tiistai 9. huhtikuuta 2013

Hikeä, voimaa, haastetta = GRIT

Tammikuussa kirjoittelin viimeksi harrastamastani liikunnasta ja tuon postauksen myötä tajusin, miten yksipuoliseksi treenit olivat menneet. Suosikkituntini BodyPump ja BodyBalance yhdistettynä rattaiden kanssa kävelylenkkeilyyn ovat toki ihan hyvä yhdistelmä, mutta näiden lisäksi aloin kaivata jotain sykettä nostattavaa ja erilaista haastetta tarjoavaa lisää treeneihini. Olenkin tässä kevättalven mittaan hakenut vaihtelua monenlaisilta tunneilta - spinningistä, fitballista, Tabatasta (kauhea rääkki), jopa zumbasta ja juoksulenkeistä. Ihan kivoja kaikki, mutta se jokin koukuttava elementti on jäänyt puuttumaan.

Siinä missä ennen olin kovin innokas testaamaan kaikki mahdolliset uutuudet, olen nykyään hiukan nirso ja huomaan, että tietyt takuutehokkaat ja selkeärakenteiset tunnit ovat se oma juttuni. Tykkään tehdä liikkeet musiikin tahtiin ja musan pitää olla hyvää! Tunnissa ei saa olla turhia odotteluja tai taukoja ja jonkin kokonaisuudessa pitää saada aikaan fiiliksen, että on vähän valmis ylittämään itsensä.

Kun pääsin kokeilemaan Les Millsin uutta Grit Strength-tuntia, jäin heti koukkuun. Kyseessä on 30 minuutin treeni, mutta tunnin pituuden ei kannata antaa hämätä - kokonaisuus on törkeän raskas. Kuuden biisin ajan syke nousee todella korkealle ja haastetta saa aivan varmasti! Muista LesMills-konsepteista poiketen ohjaaja pyörii aika paljon jumppaajien seassa tsemppaamassa ja korjaa tekniikoita.

Tunnilla käytetään levytankoa, johon laitetaan noin kolmasosa oman kehon painosta eli siis varsin isot painot. Sarjat ovat lyhyitä, joten suurillakin painoilla jaksaa kyllä tehdä. Tangon lisäksi käytetään kahvakuulaa ja isoja käsipainoja. Treeni on intervallityyppinen eli lihasvoimaosuuksien välissä kohotetaan sykettä monipuolisilla koko vartalon liikkeillä kuten erilaisilla hypyillä, kyykyillä ja punnerruksilla. Tykkäänkin Gritissä erityisesti siitä, että liikkeet ovat tosi kokonaisvaltaisia eivätkä mitään pikku piperrystä. Ja koska sarjat ovat lyhyitä, uskaltaa oikeasti ottaa ne isot painot ja samalla huomaa, miten liikkeet on helpompi (kuin esim. BodyPumpissa) tehdä teknisesti oikein kun suuret painot ohjaavat liikeratoja ja vartalon asentoa.


Vaikka Grit on rankka treeni, niin lihakset eivät ole kipeytyneet ollenkaan pahasti sen seurauksena. Konseptissa luvataan nopeita tuloksia hapenottokyvyn ja lihasvoiman osalta ja täytyykin sanoa, että nyt neljän Grit-treenin jälkeen tapahtui sellainen ihme, että jouduin piitkästä aikaa lisäämään painoja kyykkyihin ja selkään BodyPumpissa. Jes!

Tämä ei ole ihan aloittelijan treeni, mutta jos olet esimerkiksi käynyt jo pitkään BodyPumpissa ja kaipaat uudenlaista haastetta, niin suosittelen lämpimästi kokeilemaan. Mitään palauttavaa osiota Grit Strength ei sisällä eli koko 30 minuuttia vedetään täysillä alusta loppuun. Kannattaakin itse huolehtia pienestä palauttelusta tunnin jälkeen, esimerkiksi pieni pyöräily/kävely ja kevyet venytykset voisivat olla hyvä yhdistelmä tämän tunnin jälkeen.

Loppuun vielä  videopätkä, jossa saa vähän osviittaa treenin sisällöstä. Tosin täällä Suomessa ei kyllä huudeta ihan noin paljon (onneksi)... ;)


Kuinka moni teistä on käynyt testaamassa Grit Strengthin?  
Muita koukkuun jääneitä?

5 kommenttia:

  1. Vielä en ole päässyt kyseistä tuntia testaamaan. Täytyy varmaan suunnata jonnekin isommalla paikkakunnalla vierailukäynnille.

    Pidän myös nykyään enemmän simppeleistä, tehokkaista ja "back to basics" -tyyppisistä jutuista. Tanssilisiin aerobicceihin ja muihin koreografiapainotteisiin tunteihin olen hieman kyllästynyt. Trendien muutokset liikunnassa vaikuttavat varmasti omiin mieltymyksiini. Muutama vuosi sitten tykkäsin vielä kovasti "zumbata". :) Mutta musiikista en liikunnassa luovu! Ja kuten sanoit, sen pitää olla hyvää. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa testaamaan tänne Tampereelle mun kanssa joskus - jos vain sattuu aikataulut yksiin. :)

      Tämä Grit Strength-tunti kyllä myötäilee aika paljon just näitä liikkumisen trendejä eli funktionaalista koko kehon liikettä ja crossfithan on kans tosi muodikasta nyt ja senkin vaikutteet mun mielestä näkyy. Kahvakuula on kans nykyään tooosi suosittua, mutta mua häiritsee se musiikin tahtiin tekemisen puuttuminen siinä.

      Poista
  2. This pагagraph рrovіdеѕ clеаr іԁea in support of the new visitoгѕ οf blogging, that truly how to ԁo bloggіng.


    Feel frеe to ѵisit my wеb page; stock options training

    VastaaPoista
  3. I'm amazed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that's equally educative and engaging, and without
    a doubt, you've hit the nail on the head. The issue is an issue that too few people are speaking intelligently about. I am very happy that I came across this in my search for something regarding this.

    My web page home-page

    VastaaPoista
  4. I must thank you for the efforts you've put in penning this website. I'm hoping to see the same high-grade blog posts from you
    in the future as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now ;)

    my web site: Advice Relationship

    VastaaPoista

Ilahdun kommentistasi!