sunnuntai 30. marraskuuta 2014

Millainen valaisin olohuoneeseen?

Meidän olohuoneen suuri, tummanharmaa seinäpinta on kaunis ja pidän siitä kovasti, mutta valoahan se syö, ei siitä pääse mihinkään. Lähelle portaikkoa kaivattaisiin lisää valoa ainakin näin pimeään aikaan ja olemmekin nyt miehen kanssa pohdiskelleet vaihtoehtoja siihen. Block-valaisin on nyt vain väliaikaisesti TV-tasolla, mutta sen valoteho ei riitä tuohon paikkaan millään - muutenkin se sopii paljon paremmin pianon päälle.


Kriteereinä valaisimelle on se, että valon pitää suuntautua ekä ylös- että alaspäin, joten pelkkää kohdevalaisinta emme hae. Tärkeää olisi myös, että valon suuntaa olisi mahdollista säätää niin, että harmaassa nojatuolissa voisi lukea. Ja tietysti valaisimen pitää olla kaunis ja ajaton. Meillähän on olohuoneessa jo monta valaisinta ja hieman hirvittää, millainen lamppukauppa-efekti tästä vielä syntyy kun soppaan lisätään entistäkin enemmän lamppuja. Toisaalta tila on iso ja olen ihan heikkona kauniisiin valaisimiin, joten mikseipä niitä voisi olla useampiakin?

Mieheni on jalkalampun, itse taas enemmänkin seinään kiinnitettävän mallin kannalla. Nimittäin mielestäni meillä on jo aika monta jalkalamppua, jotenkin seinäkiinnitteinen pitäisi ilmeen kevyempänä.

Tässä muutama vaihtoehto, jotka ovat pohdinnassa.

1. Artemide Tolomeo Basculante Barete

Tämä olisi minun suosikkini tällä hetkellä! Mittasuhteiltaan sopiva, kaunis ja klassinen design, seinään kiinnitettävä malli ja säädettävissä sekä lukuvaloksi nojatuolin päälle että yleisvaloksi seinää vasten. Artemiden Basculante-sarjasta saisi tietysti myös jalkalamppuversion, joka on kalliimpi hinnaltaan, mutta helpompi siirrellä mielen mukaan paikasta toiseen.


2. Design House Stockholm Work Lamp

Tämän valaisimen voisi laittaa roikkumaan portaikkoon ja johto jäisi reilusti näkyviin. Work-lampussa on himmennin, joten sillä saisi myös hyvin tunnelmallisen valon. Helppo siirtää paikasta toiseen ja sopii moneen eri huoneeseen. Näyttävä tummaa seinää vasten.


3. Design House Stockholm Cord Lamp

Leikkisä, humoristinen ja hieman erilainen valaisin, jossa on myös himmennin. Ilmettä saisi vaihdettua erilaisilla polttimoilla, esimerkiksi timantinmuotoinen lamppu antaisi ihan erilaisen ilmeen. Muotoilultaan kuitenkin ehkä hieman liiankin simppeli.

Tietysti maailma on täynnä upeita valaisimia, mutta tässä nyt muutama aika vahva ehdokas. Mielihän saattaa muuttua hetkessä kun joku tyrmäävän upea tulee vastaan. 

Millaisen valaisimen sinä valitsisit meille tuomaan valoa pimeyteen?

10 kommenttia:

 1. Valitsisin noista kakkosen. Se on vähän romanttisempi harmaata vasten ja sopisi kattolampun kanssa samaan maailmaan. Ykkönen on niin mekaaninen ja kolmonen taas näyttää kuin tavalliselta jalkalampulta, josta on vain hajonnut varjostin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, tuo Work-lamppu on kyllä todella kaunis. Ja heh, olen vähän samaa mieltä numero kolmosesta.

   Poista
 2. Ääni Tolomeolle :) Se on ihan älyttömän näppärä valaisin, koska se voi taivutella melkein mihin vaan asentoon tarpeen mukaan. Jos haluaa halvemmalla päästä, niin mä olen suosinut noiden valaisimien oston kanssa tämmöistä saksalaista nettikauppaa http://www.light11.eu/. Tonne taitaa saada vieläpä 20 euron alennuskoodin kun rekisteröityy. Hyvin on toiminut tuolta tilaaminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla, että tuohon Light11:een voi luottaa, loistojuttu. Täytyy pitää mielessä. Tolomeot on kyllä niin kauniita ja klassisia, luulisin että se olisi aika varma valinta.

   Poista
 3. Ihania valaisimia kaikki.Mutta onko viisi erilaista valaisinta samassa tilassa liikaa tai saako sekavan vaikutelman? Makuasioita.Voisiko valoa tuoda lisää jo olemassa olevalla Artekin kattovalaisimen kumppaneilla eli lisää niitä.Vaikeaa, myönnetään, niin kauniita valaisimia maailmassa monia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No olen kyllä miettinyt ihan samaa! Että meneekö jo valaisinten suhteen ihan överiksi? Pitääkö luopua joistakin? Noita Artekin kattovalaisimia meillä oli aluksi kaksi, idealla että niitä tosiaan olisi enemmän, mutta jostain syystä ei oikein toiminut niin ja toinen palautettiin. Tuo Golden Bell on kaunis, mutta valoteholtaan aika heikko. Valaisimia on kauheasti, mutta tumma seinä ja suuri tila vaativatkin niitä. Vaikeaa...

   Poista
 4. Yksi kirjain ja kolme numeroa: A810. Yhdeksän yhdessä vietetyn vuoden ja kolmen muuton jälkeen olen edelleen ihan rakastunut. Täydellisistä täydellisin valaisin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. A810 on kyllä todellinen klassikko ja antaa upean valon sekä ylös- että alaspäin. Hinta vaan on kova, mutta tietysti sillä saa sitten klassikon, johon ei ihan heti kyllästyisi! Kiva kuulla, että teillä se on kestänyt hyvin aikaa ja sopeutunut eri sisustuksiin.

   Poista
 5. Lattiavalaisin on ehkä monipuolisin, ja sitä saa tarvittaessa siirreltyä eri paikkoihin, jos mieli muuttuu. Oletteko koskaan miettineet kahta Artekin Golden Bell valaisinta tv-tason päälle? Siten, että valaisimet sijoitettaisiin melko matalalle, television molemmille puolille, valaisemaan tason? Valaisimet näyttäisivät hienolta tumma seinää vasten. Tällöin muut pöytävalot voisi viedä pois, ja tuolin tai sohvan viereen voisi mahtua vielä yksi lattiavalaisin...?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Olen kyllä miettinyt ja ehdottanutkin miehelle, mutta kuulemma niiden kiinnittäminen noihin kohtiin ei onnistu... Pitää varmaan ottaa se hitsin porakone omaan käteen ja ryhtyä toimeen!!!

   Poista

Ilahdun kommentistasi!