin lyhyillä yöunilla. Oma unentarpeeni on tosi iso ja joudun nukkumaan usein 9-10 tunnin pätkiä jaksaakseni arjessa. Tämä on asia, jota en ole saanut itsessäni muutettua (yritetty on kyllä) ja niinpä olen päättänyt hyväksyä ison unentarpeeni ja oppia elämään sen kanssa. Ja se tarkoittaa sitä, että suuntaan nukkumaan samaan aikaan 3-vuotiaan kanssa useampana iltana viikossa. Vaikka parisuhdeaika jää silloin vähiin ja oma aika muutenkin, niin kokonaisuudessaan olen varmasti parempi vaimo (ja myös äiti, ystävä ja työtoveri) kun otan tarvitsemani ajan unelle. Sitä paitsi osaan olla melko tehokas valveilla ollessani kunhan vain nukun tarpeeksi, joten ehkä sitten ehdin kuitenkin tehdä ihan tarpeeksi...? Nukkuminen on ihanaa!


Leikkiminen. Olen oikeastaan aika huono leikkimään, mutta opettelen sitä koko ajan. Mikään ei ole yhtä mukavaa kun pikku-T:n leikkien kuunteleminen! Lapsen mielikuvituksesta saa valtavasti iloa arkeen. Leikki-ikäisen kanssa tulee myöskin oltua ulkona aika paljon, raitis ilma tekee kyllä hyvää.


Viihde ja visuaalisuus. Olen blogien suurkuluttaja ja lähes joka päivä otankin hetken, jolloin selaan suosikkiblogieni uudet päivitykset läpi. Tämä syö kieltämättä aikaa ja olen miettinyt, että voisinkohan siirtää tästä ajasta enemmän treenaamiseen...? Toistaiseksi en ole raaskinut, päinvastoin seurattavien blogien määrä on vain kasvanut, hups. Viihde-osastoon sopivat myös laadukkaat sarjat. Niiden seuraaminen on mahtavaa pakoa omasta arjesta ja vielä kun seuraa jotain sarjaa yhdessä miehen kanssa, niin se on kyllä tosi mukavaa. Oikein odottaa yhteisiä hetkiä seuraavan jakson parissa.

Kaiken kaikkiaan visuaalisuus on tärkeää minulle ja huomaan, että jo kauniiden kuvien katseleminen kohottaa mielialaa. Tärkeää on tietysti myös viihtyisä koti (olisitteko arvanneet?) ja vaatteet, joissa viihtyy. Varmaan tuttu tunne monelle, että päivä tuntuu sujuvan kaikin puolin paremmin, jos tukka on hyvin ja yllä mieluisa asukokonaisuus?


Valokuvaus. Arjessa kuvaaminen on hauskaa, sillä se auttaa löytämään kauniit hetket ja yksityiskohdat siitä harmaammastakin arjesta. Ja mikäs olisikaan sen mukavampaa kuin tavallisena arkipäivänä katsoa lomakuvia ja hymyjä lomalaisten kasvoilla - tietäen, että kyllä se seuraava loma sieltä ennen pitkää taas koittaa. 

Näihin kuviin ja tunnelmiin, mukavaa viikon jatkoa! Olisi todella kivaa kuulla teidän vinkit ja keinot tehdä arjesta antoisampaa.

2 kommenttia:

 1. Täällä mennään vähän samalla tyylillä. Kyllä se hyvä uni, kunnon ruoka ja ulkoilu vaan on ne perusjutut, joiden on oltava kunnossa jotta voin hyvin. Kaksi lämmintä ateriaa, aamupalat, iltapalat ja kevyet välipalat auttamat jaksamaan päivän läpi. Joskus töiden jälkeen ummistan vähän silmiäni kun olen niin väsynyt, mutta useimmiten sen jälkeen (tai ilman sitäkin) ilta menee ihan kohtuullisessa vireystilassa. Minä olen myös ollut aina arki-ihminen. Parempi yrittää ottaa arjesta ilo irti kuin elää muutaman vuosittaisen juhlapäivän tai pelkkien viikonloppujen varassa :)

  Meillä taitaa muuten olla samanlaiset kamerat. Tai ainakin näyttää ihan samalta kuin se minun kesällä hankkimani pokkari (Sony DSC-RX100), jota en ole vieläkään oppinut käyttämään niin, että saisin sillä kivoja kuvia.

  Kaisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin, parempi ottaa arjesta ilo irti, sitä arkea on kuitenkin aikas paljon enemmän kuin juhlaa tai lomia. :) Ja tosiaan, taitaa olla samanlaiset kamerat! Mieheni osti tämän pokkarin loppukesästä. Olen kyllä siirtynyt melkein kokonaan järkkäristä tähän Sonyyn kun se on niin näppärän kokoinen ja ominaisuuksiltaan muutenkin tosi hyvä. Mutta itsekin pitäisi perehtyä säätöihin vielä paremmin ja opetella enemmän ominaisuuksia, niin saisi kamerasta enemmän irti.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!