maanantai 14. tammikuuta 2013

Tervehdys treenicornerista

Olen kirjoitellut tänne blogiin tosi vähän mitään juttuja liikunnasta, vaikka se on yksi iso osa elämääni. Olen sellainen elämäntapaliikkuja, käyn yhtä lailla jumpissa kesälomalla kuin tammikuussakin, en aloita mitään uutta tsemppielämää kaksi kertaa vuodessa vaan menen tasaisesti eteenpäin tutulla tyylillä. Ehkä siksi tuntuu hassulta aiheesta kirjoittaakin. Nyt tammikuun kunniaksi kuitenkin pari sanaa treeneistäni.

Aiemmin, etenkin opiskeluaikoina, treenasin paljon. Silloinen elämäntilanne mahdollisti jumpissa käymisen jopa kaksi kertaa päivässä, kävin myös kokeilemassa kaikki mahdolliset uutuustunnit ja olin perillä alan trendeistä. Nyt treenitahtini on enemmänkin kaksi kertaa viikossa ja suosin muutamia hyviksi havaittuja lempparitunteja, joista tiedän saavani tehot irti.

Ykkössuosikkini on Les Mills BodyBalance, josta saan paljon voimaa arkeen, hyvää oloa ja "ryhtiä". Tunti myös muuttuu rankemmaksi koko ajan kun sen oppii tekemään täysillä. Tässä tunnissa on yleensä kivat musiikit, joka on minulle tärkeä asia. Tästä uusimmasta ohjelmasta tykkään kovasti, siinä tehdään liikkeet tarpeeksi rauhallisesti ja ilman kummempia kikkailuja, tosin aurinkotervehdykset tehdään taas mun makuun turhan hätäisesti...


Toinen kestosuosikki on Les Mills BodyPump. Olen ennenkin kertonut, että pumppi on kuulunut treeniarkeeni jo yli kymmenen vuoden ajan. Ei mikään mielikuvituksellisin tunti, mutta taattua tehokkuutta ja tulee tehtyä kestävyystreeninä koko kehon tärkeimmät lihasryhmät läpi. Olen tällä hetkellä tyytyväinen siihen, että jaksan vetää tunnin läpi samoilla painoilla kuin ennen raskautta, pikku hiljaa painoja lisäillenkin. Tämä treeni saa nimittäin tuntua seuraavana päivänä lihaksissa! Suosikkipätkäni on yleensä aina askelkyykky, niin uusimmassakin ohjelmassa, hyvänä kakkosena tulee selkäbiisi. Aika rankkoja ja sykettä nostattavia molemmat.Näiden lisäksi ohjaan itse rauhallista kehonhuolto-tuntia, johon pyrin hakemaan vaikutteita ja monipuolisuutta käymällä vaihtelevasti erilaisilla tunneilla aikaresurssien puitteissa. Olen aiemmin harrastanut astangajoogaa, mutta nyt salini ryhmäliikuntakalenteriin on tullut uutuutena hathajooga ja olenkin tosi tykästynyt siihen. Olen oivaltanut joogasta jotain uutta ja ihanaa tuon rauhallisemman hathan myötä, oppinut esimerkiksi lempeämpiä, kehoa avaavampia versioita tutuista astangasarjoista.

Nyt kun näistä treeneistä kirjoittelen, niin aerobinen liikunta alkaa loistaa poissaolollaan. Totta, liikun aika vähän korkeilla sykkeillä nykyään. Aiemmin tykkäsin paljonkin käydä spinningissä ja liikkuvilla tunneilla, esim. BodyCombatissa, joissa sykkeet paukkuivat maksimeissa, mutta nykyään niiden sijaan tulee lähdettyä ennemmin ulkoilemaan. Hyötyliikuntaahan saan kyllä aika paljon ihan tavallisessa arjessa rattaita työnnellen ja pikkupoitsua nostellen, mutta harvemmin vaunulenkilläkään ne sykkeet ihan mahdottomiin nousee. En ole mikään juoksijatyyppi, en todellakaan, mutta juoksuharrastus olisi nyt keväällä kyllä mahtavaa saada edes jossain muodossa mukaan tähän liikunta-arkeen, se sopisi niin hyvin nykyiseen elämäntilanteeseen. Myös vauvan kanssa ohjatusti jumppaaminen voisi olla kivaa ja takuulla sykettä nostattavaa, pitäisikin ottaa selvää lähistön vauvajumpista.

Joskus silloin tällöin inspiraation (ja selkäsäryn) iskiessä teen kotosalla joogasarjoja T:n päiväunen aikana. Tässä teille pari ajankohtaista biisisuosikkiani siltä saralta. Rihannan Diamonds on ihana, tempoltaan sopiva taichi-liikkeisiin tai soturisarjoihin. Ja jos siellä on joku muukin, joka tykkää tehdä aurinkotervehdystä musiikin tahtiin, niin juuri nyt suosittelen Coldplayn The Scientist:ia tai Massive Attackin Teardrop:ia. 

Miten te liikutte? 
Mikä treeni on juuri nyt pinnalla?P.S. Nuo Youtube-pätkät ei näytä oikein pyörivän tässä postauksessa ainakaan mun ruudulla, toivottavasti teillä toimii...

12 kommenttia:

 1. Mulla on sama ikisuosikki tuo pumppi: itse olen nimenomaan aerobinen liikkuja ja salilla käynti on minusta tylsintä ikinä. Lihaskunto olisi kuitenkin tärkeää ja siksi pumppi on mulle ihan pelastus, sen viitsin mäkin vetää läpi kun se muistuttaa "salia" niin vähän kuin mahdollista ;) Harmi vaan että nykyisellä salilla pumppitunteja on liian vähän eli ne on aina ihan täynnä ja jos ei heti tajua 2 vkoa ennen ilmoittautua niin ei enää mahdu, varsinkaan näin tammikuussa ja sitten taas syyskuussa...väliaikoina paremmin :) Spinni on ihan huippua, yksinkertainen ja tappotehokas on mun juttu. Ja se nyrkkeily! Vaikea sanoin kuvailla sitä fiilistä mikä on kun olen päässyt taas siihen mukaan, vaikka vaan sen kerran viikossa :) Ihan huippua. Koirien kanssa tehtyjä lenkkejä en edes laske liikunnaksi, koska se on sellaista haistelemaan pysähtelyä. Ellei sitten potkutella kickbikella menemään vetolenkkiä, lauantaisen jälkeen on vieläkin takapuoli vähän hellänä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No aivan sama mulla, että salitreeni ei jaksa innostaa (kokeiltu on, lukuisia kertoja) ja siksi Bodypump on vähän must-treeni. Tuo on TOOOSI tylsää jos tarvitsee varata paikka tunnille etukäteen. Jyväskylässä asuessani kävin SATSilla ja siellä oli sama homma, kurjaa tosiaankin. Nykyisessä elämäntilanteessa ei edes aina voi suunnitella 100% etukäteen mille tunnille menee, joten arvostan kovasti, että nykyisellä salillani (GoGo) ei tarvitse varailla paikkoja. Kerran on muistaakseni käynyt niin, etten tunnille ole mahtunut, näiden useiden vuosien aikana, ja yleensä menen aina paikalle n. 10 min. ennen tunnin alkua. Tähän olen kyllä erittäin tyytyväinen nykyisellä salillani ja siksi jaksankin jäsenmaksua kiltisti maksella.

   Mä kyllä laskisin koirien kanssa tehdyt kävelyt liikunnaksi! Eikös sulla ole aika isot koirat, et sä niiden kanssa kuitenkaan mitään ihan pieniä pyrähdyksiä tee? ;)

   Poista
  2. Nojuu, kyllä niillä lenkeillä jonkin verran on mittaa sekä matkassa että ajassa laskettuna, mutta liikunta on liikuntaa vasta jos hiki roiskuu ;) hyötyliikuntaa joo, mutta ei sellaista mitä lasken mun liikkumistavoitteisiin :)

   Poista
  3. Joo, eihän sitä varmasti koiranomistajana osaa ajatella niitä ulkoiluja niin liikuntana. Mutta voin kyllä kertoa, että jos vaikka vanhempieni iso, pitkiä lenkkejä vaativa koira on meillä hoidossa, niin kyllä sen tallustelun määrän tottumaton sohvaperuna jaloissaan tuntee muutaman päivän jälkeen. ;)

   Poista
 2. Mulla taas on ihan päinvastoin eli olen aika kauan lähinnä hölkännyt, hiihtänyt ja pyöräillyt eli lihaskuntoliikunta on jäänyt liian vähiin. Ja sen huomaa, lihaskunto voisi todellakin olla parempi, mutta kestävyyskunto on aika hyvä. Aiemmin kävin pitkään opiskelijaliikunnassa ja kuntokeskuksessa tunneilla, mutta jotenkin tympäännyin siihen ja ei tehnyt enää mieli ohjatuille tunneille. Jotenkin mulle sopii parhaiten se, että saan tehdä silloin kun haluan, sillä tahdilla kuin haluan ja mieluiten ulkona.

  Nyt aloitin Pilates-kurssin, kun onnistuin mahduttamaan itseni työväenopiston kurssille. Siltä toivon lähinnä kehonhuoltoa. Mutta jos tuosta saisi taas kipinää ohjatuilla tunneilla käymiseen ja syksyksi löytäisi vaikka jonkun kunnon lihaskuntotunnin tuolta kurssitarjonnasta (ja mahtuisi kurssille!). Tai löytäisi sopivan läheltä salin, johon saa vaikka 10-kerran kortteja. Mihinkään kuntokeskukseen en halua jäseneksi liittyä omilla jumppamäärilläni ja kuntosalilla käynnistä en ole koskaan tykännyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti saat pilates-kurssilta hyviä vinkkejä, pilatesta voi tietysti myös tehdä kotosalla omaan tahtiin sopivalla hetkellä (se päikkäriaika...) ja se on kyllä todella tehokasta lihaskunnon kannalta. Itselleni ei ole koskaan ihan täysin auennut se pihisevä hengitystyyli, mutta monista pilatesvaikutteisista liikkeistä tykkään kovasti.

   Noita kymppikorttisaleja on kyllä aika valitettavan harvassa, ainakin jos laadukasta hyvin varusteltua salia hakee. Kyllähän mullakin tulee nyt kertakäynnille aika hyvin hintaa kun sen pari kertaa viikossa käyn, mutta en silti osaisi jäsenyydestä luopua.

   Poista
 3. Minunkin suosikkejani ovat Bodypump ja BodyBalance. Toinen hoitaa lihaskuntoa ja toinen kehoa ja mieltä. Musiikki on minullekin tärkeää ja LesMills- tunneilla se on aina hyvin mietitty.
  Itse ohjaan toiminnallista lihaskuntoa ja siinä todella tulee mietittyä, mitä tehtävillä liikkeellä tavoitellaan. Se haastaa sekä ohjaajan että jumpparin! Olen tässä pitkän jumppaelämäni nykyvaiheessa aika kriittinen ja toivon jumpalta sekä sisältöä että musiikki-iloa. Yhden tanssillisen zumban olen ilokseni löytänyt. Rento, nautinnollinen ja sopivan vaikea!
  Porin Naisvoimistelijoilla oli muuten joskus Notkea ei katkea -teepaita ja Svolilla Jumppa on kunnon elämää- slogan. Niinpä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Jumppa-äiti. :) No sä olet kyllä niin monet jumpat vaihtuvine trendeineen nähnyt, että ihan varmasti osaat olla kriittinen, ja saat ollakin! Kyllä minäkin odotan, että jokainen treeni on hyvä ja laadukas. LesMillsien ohjelmissa saisi muuten välillä olla hiukan monipuolisemmin biisejä, joskus niitä kierrätetään liikaa, maailma on kuitenkin täynnä ihanaa musiikkia.

   Poista
 4. Jumppa-äiti. :)

  Mä yritän kans käydä BodyBalancessa, on kyllä tehokas tunti, tykkään rauhallisesta menosta ja venyttelevistä liikkeistä. Selkä (-ja muitakin vaivoja) omaavalle huonokuntoiselle oikein hyvä tunti. Plussana hyvä musiikki. Käyn myös niska-selkäjumpan nimeällä olevassa jumpassa, tosi hyvä jumppa paljolti hyvän ohjaajan ansiosta, hän on fysioterapeutti ja muistuttelee oikeasta tekniikasta. Tuo on siis aika perusjumppa, jossa on paljon selän kiertoja ja muutenkin tehdään paljon niskan ja rangan liikkuvuutta parantavia liikkeitä, mutta käydään myös muut lihakset läpi. Tuolla myös kiva musiikki. Tunnin päälle on vielä puolen tunnin venyttely, johon olen jäänyt kans, koska tekee tosi hyvää venytellä kunnolla - kotona kun tuo tuppaa jäämään. ;) Sunnuntaina oon menossa kahvakuulan alkeiskurssille, odotan innolla millaista on. Mua on pitkään jo kiinnostanut ko. laji ja nyt meiänkin kylässä on kurssi, joten kiva päästä kokeilemaan ohjaajan kanssa tekniikkaa. Jos vaikka innostuisi ja hankkisi sitten oman kuulan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo niska-selkäjumppa kuulostaa todella hyvältä! Ja hyvä ohjaaja on kullanarvoinen. Hyvää kahvakuulakurssia sunnuntaille, se on kyllä tehokasta kokovartalotreeniä vaikka ei ehkä ole ihan mun suosikkilistalle yltänytkään.

   Poista
 5. Itse oon aika vaihtelunhaluinen, mitä liikkumiseen tulee. Sopivasti kaikkea erilaista, on mun motto :) Nykyisin tosin huomaan löytäväni itseni usein Les Mills -tunneilta, ne kun on sellaisia "saa mitä tilaa" eikä tarvitse arpoa, onko tunti nyt tarpeeksi rankka, jotta saa pahimmat treenitarpeet täytettyä. Jos aikaa liikkumiseen on rajallisesti, mikään ei ole ärsyttävämpää kuin löytää itsensä jumpasta, joka on suunniteltu huonosti, ts. liian kevyeksi tai liian rankaksi. Zumba on kanssa tosi hauskaa. Tykkään aerobisesta liikunnasta, tunti menee jotenkin huomaamatta. Spinning taas ei oo yhtään mun juttu, eikä kuntosali.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaihtelunhalu on hyvä juttu! :) Ja sama homma mulla, että kyllä ärsyttää jos tunti ei olekaan tarpeeksi laadukas.

   Poista

Ilahdun kommentistasi!