keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Inspiraatio: Ajaton sisustus

Ajattomuus on sisustamisessa vaikea juttu. Varmasti moni tekee omasta mielestään tosi aikaa kestäviä ratkaisuja ja sitten saattaa naurattaa viiden tai kymmenen vuoden kuluttua - mitä ihmettä mä ajattelin? Enkö tosiaan nähnyt, että tämähän oli just se trendijuttu, johon kaikki ovat nyt kyllästyneitä? En missään nimessä henkilökohtaisesti ole sitä mieltä, että ajattomuutta välttämättä edes tarvitsisi tavoitella, kyllähän saa tyylissä näkyä kotona samalla tavalla kuin se varmasti näkyy myös useimpien meistä vaatevalinnoissa. Mutta ehdottomasti haluan, että kotonamme on niiden ajan henkisten valintojen lisäksi myös jotain ajatonta. 

Tämä Stadshemin sivuilta löytynyt koti edustaa mielestäni aika hyvin sellaista ajatonta tyyliä, josta voisin poimia elementtejä myös omaan kotiini.


Olohuoneessa on harmoninen värimaailma ja pehmeän beiget sekä harmaat ovat varmasti jollain tasolla pinnalla vuosikymmenestä toiseen. Valkoiset verhot ovat myöskin klassikko, joka pitää pintansa. Taulukollaasi on juuri nyt ajankohtainen ja trendikäs juttu, mutta samalla ikisuosikki. Ja taide on tyylikästä aina, eikä mene samalla tavalla pois muodista kuin vaikka tekstijulisteet.


Aidot luonnonmateriaalit ovat aina tyylikkäitä. Tässä kodissa on todella kaunis parketti, joka on ladottu kalanruotoon olohuoneen puolella ja ruokailutilassa ladonta vaihtuu tuollaiseksi neliöksi (vai miksi sitä kutsutaan?). Kukkakankaalla verhoiltu nojatuoli olisi tosi vaikea kuvitella omaan kotiin, mutta sen sijaan tuo nojatuolin perinteinen malli viehättää. Seinässä on kaunis harmaa tapetti, joka saa näyttävät valkoiset listat näyttämään ihanan raikkailta. Kristallikruunuista tulee mieleen omat mummolat, enkä ihan vielä olisi valmis ottamaan sellaista omaan kotiini - mutta eihän sitä ikinä tiedä miten mieli muuttuu.


Musta sivupöytä on Ikean jo poistunut Stockholm-malliston tuote. Tosi kaunis! Tuo sarja oli muutenkin niin tyylikäs, harmi kun se lopetettiin. Ikkunalaudalle sijoitetut valaisimet ovat muuten todellinen klassikko, joilla saa helposti ajatonta tyyliä luotua - jos siis sattuu omistamaan ikkunalaudat.


Ja kyllä, myönnettävä se on. Keittiö on kaunis ja klassinen valkoisena, eikä ovien tarvitse olla simppelin sileät. Itse olin tähän kotiimme muuttaessa niin kyllästynyt kaikkialla näkyviin valkoisiin keittiöihin, että ihastuin kunnolla tämän kodin tummempaan köökkiin. Mutta nyt sitten muutaman vuoden jälkeen olen alkanut harkita ovien vaihtoa valkoisiksi.

Olisi kiva kuulla, mitä te ajattelette ajattomasta sisustuksesta. Pyrittekö siihen kotona ja millaisin keinoin? Vai vältättekö viimeiseen asti? Mikä luo ajattoman tyylin ja mikä ei? Ja onko tämä koti esimerkki ajattomasta sisustuksesta vai itse asiassa juuri nyt pinnalla olevien trendien mukainen?

Kaikki asunnon kuvat löytyvät täältä.

6 kommenttia:

 1. Mielestäni ajattoman tyylin saa, jos mukaillaan asunnon henkeä. Valitsemasi koti on mielestäni hyvä esimerkki siitä :) Itse asun 50-luvun talossa, joten koitan sisustaa sen ajan henkeen sekoittaen modernia tyyliä

  https://dontfly-itsfoggy.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on muuten täysin totta, mitä sanoit asunnon aikakauden mukailusta. Erittäin hyvä huomio ja nyrkkisääntö. 50-luvun muotoilu ja arkkitehtuuri on tosi viehättävää.

   Poista
 2. Kaunis ja ajaton on tämä sisustus :) Eipä ole helppo määritellä ajatonta sisustusta, mutta ainakin se, että välttää kokoamasta koko sisustuksen pelkästään täysin pinnalla olevista asioista. Kun tekee sellaisen "oman sekoituksen", missä on huomioitu ainakin asunnon henki (niin kuin yllä kommentoitiin), sekä käytetään jotain vanhaa, jotain uutta, ja seurataan omaa makua, mutta yritetään löytää siihen myös jotain, mikä ei olisi se täysin itsestään selvä valinta...ja ennen kaikkea yritetään koota sisustus rauhassa ja ajan kanssa. Silloin yleensä ne viimeisimmät hitit jäävät pois, ja jäljelle jää sitä ajattomutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä kommentti, kiitos tästä! Voin allekirjoittaa joka sanan.

   Poista
 3. Hyviä pohdintoja! Mä kyllä uuteen kotiin tavoittelen semmoista "perus ajatonta" meininkiä sisustuksessa. Niin että 10 vuoden päästä vielä näyttäisi ihan "ajassa olevalta", koska tuo tuleva koti voi hyvinkin olla sellainen, missä asutaan pit-kään. Toisaalta, eihän sitä koskaan elämästä tiedä :) Mutta jotenkin niin, että hyvät perusratkaisut ja sitten tekstiilien väreillä yms. sisustuksella tuoda sitä vaihtelua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa erittäin hyvältä sun suunnitelmat! Just noin se kannattaakin tehdä. :)

   Poista

Ilahdun kommentistasi!