tiistai 6. joulukuuta 2016

Rakas ja raikas suomalainen muotoilu

Upeaa itsenäisyyspäivän iltaa! Tänään on saatu viettää erittäin kaunista, aurinkoista ja pakkasraikasta itsenäisyyspäivää. Olimme eilen miehen kanssa jo perinteeksi muodostuneissa iltapukujuhlissa, Ilveksen Iloisessa Itsenäisyydessä Tampereella. Ihanaa päästä laittamaan parasta päälle ja juhlimaan, itsenäisyyspäivä on minulle ehdottomasti yksi vuoden juhlavimmista päivistä.

Kuten tiedättekin, suomalainen muotoilu on erittäin lähellä sydäntäni. Seuraan ilolla, miten suomalaiset design-klassikot kestävät upeasti aikaa ja käyttöä samalla kun upeita uutuuksia saapuu markkinoille jatkuvalla syötöllä. Olen todella ylpeä upeasta muotoilustamme ja uskon sen olevan myös yksi merkittävimmistä vientivalteistamme. 

Suomalainen design inspiroituu luonnosta ja kunnioittaa käytännöllisyyttä. Se on aikaa ja käyttöä kestävää, pestävää ja arkista, kauneudesta tinkimättä. Suomalainen muotoilu luottaa yksinkertaisiin linjoihin, mutta on samalla ihanan pehmeää. Löytyy luonnonläheisiä sävyjä meille värittömille tyypeille, mutta myös voimakkaita, raikkaita värejä ja kuoseja niiden ystäville.Kokosin kollaasiin meidän kodista löytyviä Suomi-muotoilun suosikkejani. Itselleni rakkaimpia brändejä ovat Artek, Iittala ja Marimekko. Koti ei olisi koti ilman näiden valmistajien tuotteita. Meiltä löytyy näiltä merkeitä aika paljon klassikoita, mutta seuraan myös suurella mielenkiinnolla, miten heidän valikoimansa kehittyvät jatkuvasti ja upeita uutuuksia tulee kaudesta toiseen. Myös Lundia ja Muurame ovat rakkaita, niitä on aina ollut paljon jo lapsuudenkodissani. Tosi suomalaista meillä kotona ovat myös lähes joka huoneesta löytyvät puuvilla-paperinarumatot. Meillä on myöskin Suomessa suunniteltu ja valmistettu sohva, nojatuoli sekä sängyt, kaikki todella hyviä. Ja tietysti kaapeista löytyy paljon Finlaysonin tekstiilejä ja ne "pakolliset" Fiskarsin tuotteet. Ja paljon muuta!

Jos minun pitäisi nimetä yksi ainut suosikkini suomalaisesta muotoilusta, se olisi varmaankin Design House Stockholmin Block-lamppu. Brändihän on ruotsalainen, mutta valaisimen on suunnitellut taitava Harri Koskinen. Mieheni suosikki on puolestaan kollaasin oikean alakulman Minimi-jakkara, jonka on suunnitellut ja valmistanut oriveteläinen Arto Halmetoja.

Tulevaisuudessa haluan hankkia enemmänkin laadukkaita, Suomessa suunniteltuja ja valmistettuja tuotteita. Haaveissa on Lundian tai Artekin TV-taso, Woodnotesin paperinarumatto, Artekin Kiki-nojatuoli, puusepällä teetetty ruokapöytä ja AvaRoomin työpiste. Kaikille näille ei todellakaan ole tarvetta tai nykyisessä kodissa edes tilaa, joten puhutaan pitkän tähtäimen haaveista. Ai niin ja kun nyt tälle linjalle lähdetään, niin  myös suomalaisella puusepällä teetetyt kiintokalusteet keittiötä myöten ovat unelmoinnin kohteena ja kotimaisten taiteilijoiden työt saisivat mieluusti koristaa kodin seiniä.

Millainen suhde teillä on suomalaisiin sisustustuotteisiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahdun kommentistasi!